На Лесбос всичко е спокойно
19 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

На Лесбос всичко е спокойно

В търсене на по-добър живот в Европа

На Лесбос всичко е спокойно

Споразумението с Турция за връщане на бежанци от Гърция започва да дава резултати

6336 прочитания

В търсене на по-добър живот в Европа

© Reuters


Осемдесет и три годишната Емилия Камвиси посяга към тоягата зад входната врата, която използва като бастун. "Хайде да се разходим", казва и тръгва към морето, както всеки ден. Брегът е на 20-ина метра от къщата й в малко рибарско селце на гръцкия остров Лесбос. Усмихва се върви бавно, но уверено към пейка в края на каменистия плаж, под голямо платаново дърво. Отсреща ясно се вижда турският бряг. От миналата година насам, десетки хиляди мигранти акостираха по плажовете на източноегейските гръцки острови в надуваеми лодки с надеждата да намерят убежище и по-добър живот в Европа. Миналата събота папа Франциск и вселенският патриарх Вартоломей дойдоха на Лесбос, за да видят със собствените си очи размерите на бежанската криза.

Нобел, папа и бежанци

Баба Емилия не отишла да види папата в Митилини, главния град на Лесбос. Вече не я държат краката за такива пътувания, казва. Тя обаче е една от номинираните за тазгодишната Нобелова награда за мир – заради огромната помощ, която е оказала на подгизналите, прегладнели и уплашени бежанци. "Идвахме да помагаме всеки ден. Събирахме дрехи и обувки и им ги носехме, защото често пристигаха абсолютно мокри от морето", разказва възрастната жена. "Може ли аз да разкажа историята за биберона", намесва се 85-годишната й приятелка, баба Марица. Тя също редовно слиза до пейката на морския бряг да чака за бежанци. "Един ден пристигна лодка с много деца. Имаше и бебета", подхваща Марица. "Едно беше на 30 дни, съвсем малко. Майка му беше цялата мокра и й казахме да ходи да се преоблече, а през това време ние ще нахраним бебето", продължава. "Извикаха преводач да й каже, тя отначало не искаше да си остави детето", намесва се Емилия. Случката е запечатана на снимка, която междувременно е обиколила целия свят – възрастни баби с малкото бебе в ръце и до тях усмихната млада жена с шал около главата. "Бежанците чувстваха грижата ни – на цялото село, и ни благодаряха, прегръщаха ни, викаха Thank you", казва Емилия. Тя не говори английски, но от бежанците е научила "благодаря". "От месец никой не е идвал", въздиша.

"Не, от две седмици не са пристигали нови", поправя я французойка с бяло-руси плитки и солиден тен, която седи в малка група с други млади хора пред палатки до пейката на баба Емилия. Те са от неправителствена организация, която е дошла да помага на бежанците. След споразумението с Турция за връщане на всички новопристигнали и баба Емилия, и доброволците от малкия палатков лагер са без работа. "Току-що четох, че в Турция има някакви нови проблеми със сирийските бежанци, така че ще останем малко да изчакаме – може пак да започнат да идват", казва момичето.

"Някой изобщо питал ли е бежанците какво искат? Какво мислят за споразумението с Турция", пита риторично 40-годишният Стратос Валиамос, рибар от селото. Той е другият местен жител, номиниран за Нобеловата награда. Всичките му съселяни са помагали, но той е спасил най-много човешки животи, казват. Той само вдига рамене – като ги видиш, че се давят, не можеш да ги оставиш. "В един момент тук пристигаха по около 2000 всеки ден", разказва. Селото му е от 100 жители.

Стратос е ходил да види папата. "Хубаво е, че дойде на Лесбос. Всички по време на визитата му казаха хубави неща, но кога най-сетне ще предприемат нещо? Дела трябват", отсича той в таверна на малкото селско пристанище. Когато не е в морето, припечелва като сервитьор. "Всеки ден от Турция продължават да тръгват много лодки, виждам ги, докато ловя риба", разказва. Разстоянието от Лесбос до турския бряг на места е едва пет морски мили. "Виждам как тръгват лодките и после, след половин миля, турската брегова охрана идва и прибира бежанците. Мисля си, че трафикантите сами нарочно им се обаждат – така хем те вземат пари, хем Турция спазва споразумението с Европа", разсъждава на глас рибарят.

Някои все още успяват да се промъкнат незабелязани – до няколкостотин души продължават да пристигат на егейските острови почти всеки ден. В деня на визитата на папа Франциск и на Лесбос акостираха 46 души, които сега трябва също да бъдат върнати обратно в Турция. Спукани лодки и оранжеви спасителни жилетки се търкаляха на брега до летището на Митилини, където кацна папският самолет.

Брюксел обаче е доволен от статистиката. В междинен доклад за прилагането на споразумението с Турция, който бе публикуван през седмицата, пише: "Трафикантите все повече се затрудняват да превеждат мигранти от Турция към Гърция." След влизането на 4 април в сила на договореностите броят на нелегалните преминавания е спаднал на близо 6000 от около 28 000 в предходните три седмици, става ясно от документа. Но той предупреждава: "Няма място за самодоволство, особено имайки предвид, че едно от най-големите предизвикателства все още предстои, а именно ежедневната обработка на бежанците за връщането им, както и процесът на преразпределяне (в останалите страни членки – бел. ред.) при пълното спазване на законите на ЕС и международните правни норми." Европейската комисия обяви също, че ще глоби дванайсет членки на евросъюза, включително България, защото все още не са направили своите вноски във фонда от 3 млрд. евро за Турция за бежанската криза.

Междувременно на Лесбос са се струпали вече над 4000 бежанци. От няколко дни те вече могат да излизат от регистрационните центрове и да се движат свободно по улиците, но не могат да напускат острова – докато властите не организират подходящи убежища за тях в континенталната част на страната. Броят им в цяла Гърция тази седмица достигна около 54 000 души. След като през февруари Австрия обяви горна граница за приема на кандидати за убежище, страните от Западните Балкани по пътя на бежанците на север затвориха границите си. Според Международната организация за миграция от началото на годината през морската граница на Гърция са преминали около 150 000 бежанци на път за други европейски дестинации. Близо 400 са загинали в морето, включително много деца.

Криза върху криза

Вече не само Атина, но и Брюксел заговори за хуманитарна криза в Гърция заради струпването на големия брой бежанци в държава, която от 2009 г. се намира пред прага на фалита. Над 10 000 души от седмици живеят в палатков лагер край Идомени на гръцко-македонската граница. Те отказват да бъдат преместени другаде с надеждата, че скоро отново ще могат да поемат към Германия или скандинавските страни – предпочитаните дестинации на повечето от тях. Напрежението край Идомени расте. Преди няколко дни се наложи гръцката полиция да използва сълзотворен газ, за да успокои протест на бежанци, който излезе извън контрол. Гневна тълпа нападна полицейска кола, която по невнимание блъснала сириец от палатковия лагер.

На самата граница с Македония друга група бежанци вече над един месец е блокирала железопътната линия - в протест срещу затварянето на границата. Гръцката полиция успя да отвори трасето само за кратко в понеделник, но скоро след това голяма група протестиращи отново се струпа на релсите. Заради блокадата почти всички доставки за и от Гърция стават по море или с тирове от други гранични пунктове. Това носи големи загуби не само на търговските дружества, но и на гръцката национална железница, която се намира в процес на приватизация. Само за седмица нейни клиенти са отменили 400 пратки. Повечето стоки от атинското пристанище Пирея сега минават към Европа през България. Според гръцките железници това значително оскъпява доставките – с по около 6000 евро на влакова композиция. Друг проблем била остарялата жп връзка с България, която позволявала преминаването само по три влака да ден.

В лагерите из цялата страна зачестяват съобщенията за сбивания между групи бежанци, изнасилвания или недостатъчна медицинска помощ. Гръцкото правителство непрекъснато се опитва да изгражда нови и да разширява съществуващите убежища за бежанци, но условията за живот в тях продължават да се мизерни.

На фона на всичко това гърците все още с готовност помагат на пришълците. "Повечето гърци имат имигранти в рода си, които са дошли тук без нищо. Затова всички съчувстват на бежанците, а не се плашат от тях", казва Феврония Кантарджи, лекарка от Лесбос, седнала в таверната, в която работи рибарят Стратос. Такова е и семейството на баба Емилия - бежанци от Турция, при обмяната на население между двете страни през 20-те години на миналия век. "В моето семейство обаче няма бежанци, ние сме си кореняци от острова", контрира Стратос. И добавя: "Но прекалено много деца на бежанци ни умряха в ръцете ни. Прекалено много хора изобщо не стигнаха до брега."


1 коментар
 • 1
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  А.. къде беше турската брегова охрана преди това?..
  Полицейските кордони там, където се знае, че мигрантите /само 15% сирийци/ отпътуват към Света на безплатното лежперене?
  Замисляли са се авторите защо не желаят уважаемите последователи на религията на Мира.. не се спират на бедни места като ИЕ..
  А не само през Лесбос е пътя.. До Скандинавия се прехвърлят също през Москва..
  Представям си Капитал на летището Шереметиево как бабушки им дават биберони.. и тн...
  А представяте ли си европеец - да вземе за се вдигне с новородено през морето.. дори на почивка!!!
  Само Ердоган ги спонсорира такива...
  Ние в Европа не правим много деца, понеже първо е скъпо за нас - не искаме децата ни да са както нас затънали в заеми..

  Как ИПИ и старши икономитстът Георги Ангелов ще обяснят този парадокс?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK