Филип Гюстен: Трябва да построим нов ЕС
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Филип Гюстен: Трябва да построим нов ЕС

Филип Гюстен

Филип Гюстен: Трябва да построим нов ЕС

Бившият френски посланик в Румъния пред "Капитал"

Светломира Гюрова
4752 прочитания

Филип Гюстен

© Цветелина Белутова


Ще оцелее ли ЕС след всички кризи, които го разкъсват в момента, и как ще го променят те?

ЕС от самото си създаване живее в кризи. Новото днес е скоростта, с която идват те. Само в последната година имаме три големи кризи - еврокризата с гръцкия дълг, кризата с бежанците и Brexit. Паралелно се трупа напрежение заради възхода на ксенофобски и антиевропейски партии, които поставят под въпрос общите ценности на ЕС. Да, Европа е заплашена и е заплашена по нов начин заради риска от Brexit. При гръцката криза проблемът беше, че някои европейски държави искаха Гърция да излезе от еврозоната. При Brexit имаме голяма страна, която иска да напусне ЕС чрез референдум.

Последният път, когато ЕС е преживявал толкова разтърсваща криза, беше на 29 май 2005 г., когато французите казаха не на референдума за европейската конституция. Сега британците могат да изиграят същата лоша шега на ЕС, като отговорят с не на въпроса, който ще им бъде зададен - дали искат страната им да излезе от съюза. Този въпрос обаче е поставен до известна степен и за да се решат вътрешнополитически проблеми във Великобритания. Кризата, която се очертава на 23 юни, когато те ще гласуват, е сложна по няколко причини. Първо, чисто технически договорите за ЕС не предвиждат какво ще се случи, ако държава членка пожелае да излезе. Второ, ще има политическа криза във Великобритания, тъй като Шотландия ще пожелае да остане в ЕС. И трето, ако британците кажат не, отварят кутията на Пандора, тъй като и други държави, например от Вишеградската четворка, може също да пожелаят да напуснат ЕС.

Каквото и да се случи през юни, ЕС не може да продължи да съществува във формата, в която е в момента. Намираме се в преломен момент на много важен избор, тъй като ЕС или ще тръгне към по-голяма интеграция, или на по-голяма дезинтеграция. Всичко е възможно, може да стигнем до ЕС на шест държави, ЕС на 12 държави, ЕС на 19 държави (еврозоната) или до ЕС "а ла карт", където всеки си избира в какво да участва.

Какъв е рискът за държави като България да останат в периферията на този нов ЕС?

Вярвам, че наскоро присъединили се страни като България, Румъния и Хърватия имат много важна роля, тъй като в техните общества евроентусиазмът е по-голям. По същия начин Европа за хората, които не живеят в нея, е много по-привлекателна, отколкото за тези, които живеят тук. Гражданите на новодошлите държави все още виждат позитивната роля на ЕС. И трябва да кажат своята дума. Френско-германският мотор е необходим, но не е достатъчен в ЕС на 28-те. Нужно е всички да изразят желанието си за защита на европейската идея, тъй като опасностите, които грозят ЕС идват отвън. Новодошлите държави много добре познават тези опасности и знаят, че е по-добре да се защитим заедно около една обща европейска идея. Тогава сме по-силни, отколкото ако всеки е сам за себе си.

Покрай бежанската криза обаче видяхме разделение в ЕС по оста изток-запад.

Това е основният въпрос, който разделя европейските държави, тъй като обществата изживяват кризата с бежанците по различен начин. Едната голяма разлика е между държави, които приемат мигранти, и такива, които изпращат мигранти. Има например над три милиона румънци, които живеят в чужбина, повече от милион унгарци и над два милиона българи. Втората разлика е религиозното и етническото единство в държавите. В страните от Източна Европа обществата, дори да има малцинства, са силно еднородни и чужденците са рядкост. Трето, в тези държави има страх, че бежанците могат да направят дъмпинг на заплатите, което ще забави още повече изравняването на стандарта на живот със Западна Европа. На запад пък има разлика между държавите, които са били колонизатори, и такива, които не са били, като например Германия. Така по въпроса с бежанците всяка държава има собствена позиция.

Най-голямото предизвикателство, пред което е изправена Европа освен проблема с Brexit, е необходимостта от нов строеж на ЕС. До момента той е построен най-вече върху икономически принципи - общия пазар. ЕС няма държавнически функции - например дипломация, полиция или отбрана. Така пак стигаме до дилемата интеграция или дезинтеграция. Или ще строим ЕС с тези функции, или всеки остава сам за себе си и продължаваме на икономически принцип. И най-голямото предизвикателство ще бъде чисто техническо. Казваме, че Шенген е мъртъв, защото сме го построили без врати вътре, но и без врати отвън. Така сега трябва да построим един нов ЕС с повече компетенции и политически отговорности, защото множеството заплахи карат европейците да се чувстват несигурни. И ЕС не им дава сигурността, от която имат нужда. Тук отново има разлика между страните от Западна и Източна Европа. Румъния и България примерно се чувстват по-малко заплашени, отколкото Белгия и Франция. Това е нещо напълно ново, което тепърва ще се развива.

Ако Brexit не сложи край на ЕС, ще го направи ли изборът на Марин льо Пен за президент на Франция?

ЕС е болен и вече е заплашен дори преди евентуалното влизане на Марин льо Пен в Елисейския дворец. Един от основните проблеми на ЕС, срещу който Германия изглеждаше имунизирана доскоро, е възходът на антиевропейските партии. Държава като Франция трудно би могла да играе фундаментална роля в ЕС, ако Марин льо Пен стане президент. Просто не трябва да се стига до там.

Какъв е най-добрият сценарий за бъдещето на ЕС?

Аз съм историк и като такъв виждам, че в една по-дълга перспектива всичко може да бъде поставено под въпрос. Да вземем за пример Франция и Германия, които два пъти са били част от една империя, но това не им е попречило в две световни войни да бъдат в конфликт. Най-важното нещо, което трябва да се случи, е европейците да успеят да проумеят, че това, което имат, може да бъде заплашено и да изчезне. Далеч съм от мисълта, че ЕС е идеалният модел, но той позволява все пак над 70 години в Европа да има мир. Вторият елемент е отговорността на политиците. Безотговорността им прави от ЕС една изключително техническа институция, която повече се вълнува от формата на краставиците, които се продават на пазара, отколкото от сигурността на хората. Това трябва да се промени, ако искаме да запазим модела на обединена Европа. Кризите, през които минаваме и преди всичко Brexit, могат да бъдат като електрошок и европейците да кажат: "Да, взимаме решения, които трябваше да бъдат взети отдавна, но все още не са." Великобритания иска да излиза - излиза. Дания иска да излиза - излиза. И това може да ни помогне да създадем нов модел върху общи европейски ценности, които всъщност са силата на ЕС.

Интервюто взе Светломира Гюрова

Профил

Филип Гюстен е префект и доктор по социална история. През 2012-2014 г. е посланик на Франция в Румъния. Завършил е Висшето училище по администрация (ENA) и е заемал много постове във Франция и в чужбина. От 2015 г. е генерален директор в департамента Юра. Новата му книга в съавторство със Стефан Мартенс е със заглавие "Франция - Германия. Съживяване на движещия механизъм на Европа".

Ще оцелее ли ЕС след всички кризи, които го разкъсват в момента, и как ще го променят те?

ЕС от самото си създаване живее в кризи. Новото днес е скоростта, с която идват те. Само в последната година имаме три големи кризи - еврокризата с гръцкия дълг, кризата с бежанците и Brexit. Паралелно се трупа напрежение заради възхода на ксенофобски и антиевропейски партии, които поставят под въпрос общите ценности на ЕС. Да, Европа е заплашена и е заплашена по нов начин заради риска от Brexit. При гръцката криза проблемът беше, че някои европейски държави искаха Гърция да излезе от еврозоната. При Brexit имаме голяма страна, която иска да напусне ЕС чрез референдум.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

2 коментара
 • 1
  gozambo avatar :-|
  gozambo

  Не може да съществува ЕС върху общи гей-ценности. Ес се изроди в месиански глобализаторски проект на Сорос и неговите братя. ЕС обслужва тях. Меркел е тяхна слуга. Много хора се замислят- защо Меркел ръководи ЕС? Кой е гласувал за нея? Меркел решила да пусне бежанци в Европа! меркел решила да приеме Турция, Меркел това, Меркел онова.... ЕС отпуска милиарди на България, които се крадат, а ЕС само се прави, че контролира.В действителност тези пари отиват точно по предназначение- за подкупване на националния елит от глобалистите. Те не са предназначени да вдигат жизненото равнище на народа. Такъв ЕС е нужен само на Соросци и Рокфелеровци, но не и на европейските народи.

 • 2
  fred avatar :-|
  Fred

  Провали се не ЕС, провалиха се лидерите му. А те се провалиха защото обслужват грешна идеология и силите стоящи зад нея. Да се дава повече власт в ръцете на такива лидери както нежно ни съветват означава да се запътим с по-голяма скорост към пропастта.

  Отстраняване на Меркел, Юнкер и подобните, най-важно озаптяване на СИЛИТЕ стоящи зад тях и тогава ЕС ще тръгне да се оправя.

  Например гръцката криза, защо възникна тя? Защото десетилетия наред лидерите на основните европейски институции си затваряха очите за пилеенето и разграбването на парите изливани в Гърция. А го правеха в интерес на банките които даваха тези заеми, да печелят от лихвите. След това когато всичко стана ясно пак в техен интерес прехвърлиха тези несъбираеми кредити на гърбът на европейският данъкоплатец вместо да последва нормалният фалит.

  Докато ЕС има лидери които действат в помощ на чужди интереси а не тези на гражданите на ЕС така ще е. И е лудост да се дава повече власт в ръцете на ТАКИВА лидери.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK