Има ли живот след Brexit

МВФ и британското финансово министерство смятат, че при раздяла с ЕС Великобритания ще обеднее трайно, а цената ще платят хората

ТЕМАТА НАКРАТКО

- МВФ за пръв път официално предупреди, че излизане на Великобритания от ЕС ще причини "сериозни глобални щети" и може да забави с години развитието на страната.

- Британското финансово министерство пресметна, че националният БВП ще се свие с най-малко 3.4% до 2030 г., като цената ще платят британците, а страната ще бъде "трайно по-бедна".

- Експерти припомнят, че никой не знае какво би се случило при Brexit, защото няма прецедент със суверенна държава, излязла от ЕС, и следователно - сценарий за моделиране.

Днес вероятно всеки курс по английска литература обсъжда думите на Джон Дън, че "човекът не е остров, вътре в себе си затворен". Малцина си спомнят, че неговите "Молитви при неочаквани случаи" продължават с "...отмъкне ли морето буца пръст, Европа се смалява". Прозрението на поета отпреди 400 години обаче е пуснало корени, при това в необичайна почва - сред финансови и икономически регулатори, политици и европейските партньори на Великобритания.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал