Египет изгуби 66% от туристическите си приходи

$500 милиона долара са събрани през януари - март

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Египет е събрал едва 500 милиона долара от туристически приходи през първото тримесечие на годината, след като за същия период на 2015 г. ставаше дума за 1.5 милиарда долара. Това съобщава за Reuters съветник в министерството на туризма в страната като илюстрация за сериозните затруднения, изпитвани от индустрията, носеща ценна валута в бюджета.

Едва 1.2 милиона туристи са посетили земята на фараоните в сравнение с 2.2 милиона в периода януари - март 2015 г., допълва Адла Рагаб.

Целта на властите в Кайро бе да привлекат 12 милиона гости годишно до края на 2017 г., включително с разширяване обхвата на полетите на националния превозвач EgyptAir, заяви неотдавна министърът на туризма Йехия Рашид в интервю за Reuters. Агенцията припомня, че повече от 14.7 милиона души са посетили като туристи страната през 2010 г. - последната преди т.нар. Арабска пролет. През 2011г. броят им рязко намаля до 9.8 милиона души.

"Мнозина европейски авиопревозвачи спряха полетите си до Шарм ел Шейх. Твърде рано е да се каже какви ще са дългосрочните последици от катастрофата на руския самолет", коментира анализатор в STR - компания, консултираща туристическия сектор. Президентът Абдел Фатах ас Сиси бе последният, който призна, че трагедията, отнела живота на 224 души, е терористичен акт. Организацията "Ислямска държава" пое отговорността и твърди, че неин последовател е поставил експлозивното устройство, взривило чартърния самолет над Синайския полуостров през октомври 2015 г.

Подробности вижте в текста на "Дневник": Египет изгуби 66% от туристическите си приходи