Сделката за свободна търговия между САЩ и ЕС изглежда все по-невъзможна

"Грийнпийс" разпространи документи, показващи колко далеч са двете страни от споразумение

На сайта TTIP-leaks.org има общо 248 страници "консолидирани текстове" за 13 от преговорните глави.
На сайта TTIP-leaks.org има общо 248 страници "консолидирани текстове" за 13 от преговорните глави.    ©  FABRIZIO BENSCH
На сайта TTIP-leaks.org има общо 248 страници "консолидирани текстове" за 13 от преговорните глави.
На сайта TTIP-leaks.org има общо 248 страници "консолидирани текстове" за 13 от преговорните глави.    ©  FABRIZIO BENSCH
Това са само работни позиции, а не краен резултат, обясняват от еврокомисията.

САЩ са заплашили да попречат на по-лесния износ на европейски автомобили към американския пазар, ако ЕС не се съгласи да допуска повече земеделски продукти на американски фермери. Освен това Вашингтон е заплашил да блокира европейската инициатива да бъдат сменени частните арбитражни трибунали по корпоративни спорове с прозрачни държавни съдилища.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


31 коментара
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  Не разбирам защо печалбите непрекъснато трябва да растат. Не могат ли богатите хора да се задоволят с това, което вече са постигнали? В Древна Атина някои спортисти са били обявявани за най-добри "за вечни времена", защото се е предполагало, че са достигнали границите на човешките възможности. Днешните спортисти си съсипват здравето и живота, за да надхвърлят тези граници с някакви си части от секундата и милиметъра (благодарение на по-прецизните уреди за измерване!) и да поставят световни рекорди. Не им ли е достатъчно да се подредят в някаква редичка на постиженията без непременно да постигат рекорди? Същото е и с печалбите - защо богатите трябва да стават още по-богати?

 • 2
  bat_plamen avatar :-|
  bat_plamen

  До коментар [#1] от "evpetra":

  +++++++++++++++++++++++
  Алчността е основен мотив за богаташите да се мотивират да изкарат повече пари.А парите са власт...........................!

 • 3
  wood123 avatar :-|
  Арон

  Ако сделката се осъществи, в Европа няма да има повече нито кино, нито театър, да не говорим за културните паметници, музеи и прочие. Освен това американските стоки са в пъти по-некачествени от европейските. Затова пък са по евтини и ще разбият целия пазар на Европа. Май единствена Франция усеща заплахата, като постави свои условия.

 • 4
  mranderson avatar :-|
  mranderson

  До коментар [#3] от "Арон":

  "Ако сделката се осъществи, в Европа няма да има повече нито кино, нито театър, да не говорим за културните паметници, музеи и прочие."
  ?????? - много глупости от пропагандата съм чувал, ама това изби рибата......

  "Освен това американските стоки са в пъти по-некачествени от европейските" - доста обобщено и пресилено твърдение - има сектори където никой не може да се мери с американците...

  И въобще, не виждам къде е проблема в свободната търговия. Аз живея в северна Америка и искам да си купувам неща от Европа без мито. Също имам сума ти приятели в Европа които искат да пазаруват оттук и митата правят това невъзможно скъпо.

 • 5
  fxp1442971797474926 avatar :-|
  Ivan Yankov

  До коментар [#4] от " mranderson ": Североамериканецо, това че ти се иска да не плащаш мито за покупки е нормално, и на нас ни се иска. Само че негативите от това споразумение са в пъти по големи за ЕУ отколкото ползите. Не искаме да консумираме ГМО американски боклуци на Монсанто и др. подобни гадости. И това с ГМО-то е само върха на айсберга.

 • 6
  mranderson avatar :-|
  mranderson

  До коментар [#5] от "Ivan Yankov":

  Да. Прав си, че ГМО и Монсанто са само върха на айсберга. Това са просто думи, които са като лампичките на Павлов - като ги кажат, и хората да реагират първосигнално колко лоши и страшни работи са това - набивано в главите с години теории на конспирациите и глупости, най - вече в интернет. Всъщност, никой не е доказал колко и дали са вредни наистина храните с генно - модифицирани продукти, нито някой си има представа какво точно лошо има в производството на Монсанто. Не знам продължителността на живота в САЩ и Канада да е по - ниска от тази в Европа(за западна говорим - в бившите соц. страни като БГ е много по - зле работата), нито хората да боледуват повече и т.н.т.. въпреки страшните храни с ГМО и Монсанто.....
  Тук става дума за съвсем други неща - геополитика и т.н.т... Например определени страни на изток от Европа нямат интерес от силна Европа съюзена с Америка и правят всичко възможно всеят раздор между дях. Този ТТИП е голям удар за тях и правят всичко възможно да го предотвратят - и ГМО, Монсанто и т.н.т... са само част от видимата пропаганда която правят....

 • 7
  opasno_lud avatar :-|
  opasno_lud

  До коментар [#6] от "mranderson":

  Показвате нагледно как въздействат медиите върху над 300 милиона души отатък океана. Благодаря!

 • 8
  zawert avatar :-|
  Martin Banevski

  До коментар [#7] от "opasno_lud":

  А вие показвате нагледно как въздейства левичарската и про руска пропаганда върху част от хората от тази страна на океана .Злия голям сатана така нататък .

 • 9
  yts04475665 avatar :-|
  Georgi

  ГМО-то не било вредно :))) Това е в днешната рубрика Рога и Копита, разровете се малко, даже по БТВ показваха репортаж с ужасяващи резултати на френско научно изследване. Само за последната година USDA организира един куп срещу в Източна Европа в опит за промортиране на преработката на ГМО соята, която е в излишък в Щатите. Ниската продължителност на живота тук е от замърсен от стари дизели въздух, лошо медицинско обслужване и отвратителни примеси в храните, нека към това да добавим и ГМО-то и направо ще цъфнем. Страни като Гърция и Португалия, отличаващи се с много качествени храни и кухня имат една от най-високите продължителност на живота. Вие за хлориране на пилешкото чували ли сте, стандартите за чистота в американските фабрики са в пъти по-ниска от европейските, защото накрая пъха пилетата в хлора и газ към пазара.

 • 10
  nemisemisli avatar :-|
  nemisemisli

  До коментар [#8] от "zawert":

  То е ДДТ не е било известно да е вредно, но я се опитай да си купиш днес това "чудо"....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход