Стъпка по-близо до самоопределение

Кюрдите в Ирак и Сирия затвърждават териториалния си контрол. Пречките обаче са много

Сирийските кюрди обявиха федерална система на управление
Сирийските кюрди обявиха федерална система на управление    ©  Reuters
Сирийските кюрди обявиха федерална система на управление
Сирийските кюрди обявиха федерална система на управление    ©  Reuters

Темата накратко

- Едностранните действия на кюрдите в Ирак и Сирия към самоопределение ги приближават към отдавнашната им цел и имат потенциала да прекроят Близкия изток.

- Този ход обаче бе разкритикуван от сирийското правителство, бунтовниците, САЩ и Турция, а в международен план липсва желание за разцепването на изтерзаните от войни страни.

- Прогнозите са, че евентуален независим Иракски Кюрдистан ще окаже влияние както във вътрешен, така и в регионален план, като постави под въпрос сегашната цялост на държавите и промени дългосрочните съюзи.

Напоследък нещо ново ври и кипи в близкоизточната тенджера под налягане – нещо, което е различно от битката срещу ИДИЛ. Насред хаоса в Ирак и Сирия кюрдите се оказват стъпка по-близо до постигане на така желаното самоопределение и това може да има сериозни отражения в целия регион.

През февруари лидерът на Иракски Кюрдистан Масуд Барзани призова за референдум за независимост до края на годината. Той посочи, че допитването няма да доведе задължително до незабавното създаване на кюрдска държава, но ще позволи да се разбере мнението на хората. Месец по-късно сирийските кюрди обявиха установяването на федерална система в областта, която контролират, наречена Рожава. Целта им е създаването на самоуправляващ се район в границите на Сирия - статут, на който се радват иракските кюрди след падането на Саддам Хюсеин през 2003 г.

Кюрдите в Ирак и Сирия, които са ключов партньор на Запада в борбата срещу ИДИЛ, постепенно затвърждават териториалния си контрол. Тези в Сирия може и да са изключени от мирните преговори в Женева заради възраженията на Турция, но никой не се съмнява, че са важен фактор в намирането на изход от кризата. И все пак единен Кюрдистан не е нещо, което предстои да се случи в скоро време, пише в свой анализ сп. Economist. В случая с Рожава федералната система всъщност бе представена като начин да се запази целостта на страната, тъй като кюрдският регион можел да бъде пример за една децентрализирана Сирия. Освен това между основните кюрдски партии в Ирак и Сирия съществува съперничество. Кюрдистанската демократическа партия (KDP), водена от Барзани, твърди, че Партията на демократичния съюз (PYD) в Сирия не е ангажирана с кюрдския национализъм, защото е свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК) в Турция, която защитава идеята за кюрдска конфедерация в рамките на сегашните граници. Напрежение предизвиква и сътрудничеството на KDP с Турция. Анкара смята KDP за приемлива алтернатива на ПКК, която обвинява за скорошните терористични актове на турска територия. След прекратяването на примирието между Турция и ПКК боевете между правителството и кюрдите на югоизток стават по-кръвопролитни с всеки изминал ден. В същото време Анкара действа и срещу PYD, като пречи на създаването на обособена територия по сирийската граница и нанася удари срещу кюрдските сили.

"Сирийските кюрди казват, че могат да живеят в съществуващите граници и основната стратегия е да се донесе демокрация в Близкия изток, а не да има нова държава. Затова те не смятат това за първа стъпка към независимост. Но ако Сирия не се съгласи с тази федерална система, тогава кюрдите могат да поискат независима държава. Турция, Ирак, Иран и Сирия обаче ще се противопоставят", казва пред "Капитал" Фаик Ягизай, представител пред Съвета на Европа на турската прокюрдска Народна демократична партия. Според Дейвид Бътър от британския институт Chatham House по принцип няма единна кюрдска позиция. "Дори в Иракски Кюрдистан има поне три големи партии с различни възгледи и те нямат чак такъв контакт със сирийските кюрди", посочва той пред "Капитал".

Кой е против

Съпротивата срещу едностранните кюрдски действия е голяма. Сирийското правителство отхвърли обявяването на федерална система в Рожава и заяви, че този ход няма законови основания. Сирийската опозиция също предупреди срещу "всеки опит за създаването на формирования, региони или администрации, които узурпират волята на хората". В изявление няколко бунтовнически групи, някои от които са представени на мирните преговори в Женева, твърдят, че федерализацията цели да раздели Сирия. Според тях това е "експлоатация на сирийския бунт", започнал преди пет години и прераснал в гражданска война. "Ние осъждаме опитите на групи, които поеха контрола над части от сирийската земя, да установяват свои расови, националистически и сектантски формирования", се казва в изявлението. САЩ и Турция (която се опасява, че кюрдският ход може да разпали допълнително отцепнически настроения сред нейните кюрди) също разкритикуваха тези действия. Официален турски източник на Reuters, пожелал анонимност, заявява: "Сирийският народ с участието на всички елементи колективно ще определи административния стил и структура в Сирия чрез една нова конституция, изработена в рамките на процеса за политически преход. Всичко извън тази рамка, идващо като едностранен акт, не може да е валидно."

В същото време обаче все повече започват да се засилват спекулациите за евентуална федерализация на Сирия. Според дипломати, цитирани от Reuters, тази идея се обсъжда от "основни сили, близки до мирните преговори", като начин да се запази целостта на страната чрез даване на широка автономия на регионалните власти. Асад обаче коментира, че би било невъзможно за Сирия да се федерализира, тъй като тя е много малка и народът няма да подкрепи това. Освен това по думите му мнозинството от сирийските кюрди биха искали да живеят в една обединена Сирия. Според Дейвид Бътър федерализацията не е вариант за разрешаване на сирийската криза. "Преди дори да започне да се говори за това, трябва да се свършат много други неща. Не мисля, че федералното решение е в дневния ред. Може би е идея, която е спомената", казва той.

Промени на хоризонта

Някои анализи прогнозират, че е малко вероятно кюрдските действия да доведат до по-стабилен Близък изток. Независим Иракски Кюрдистан ще окаже влияние както във вътрешен, така и в регионален план, като постави под въпрос сегашната цялост на държавите и промени дългосрочните съюзи, пише Global Risk Insights. За Ирак това ще е краят на единството на страната. След падането на Саддам Хюсеин иракските сунити се опасяват от доминацията на шиитското население и независим Иракски Кюрдистан би променил баланса в полза на шиитите, което ще направи помирението със сунитите почти невъзможно. Освен това примерът за независимост може да бъде заразителен и за други кюрдски групи в региона, което ще доведе до ескалация на насилието в Югоизточна Турция, въпреки че там е малко вероятно да се стигне до успех в завземането и задържането на територия заради силата на турската държава.

В дългосрочен план въпросът е как кюрдите ще се позиционират регионално. Въпреки че Иракски Кюрдистан и Анкара поддържат добри връзки през последните години, продължаващите проблемни отношения между Турция и нейното кюрдско население ще утежнят ситуацията. Подновеното насилие между ПКК и турските власти може да разпали настроения срещу Анкара от страна на Иракски Кюрдистан. При това положение потенциален регионален партньор за кюрдите би бил Иран, тъй като иранското кюрдско население е по-малко и по-добре приспособено от кюрдите в Турция. Партньорството с Техеран може да бъде изгодно и за двете страни. Иракските кюрди са се доказали като ефективен съюзник в борбата с ИДИЛ и затова биха били ценни за Иран. От своя страна Техеран постоянно демонстрира готовността си да дава помощи на регионалните си партньори, което би било добре дошло за Иракски Кюрдистан. Независимо дали един такъв съюз ще се случи на практика, ясно е, че кюрдската независимост има потенциала да прекрои региона.

Критики към кюрдите

Рожава е представяна като демократично формирование. Сирийските кюрди непрестанно подчертават, че не искат да установят единствено кюрдски регион, а такъв, който да включва всички етнически и религиозни групи. Но към тях има критики. PYD е обвинявана, че монополизира властта, атакува други бунтовници и гони арабите от някои градове. Иракските кюрди също не са подминати. Според доклад на правозащитната организация Amnesty International кюрдските сили пешмерга и милиции в Северен Ирак са разрушили хиляди домове в целенасочен опит да прочистят арабските общности. Тези действия са били отмъщение за това, което пешмерга смятат за подкрепа на ИДИЛ от страна на арабите.