Когато Ердоган удари

Отстраняването на премиера Давутоглу означава засилване на авторитаризма в Турция и вероятен разпад на сделката с ЕС за бежанците

Тук се слуша само Ердоган
Тук се слуша само Ердоган    ©  Reuters
Тук се слуша само Ердоган
Тук се слуша само Ердоган    ©  Reuters

Имаше време, когато паралелите между двата политически тандема - руският президент Владимир Путин и неговият верен премиер Дмитрий Медведев и техните аналози в Анкара Реджеп Тайип Ердоган и Ахмед Давутоглу - изглеждаха особено изкушаващи. Само че тази аналогия, винаги по-скоро атрактивна, отколкото вярна, вече не е валидна. Защото докато Медведев продължава да служи послушно на своя патрон, Давутоглу беше свален от сцената.

Внезапното му отстраняване каза много за посоката, в която е поела Турция, и за амбициите на Ердоган към абсолютна власт. За България това означава, че ще трябва да се настрои към все по-притеснителните развития в големия съсед от юг. Един от първите преки ефекти от тях е изглеждащият силно вероятен разпад на сделката между Турция и ЕС за възпиране на бежанската вълна. Ако това се случи, България ще бъде на първа линия на нов мигрантски поток. Дори и да не се стигне дотам Турция да товари бежанци на автобуси и да ги праща към България, няма съмнение, че в отсъствието на относително умерения Давутоглу, както за София, така и за Брюксел и Вашингтон ще е по-трудно да намерят общ език с Анкара.

По волята на султана

Изненадата не беше от това, че Давутоглу слиза от премиерския пост (не по желание, а "по необходимост", както подчерта самият той), а че се случва точно сега. От месеци в Анкара се говори за нарастващото напрежение между премиер и президент, но не се очакваше развръзката от задкулисната битка за власт да стане толкова бързо.

Тя дойде точно в деня, когато Европейската комисия препоръча отпадане на визите за турски граждани до края на юни. Заслугата е до голяма степен на Давутоглу, който постави това условие в замяна на помощта на Анкара за ограничаване на бежанския поток към Европа и проведе трудните преговори с Брюксел през март. Вместо да се радва на триумфа си, премиерът бе привикан на разговор с президента и до края на деня съдбата му беше ясна.

"Давутоглу беше принуден от Ердоган да се оттегли. Основните причини за оставката му могат да бъдат сведени до две групи - неговите провали и неговите успехи", казва пред "Капитал" д-р Дидем Бухари Гюлмез, преподавател по международни отношения в истанбулския университет "Кемербургаз". Към втората категория могат да бъдат причислени опитите на Давутоглу да се еманципира от президента, а също и международният имидж, който си изгради. Той беше "доброто ченге", което успя да сключи сделката с ЕС за бежанците. Докато той говореше с германския канцлер Ангела Меркел в Брюксел, Ердоган сипеше обиди и гневни тиради по адрес на Европа в Анкара. Посещението на Ердоган във Вашингтон в края на март беше на крачка от пълно фиаско, след като американският президент Барак Обама първоначално отказа да се види с него, а след това все пак се съгласи на разговор в кулоарите на провеждащия се в този момент форум на върха по ядрената сигурност. Давутоглу, от друга страна, беше поканен на официално посещение и получи бързи потвърждения за срещи с Обама и вицепрезидента Джо Байдън в началото на май. Точно тогава обаче дойде новината за оставката му.

Най-големият от провалите на премиера, които доведоха до нея, е невъзможността да убеди президента да се ограничи в рамките на отредената му от конституцията символична и церемониална роля. Давутоглу и Ердоган се разминаваха по много неща - като се започне от дерайлиралия мирен процес с кюрдите, мине се през икономиката (Ердоган притиска централната банка да сваля лихвите и противно на икономическата теория смята, че високите лихви водят до инфлация) и се стигне до задушаването на всякакви критични гласове в страната. Но решаващото противоречие, коствало поста на Давутоглу, е неохотата му да работи достатъчно активно за прокарване на плана на Ердоган за промяна на конституцията и въвеждане на президентска република.

Лошото и още по-лошото ченге

"Новият премиер ще бъде някой, който подкрепя прехода към президентска система начело с Ердоган", казва д-р Дидем Бухари Гюлмез. Тримата спрягани наследници на Давутоглу - министърът на транспорта Бинали Йълдъръм, министърът на правосъдието Бекир Боздаг и министърът на енергетиката и зет на Ердоган Берат Албайрак, имат едно общо нещо помежду си - пълна лоялност към президента. Който и от тях да бъде избран за премиер и лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието (АКР) на извънредния й конгрес на 22 май, посоката ще бъде към осъществяване на амбициите на Ердоган за абсолютна власт. И тъй като АКР няма нужното парламентарно мнозинство, нови избори през есента (трети за последната година и половина) изглеждат като все по-вероятен сценарий.

Според д-р Дидем Бухари Гюлмез всичко това означава, "че сделката за бежанците между ЕС и Турция най-вероятно е вече зачеркната". За същото говори отказът на Ердоган да промени антитерористичните закони в Турция, което е едно от условията за премахването на визите. "Ние ще вървим по нашия път, а вие - по вашия", заяви Ердоган по адрес на "лицемерния" и "обърнал гръб на демокрацията и свободите" ЕС.

Надеждата е, че турският президент блъфира и накрая все пак ще се намери компромис, който да спаси сделката от пълен разпад. Но оцеляването й ще зависи най-вече от това доколко ЕС е склонен да проявява гъвкавост и да отстъпва пред Ердоган.

"Отношения между Турция и ЕС в момента са базирани на отчаяние. Това са отношения между двама губещи. Турция вече няма партньори и приятели. ЕС вече няма надежда и решение за бежанците", казва пред "Капитал" д-р Мурат Ердоган, преподавател във Факултета по политология в анкарския университет "Хаджетепе". Според него споразумението за бежанците е изпълнено с проблеми и е мъртвородено. И колкото и да е важна визовата либерализация за турските политици и граждани, ако ЕС не приеме условията на Анкара, е трудно да се види как може да се върви напред. "От друга страна, ако Турция отвори вратите за бежанците към Европа, това ще бъде вредно и за нея самата и ще бъде много рискова политика", смята д-р Мурат Ердоган. Но турският президент не е известен като човек, който се бои от рискови ходове. А без смекчаващото влияние на Давутоглу досегашните договорки изглеждат невалидни и всички залози започват отначало.