Икономическите реформи в Турция са в застой

Ердоган измества фокуса върху увеличаването на президентските правомощия

Обещаваните икономически реформи в Турция са в застой след отстраняването на премиера Ахмет Давутоглу. Същевременно президентът Реджeп Тайип Ердоган предпочита да се фокусира върху заздравяването на хватката си над властта, пише Financial Times.

Реформите включват преструктуриране на пазара на труда, пенсионната система, развитие на местния облигационен и фондов пазар, за да се улеснят местните компании да набират капитал. Наскоро обаче Ердоган свали от власт Давутоглу, който подкрепяше тези и други реформи, сред които и такива, които трябва да приближат страната до ЕС.

Променен фокус

"Скорошните събития потвърждават, че фокусът на правителството е върху конституционната реформа. Това рискува да остави на заден план важните икономически реформи, които трябва да се справят с непродуктивния земеделски сектор, скования пазар на труда и слабите преки чуждестранни инвестиции в сектори извън строителството и банковото дело", казва Франк Гил, анализатор от Standard & Poor’s.

Технократи от финансовото министерство твърдят, че реформите се забавят точно в момент, в който икономиката се представя добре. Растежът през последното тримесечие на миналата година е 5.7%, което представлява най-бързият темп от 2011 г. насам. Но Европейската банка за възстановяване и развитие прогнозира по-скромен ръст от около 3.2% за тази година и от 3.4% през 2017 г. Ниските цени на петрола и 30-процентното увеличение на минималната заплата подкрепят растежа през 2016 г. "Но изгледите са помрачени от спадащите приходи от туризъм заради скорошните терористични атаки, руските санкции и продължаващото напрежение в Близкия изток. В същото време вдигането на санкциите над Иран може леко да облагодетелства експорта. Потреблението, което беше фактор, подкрепящ растежа миналата година, може да стане по-умерено", прогнозират от Европейската банка за възстановяване и развитие.

В миналото Ердоган подкрепяше икономическите реформи, но сега се насочи към заздравяването на властта си, контролирането на недоволството и ограничаването на критичните журналисти и политическите опоненти, като същевременно иска да разшири президентските правомощия.

Отлагането или отменянето на реформите ще направи Турция все по-зависима от движения от потреблението растеж и ще затрудни намаляването на безработицата, която е над 11%.

Целите на Ердоган

Турският заместник министър-председател Мехмет Шимшек, който е бивш финансов министър, преди време увери инвеститорите, че реформите предстоят. Два източника на Financial Times от управляващата партия твърдят, че името на Берат Албайрак, който е зет на Ердоган и министър на енергетиката, се спряга за позицията на Шимшек. Смята се, че дори и Шимшек да остане на поста си, ще му бъде трудно да прокара непопулярните и скъпи реформи през управляващите.

"Шимшек в известен смисъл купуваше на Турция време, като казваше правилните думи, за да поддържа интереса на инвеститорите. Но предизвикателство пред него винаги е била разликата между това, което иска да направи, и това, което е политически възможно. Дори ако остане, той ще бъде дори още по-отслабен. Само едно нещо в момента е на дневен ред, а именно увеличаване на президентските правомощия", твърди Мурат Юсер от консултантската фирма Global Source Partners.