Онзи вътрешен министър, който не бива да се споменава

Профсъюзът на журналистите в Египет се опълчи на режима на президента Абд ал-Фатах ал-Сиси заради продължаващите репресии и атаки срещу свободата на словото

Така изглеждат вече снимките на вътрешния министър на Египет
Така изглеждат вече снимките на вътрешния министър на Египет    ©  Капитал
Така изглеждат вече снимките на вътрешния министър на Египет
Така изглеждат вече снимките на вътрешния министър на Египет    ©  Капитал

През последните дни египетският режим се изправи пред нова криза, след като профсъюзът на журналистите реагира остро на полицейска операция в сградата му.

На 1-ви май полицаи нахлуха в централата на синдиката в центъра на Кайро, за да арестуват журналистите Махмуд ал-Сакка и Амр Бадр, обявили постоянен протест в сградата. Двамата бяха задържани за публикации, които критикуват правителството за прехвърлянето на островите Санафир и Тиран на Саудитска Арабия и бяха обявени в разпространение на невярна информация и подстрекаване към протести.

Трансферът на островите беше обявен по време на петдневното посещение на саудитския крал Салман в Египет в началото на април и в резултат избухнаха протести из цялата страна.

Задържането на двамата репортери беше част от масовите арести по улици и домове през последния месец. Местните медии коментираха, че това е първото насилствено влизане на полицейски части в сградата на профсъюза в цялата му 75-годишна история.

В отговор на полицейската операция, синдикатът на журналистите свика общо събрание, на което беше решено да се забрани споменаване на името на вътрешния министър и да се използва снимката му само в негатив до подаване на оставката му. По време на емоционалното събрание, журналисти настояха и за извинение към синдиката не само от правителството, но и от президентството – явен жест на предизвикателство към президента Абд ал-Фатах ал-Сиси.

"[Операцията] беше огромна грешка за министерството на вътрешните работи и негативните последици са налице. За първи път в историята на Египет вътрешен министър е унизен по такъв начин," коментира пред "Капитал" Махер Хамуд, египетски журналист и анализатор.

Още същата вечер след събранието, големите всекидневници в Египет последваха наставленията на синдиката и използваха снимката на министъра в негатив без да споменават името му на страниците си в интернет. В кампанията се включиха както частни вестници, които досега бяха демонстрирали лоялност към сегашния режим, така и държавният всекиденивник "Ал-Ахрам". Дръзкото решние на синдиката беше водеща новина по първите страници на 10-те най-големи всекиденвника на Египет.

Хамуд споделя, че бил изненадан от реакцията на профсъюза, тъй като в миналото той не е взимал толкова дръзки решения по отношение на репресирани или дори убити журналсти. "Не мисля, че синдикатът ще удържи твърдата си позиция с всичките си искания. Сигурно, ще трябва да я смекчат," твърди Хамуд. И добавя: "Въпреки това министерството на вътрешните работи остава най-големият губещ в тази битка, тъй като репутацията му вече е опетнена."

Срещата на депутати с представители на синдиката не помогна за нормализирането на ситуацията. През последната седмица продължиха опитите на силите за сигурност да ограничат достъпа до сградата на профсъюза и нови арести на активисти и обикновени граждани, за да предотвратят нови протести пред нея.

Само преди дни, египетската полиция арестува шест члена на младежката актьорска трупа "Децата на улицата", която разпространи видео, заснето с телефон, в което също критикуваше сделката със Саудитска Арабия за островите Санафир и Тиран и нахлуването в синдиката на журналистите. На четирима от тях бяха повдигнати обвинения в разпространяване на терористични идеи и подстрекаване към протест.

В отговор на арестите, местни актьори, активисти и обикновени граждани разпространиха снимки с телефоните си в знак на солидарност със задържаните младежи. В кампанията се включи и световно известният комик Басем Юсеф.

"Властите казват, че се опитват да възстановят стабилността и сигурността, но параноята им причинява слепота и възпрепятства разграничението между мирни протести и истински заплахи за сигурността," казва Магдалена Муграби, представител на Amnesty International, в изявление на организацията по повод последните политическите арести в Египет.

Според местната организация Фронт за защита на египетските демонстранти между 15 и 27 април, когато се проведоха два протеста срещу трансфера на двата острова, са задържани 1277 души, на 577 от които са повдигнати обвинения. В събота повече от 100 младежи бяха осъдени експедитивно на между 2 и 5 години затвор по обвинение в участие в протестите от 25 април; съдът произнесе присъдите само след 6 часа заседание. Адвокати на осъдените коментираха, че някои от тях са били просто случайни минувачи и не са протестирали.

Хамуд коментира, че е възможно вътрешното министерство да се опита да направи компромис заради създалата се ситуация, но в по-широк план, режимът ще продължи да използва същите репресивни мерки срещу свободата на словото.