Меркел: Безвизовият режим за Турция от 1 юли трябва да се отложи

Анкара все още не е изпълнила всички условия, поставени от Брюксел

Меркел се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и каза също, че "е дала ясно да се разбере", че вижда опита една четвърт от турските парламентаристи да бъдат лишени от законния си имунитет като "причина за дълбоко безпокойство"
Меркел се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и каза също, че "е дала ясно да се разбере", че вижда опита една четвърт от турските парламентаристи да бъдат лишени от законния си имунитет като "причина за дълбоко безпокойство"    ©  Reuters
Меркел се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и каза също, че "е дала ясно да се разбере", че вижда опита една четвърт от турските парламентаристи да бъдат лишени от законния си имунитет като "причина за дълбоко безпокойство"
Меркел се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и каза също, че "е дала ясно да се разбере", че вижда опита една четвърт от турските парламентаристи да бъдат лишени от законния си имунитет като "причина за дълбоко безпокойство"    ©  Reuters

Планът на Европейския съюз да разреши безвизови пътувания за турските граждани от 1 юли трябва да бъде отложен на фона на опасения, че Анкара няма да спази ключови условия на споразумението навреме, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от ДПА. Турция се съгласи да приеме обратно бежанците, които са пристигнали в Европа от нейната територия, в замяна на визова либерализация за турските граждани. Но Европа настоява Турция да приложи преди това серия от реформи, отнасящи се до свободата на словото и съдебната система.

"Въпросите, които имах в тази връзка, все още не са напълно изяснени", заяви Меркел. Германският канцлер бе категорична, че Турция трябва да изпълни всички условия, поставени от Брюксел, преди гражданите й да получат право на безвизови пътувания в ЕС.

Меркел се срещна с турския президент Реджеп Тайип Ердоган и каза също, че "е дала ясно да се разбере", че вижда опита една четвърт от турските парламентаристи - основно от кюрдското малцинство - да бъдат лишени от законния си имунитет като "причина за дълбоко безпокойство".

"Дадох ясно да се разбере в разговора днес, че мисля, че се нуждаем от независима правосъдна система, нуждаем се от независими медии и се нуждаем от силен парламент", посочи Меркел, цитирана от Reuters. "И, разбира се, решението за отнемане на имунитета на всеки четвърти парламентарист в турския парламент е нещо, което предизвиква дълбоко безпокойство. Аз ясно показах това на турския президент", добави тя.

Критици заявиха, че отнемането на имунитета е стъпка, която вероятно цели да отстрани прокюрдските политици. Законът беше гласуван миналата седмица.

Новият турски премиер ще работи за повече права на президента

Турция се нуждае от нова конституция и най-важната мисия на правителството е да промени основния закон и да въведе изпълнителна президентска власт, заяви бъдещият министър-председател на Турция Бинали Йълдъръм, цитиран от Reuters. Досегашният министър на транспорта е близък сътрудник на президента Реджеп Тайип Ердоган и беше избран за нов лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието на извънреден партиен конгрес. Той е и следващият премиер на Турция, заменяйки на поста Ахмет Давутоглу, който обяви по-рано този месец, че се оттегля. Йълдъръм обеща също да продължи борбата срещу "Ислямска държава" и кюрдските бунтовници в страната и в Сирия, като заяви, че промяната в ръководството на правителството няма да промени усилията срещу терористичните групировки. Той обяви също, че Европейският съюз трябва да сложи край на "объркването" по отношение на миграционните политики. "Турция ще продължи със стъпките за подобряване на човешките права и демокрацията, независимо дали членството в ЕС ще стане факт или не", каза още новият премиер.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  По отношение на Турция ЕС и неформалната му лидерка Меркел се държи притеснително угоднически.

  Ердоган в прав текст заяви, че Турция и ЕС вървят по различни пътища. Какво по-ясно?!
  Ердоган натиска за падане на визите, за да юрне кюрдите си към Европа, а в техните райони да насели сирийски сунити - класическа форма на етнически прочистване.
  И на двоен стандарт, защото това бе присъдата, която доведе до бомбардировките в Югославия.
  С какво Ердоган е по-читав от Милошевич?
  - и той води война срещу част от народа си;
  - и той потъпква граждански права и свободи;
  - и той преследва политическите си противници;
  - и за него цивилизационните ценности не са задължителни.

  Австрийските президентски избори от онзи ден трябва да са много тревожна камбана за европейския естаблишмънт, че нагласите на народите към него се променя рязко.
  Махането на опашка пред Ердоган и други сатрапи и несъобразяването с демократичните принципи при вземане на решения в ЕС, както и съпътстващите ги преселнически вълни заплашват устойчивостта на ЕС и на всяка от държавите в него.
  Задават се много земетръсни избори.

 • 2
  madcat avatar :-|
  madcat

  Ще бъде значително по-евтино да се изгради една 4-5 метрова стена по турската граница и да се направи пълна блокада турската морска брегова ивица(всеки кораб с имигранти да се снима и след това да се връща на фесовете насилствено след като е доказано, че идва от тях), отколкото да се дават пари на тия ислямски фанатици или да им се позволява да влизат в Европа.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Ахааааа, така значи. Авторитарното управление не пречи. Арестите и цялостната репресия към местните медии - не пречи. Гражданската война - не пречи. Отнемането на имунитета на костюмираните човечета - непреодолима граница!

  Политика, дами и господа!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход