Когато спре да бъде смешно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Когато спре да бъде смешно

Заради него републиканците са в своеобразна гражданска война

Когато спре да бъде смешно

Вече стана сериозно – Доналд Тръмп има достатъчно делегати за републиканската президентска номинация. Това е лоша новина за САЩ и света

Марина Станева
26346 прочитания

Заради него републиканците са в своеобразна гражданска война

© Reuters


Темата накратко

- Пътят пред Доналд Тръмп за републиканската президентска номинация е разчистен и по всичко личи, че ще е необходимо чудо, за да бъде торпилиран.

- Така на същинските избори през ноември той най-вероятно ще се изправи срещу Хилъри Клинтън.

- Ефектите от възхода му ще са както вътрешни, така и външни, като трусовете ще се усетят по целия спектър - от редиците на Републиканската партия до позицията на САЩ на световната сцена.

Имаше време, когато беше смешно. В началото възходът на Доналд Тръмп предизвикваше подигравки заради бомбастичните му, граничещи с абсурда, изказвания. Но нещата се промениха. В четвъртък броячът на Associated Press показа, че той е спечелил достатъчно делегати за републиканската президентска номинация – 1238, с един повече от необходимото.

В началото на май последните вътрешнопартийни съперници на милиардера популист - сенаторът от Тексас Тед Круз и губернаторът на Охайо Джон Кейсик, се оттеглиха от надпреварата заради слаби резултати. Сега републиканците ще финализират номинацията си на конгреса в Кливлънд през юли. Но на практика пътят пред Тръмп е разчистен и по всичко личи, че ще е необходимо чудо, за да бъде торпилиран. Така на същинските избори през ноември той най-вероятно ще се изправи срещу Хилъри Клинтън. Тя все още изглежда фаворит за Белия дом, но има огромен проблем - близо половината гласоподаватели не я харесват и не й вярват. И макар победата й да изглежда много вероятна, никак не е сигурна.

Ефектите от възхода на Тръмп ще са както вътрешни, така и външни, като трусовете ще се усетят по целия спектър - от редиците на Републиканската партия до позицията на САЩ на световната сцена. Самото му присъствие в политиката вече отрови дебата и немислими доскоро в цивилизования език изказвания сега изглеждат като новата нормалност. И докато щетите, които Тръмп като президент би могъл да нанесе във вътрешен план, биха били ограничени заради възпиращото влияние на Конгреса и останалите американски институции, във външната политика ефектите са потенциално катастрофални. Както обобщава анализ на Brookings Institution, Тръмп в Белия дом би бил "най-големият шок за международния мир и стабилност от 30-те години на ХХ век насам".

Напук на прогнозите

"Ние ще направим Америка отново велика", заявява победоносно Тръмп. И има право да бъде толкова тържествуващ. Всичко това е впечатляващо постижение за човек, когото малцина вземаха насериозно, когато стартира кампанията си миналата година. А сега става все по-сигурно, че ще се изправи срещу бившия държавен секретар Хилъри Клинтън, която се очертава като президентската номинация на демократите. "На този етап няма начин Тръмп да не бъде избран за кандидат на републиканците, освен ако нещо не се случи и той доброволно не прекрати участието си", казва пред "Капитал" анализаторът Томас Райт от Brookings Institution.

Подемът на Тръмп раздели републиканците и ги вкара в своеобразна гражданска война. Висши партийни представители заявиха, че няма да го подкрепят, като някои дори посочиха, че биха предпочели да гласуват за Клинтън. Те са притеснени от коментарите му, обиждащи жените, както и от крайните му изявления, едно от които е да се забрани на мюсюлманите да идват в САЩ. "Ако номинираме Тръмп, ще бъдем унищожени и ще си го заслужаваме", предупреди републиканският сенатор Линдзи Греъм. Тед Круз пък нарече Тръмп патологичен лъжец. И въпросът сега е ще успеят ли републиканците да преглътнат милиардера, макар и със запушени носове, или разцепването на партията вече няма да изглежда толкова невъзможно. За тези, които не искат да подкрепят Тръмп, има три възможности – да се въздържат, да предпочетат Клинтън или да изчакат евентуалната поява на трети кандидат. "Тези варианти обаче биха означавали потенциално изгнаничество от Белия дом за поне още четири години", обобщава анализ на Foreign Policy.

Все пак Тръмп се опитва да смекчи различията. Той вече се срещна с републиканеца Пол Райън, който е председател на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ. Двамата се опитаха да сближат позициите си, след като Райън заяви, че не би могъл да подкрепи милиардера. След срещата те коментираха, че са напълно отдадени на единството на партията. Председателят на Камарата на представителите не даде много подробности, но прибегна до употребата на изрази като "началото на един процес" и "посяването на семената". Остава спорно обаче дали той ще приеме това, което нарича изцяло ново крило на Републиканската партия, представлявано от Тръмп.

Скорошно проучване, цитирано от американските медии, сочи, че двама от трима републикански избиратели гледат на милиардера благосклонно. Същевременно тази седмица стана ясно, че за пръв път Тръмп изпреварва Клинтън, макар и с малко. Според RealClearPolitics, които изчисляват средния резултат от последните национални проучвания, процентите са 43.4 срещу 43.2 в полза на милиардера. И докато двуцифрената преднина, на която Клинтън се радваше през последните няколко месеца, се стопява, някои проучвания сочат, че опонентът й в лагера на демократите - Бърни Сандърс, би имал по-големи шансове да победи Тръмп в сравнение с бившия държавен секретар.

Главоболията на Клинтън не свършват с нежеланието на Сандърс да се откаже от демократическата надпревара, въпреки че победата му на този етап изглежда малко вероятна. Бившият държавен секретар се намира в центъра на скандал относно сигурността на имейлите й и през седмицата бе остро критикувана от Държавния департамент за това, че е използвала личната си електронна поща за официални цели без одобрение. Ако разследване на ФБР заключи, че начинът, по който е боравила с класифицирана информация, представлява престъпление, това може да помете надеждите й за Белия дом.

Какво се обърка

"Тръмп унижи тези, които вярваха, че републиканските лидери могат да го спрат, и доказа, че партията е пълна с некадърници като анимационния герой Хоумър Симпсън", написа в. Washington Post. Но как стана така, че тъкмо най-абсурдният кандидат на републиканците взема на абордаж президентската номинация? Подкрепата за милиардера до голяма степен идва от белите избиратели на средна възраст и от средната класа, но много млади и градски републиканци също биват привлечени от него.

"Тръмп се възползва от нещо, което всички трябваше да видим, но не го направихме. От години американците от работническата класа страдат от ниската заетост и застиналото заплащане. Те наблюдават разпространението на глобализацията, имиграцията и свободната търговия и се чувстват изоставени. Американската икономика изглежда, че се развива, но техният живот не отразява това. От луксозния си апартамент Тръмп някак разбира опасенията на по-малко образованите, и особено на по-малко образованите мъже", пише в анализ на британската ВВС.

"Той прибягва до популистката риторика, припознава идеите против политическата върхушка и се възползва от хората, които са разстроени от глобализацията. Очевидно избирателите, които са повлияни от това, са повече, отколкото се предполагаше", твърди Томас Райт.

Маршът на Тръмп обаче притеснява мнозина, сред които и американския президент Барак Обама. Той коментира, че международните лидери имат причина да бъдат смутени от изказванията на милиардера, тъй като е демонстрирал безцеремонност и невежество по отношение на световните дела. "Тръмп се интересува единствено от това да влиза в заглавията, вместо да помисли какво е необходимо, за да бъде страната сигурна и просперираща", заяви Обама. Той навярно визира противоречиви коментари на милиардера като този, че отношенията с Русия и Китай ще бъдат подобрени "от позицията на силата" и че заподозрените в тероризъм трябва да бъдат измъчвани. Тревога буди и изразеният скептицизъм на Тръмп към НАТО, който той описва като "икономически нечестен към нас", тъй като американските съюзници не плащат своя дял от отбранителните разходи, а се облагодетелстват от военната подкрепа на САЩ. Затова казва, че е отворен към възможността за нов вид организация, базирана в Европа, която да се фокусира върху борбата с милициите. Но това негово виждане влиза в директен сблъсък с възгледите на мнозина висши представители в Европа и САЩ, за които НАТО е "фундаментален съюз". Освен това във време, в което светът говори за ограничаване на ядрените оръжия, Тръмп предлага Япония и Южна Корея да развият ядрен арсенал, за да могат да се защитават от враговете си.

Обезпокоени американски съюзници

Речта на милиардера "Америка на първо място", която той изнесе в края на април, също обезпокои съюзниците на САЩ. "Мога само да се надявам, че на предизборната кампания в САЩ няма да липсва усещането за реалност. Световната архитектура на сигурността се е променила и вече не се основава единствено на два стълба. Тя не може да бъде ръководена едностранно. Никой американски президент не може да заобиколи тази промяна. "Америка на първо място" не е отговор на това", посочи германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер.

Според анализатора Ксения Уикет от британския аналитичен институт Chatham House речта на Тръмп предполага, че той ще направи американските съюзници по-малко сигурни. "Той говори за това съюзниците да бъдат уверени, но цялата му риторика подсказва, че САЩ ще бъдат непредсказуеми и че американските съюзници трябва да се защитават сами", казва Уикет пред Reuters.

Напоследък, когато стана ясно доколко сериозни са позициите на Тръмп за републиканската номинация, европейските представители са по-внимателни в публичните си изказвания за него. Но през януари германският вицеканцлер Зигмар Габриел нарече Тръмп и лидерите на европейските крайнодесни партии "опасност не само за мира, но и за икономическото развитие". Ако президентът Тръмп изпълни със съдържание реториката на кандидата Тръмп, това ще означава Америка да се отдръпне и изолира от света. Той поставя под въпрос всички многостранни и двустранни отбранителни договори, в които участва Вашингтон. И обещава да ревизира всички търговски споразумения, които Америка е сключила през последните три десетилетия, а също и да зашлеви държави като Китай с тарифи и протекционистични бариери. Под неговото управление цялата световна структура на сигурността ще бъде разтърсена, а отворената глобална икономика ще бъде затворена с трясък. Единственото успокоение е, че кандидатите за президент понякога казват разни неща по време на кампанията си само за да открият после, че светът е много по-сложен, отколкото са си представяли.

Голямата битка за Тръмп тепърва предстои. Ако иска да стане президент, той трябва да получи подкрепата на сегменти, сред които не се представя много добре. Четирите му варианта са да спечели повече латиноси, повече афроамериканци, повече жени или повече избиратели от работническата класа, които преди са гласували за демократите. Макар от тези групи първите две да са най-вероятно загубена кауза, милиардерът ще трябва доста да се потруди и за останалите две. Но както е доказал многократно, всеки, който го е подценил, е сгрешил.

Състезание по непопулярност

Близо половината от американските избиратели, които подкрепят Хилъри Клинтън или Доналд Тръмп, казват, че ще гласуват за тях основно за да блокират шансовете на другата страна за Белия дом. Това сочат резултатите от скорошно проучване на Reuters/Ipsos. Те отразяват задълбочаващото се идеологическо разделение в САЩ, където все повече хора започват да се притесняват от противниковата партия. Според анализаторите тази негативна атмосфера вероятно ще продължи, като и двата лагера ще предпочетат стратегия, която дори още повече ще очерня опонента. Клинтън вече атакува, като заяви, че Тръмп не само не е квалифициран за президент, но е и опасен. Тя се надява, че ако насочи кампанията си към националната сигурност, ще спечели независимите и умерените републиканци, които не одобряват грубия стил на милиардера.

Всички на оръжие

Националната оръжейна асоциация (NRA) подкрепи Доналд Тръмп за президент на САЩ. В отговор той обеща да поддържа водещата американска група, лобираща за оръжейните права, и нападна Хилъри Клинтън, заявявайки, че тя иска да премахне Втората поправка на конституцията, която гарантира правото да се носи оръжие. Тръмп се обявява против зоните, свободни от оръжие, и гарантира, че ще защитава правото на американците на самозащита.

Темата накратко

- Пътят пред Доналд Тръмп за републиканската президентска номинация е разчистен и по всичко личи, че ще е необходимо чудо, за да бъде торпилиран.

- Така на същинските избори през ноември той най-вероятно ще се изправи срещу Хилъри Клинтън.

- Ефектите от възхода му ще са както вътрешни, така и външни, като трусовете ще се усетят по целия спектър - от редиците на Републиканската партия до позицията на САЩ на световната сцена.

Имаше време, когато беше смешно. В началото възходът на Доналд Тръмп предизвикваше подигравки заради бомбастичните му, граничещи с абсурда, изказвания. Но нещата се промениха. В четвъртък броячът на Associated Press показа, че той е спечелил достатъчно делегати за републиканската президентска номинация – 1238, с един повече от необходимото.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

63 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Пренебрежителното отношение към Тръмп, демонстрирано и в този текст, е непродуктивно. Едно - защото неговата кандидатура е издигната от американска партия и ще бъде гласувана от американските граждани, а не от публиката на Капитал , и второ - въпросната публика в голямото си мнозинство няма какво ново да научи от преразказа на г-жа Станева.

  БГ-журналистите с кеф си точат перата върху Тръмп, представяйки го като одиозна фигура, докато на Клинтън не смеят да сложат епитет: нито положителен, защото няма за какво да се хванат, нито отрицателно, защото партията й е на власт и държи ключа към бараката с финансиращите фондации...

  Е, а ако вземат да изберат Тръмп? Светът едва ли ще се разцепи на 9 ноември, просто постепенно ще натикат Тръмп в схемата.

 • 2
  nuzzo avatar :-|

  "Националната оръжейна асоциация (NRA) подкрепи Доналд Тръмп за президент на САЩ. В отговор той обеща да поддържа водещата американска група, лобираща за оръжейните права, и нападна Хилъри Клинтън, заявявайки, че тя иска да премахне Втората поправка на конституцията, която гарантира правото да се носи оръжие. Тръмп се обявява против зоните, свободни от оръжие, и гарантира, че ще защитава правото на американците на самозащита."
  ----------------------------------------------------

  Това е ключът от палатката.
  Мирише на пари, много пари, откровен лобизъм, много пари прим. Но случването на многото пари , няма как да мине без "стимулирането" на нови военни конфликти и поддържането на съществуващите такива, разбира се далеч от САЩ , но с вещата подкрепа на мощният и военно-промишлен комплекс, неслучайно официално подкрепен от потенциалният президент Тръмп.
  Нищо добро не чака световният ред, при евентуалният успех на безкрупулен, самовлюбен, противоречив и често краен, арогантен и емоционален човек като Доналд Тръмп, защото управлението на Държава,не ,а на на свръх държавата САЩ (с такива мощни инструменти за влияние върху световните политико-икономически процеси като ЦРУ, армия и негово величество Доларът, чрез свръх банката ФЕД), не е като да се управлява строително-финансов холдинг. Нещо много повече е .

 • 3
  edin131 avatar :-|
  edin drugii

  До коментар [#2] от "нуцо":

  и въпреки всичко Клинтън ще е президент ,а Тръмп само милиардер

 • 4
  indiana avatar :-|
  Индиана

  Казват му демокрация - нацията има пълното право да се гръмне доброволно. След като на американците им харесва Тръмп, то те могат да си гласуват за него. За разлика от други държави, където колкото и да искат, все едно и също се получава.

 • 5
  alien_s avatar :-|
  Jessika

  [quote#2:"нуцо"]Мирише на пари, много пари, откровен лобизъм, много пари прим[/quote]

  И къде тук се вместват неговите поддръжници от " работническата класа, които страдат от ниската заетост и застиналото заплащане" ?

 • 6
  nuzzo avatar :-|

  До коментар [#5] от "Cassi":

  Работниците, са средство(то), колега, а не цел(та) в политиката, и в частност, в кандидат кампаниите за каквото и да било.
  Затова, това "средство" се търси, гали, манипулира и откровено се лъже само по изборно време, и най-добрите разказвачи на приказки( някъде им казват популисти) печелят. Кой обикновено губи ли ?!?!? "Средството" !!!

  п.п. Все пак, трябва обективно да отбележа , че въпреки гореказаното ми твърдение, не е измислен по добър начин, за забогатяването на една нация. Някъде бавно , мъчително, революционно ако щете , някъде по -бързо и условно по-справедливо, но ...Такива и това са и фактите.

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "edin drug":
  "и въпреки всичко Клинтън ще е президент .."

  Докторе, може накрая и така да стане - страшно висок е залогът на тези избори. Може и Цветаново ноу хау да реши изборите: чували с бюлетини, цигани по списък, работниците на Ковачки единодушно гласуват за...

  И все пак в нито един от коментарите за масовата публика по темата няма обяснение защо "палячото" (и все от този род епитети) Тръмп има такава нелогично голяма за образа, който ни се рисува, подкрепа. И тя расте. Внушава ни се, че един луднал милиардер залива нацията си с абсолютни глупости, а тя му се радва до премала. Тъпи ли са американците? Няма начин да няма такива, ама чак няколко десетки милиона?

  Познанията ни за кампанията и платформата на Тръмп са опосредствени - от медиите. В момента американският естаблишмънт е от конкурентната партия и е логично да използва всякакви похвати, за да неглижира опонента си. Пример е горният текст в Капитал - малко ирония към Тръмп, малко правдиво описание на ситуацията, пак малко за наивностите му, леко четкане на Клинтън и т.н. Създава се впечатление, че един милиардер си е помислил, че може да управлява света. Това е целта.

  Ако излезем от медийния му образ, Тръмп каза няколко много важни постулата за външната политика на САЩ:
  - Всеки да плаща за сигурността си, а не САЩ да са в ролята на световен жандарм и да бъдат мразени по дефиниция.
  Това означава, че когато страните от АСЕАН имат проблеми с Китай, както е сега, да обединят усилията си, да вложат средства във военните си бюджети и да се "опънат" на Поднебесната. Или да си плащат на САЩ да върши тази работа.

  - спиране на конфронтацията с Русия.
  Всъщност вече не става дума само за Русия, а за един оформящ се за противопоставяне на САЩ блок на Русия с Китай и Иран. САЩ в момента са в остра конфронтация с всяка от тези държави по отделни геополитически, военни, икономически и пр. теми. Нито една от тези държави няма потенциала да се противопостави сама на САЩ. Но трите заедно? Русия и Китай са ядрени сили, може би и Иран...
  И после - и най-големите ястреби във Вашингтон са наясно, че изстреля ли се първата ракета, ще се случи като в "Терминатор" 1,2 и 3...

  - обръщане внимание на колосалния дефицит на САЩ.
  Защото гръцкият дълг е шепа стотинки пред американския. И колкото и да се отлага падежът му, той все някога ще настъпи.

  Хилъри Клинтън като президент е предсказуема - натягането на пружината ще продължи, както досега. За мен лично най-предпочитаният вариант беше Бърни Сандърс, но ястребите при демократите надделяха.

  Хилари и Труман в рокля - неадекватно ретро и с мислене от едно отминало време.
  В този смисъл предпочитам Тръмп за президент. Гарантирано ще бъде интересно...

 • 8
  bezkompromisno avatar :-|
  Георги Жеков

  Неуважаеми "журналисти", комунистическият изтърсак Хилъри Клинтън няма как да спечели в свободна Америка. Гражданската война не е при обединените вече Републиканци, а при демократите, където на преден план са комунистката Хилъри и баш-комуниста Бърни Сандърс.

 • 9
  peaspiring avatar :-(
  peaspiring

  До коментар [#1] от "D-r D":

  Нека ти припомня, че и Хитлер идва на власт чрез редовни избори. Има ли нужда да коментираме външната му политика?

  Има една фраза, приписвана на Чърчил "Най-силният аргумент против всеобщото избирателно право е 5 минутен разговор със средно-статистически избирател".

  Видно е, че демокрацията работи добре при наличие на усещане за справедливост в обществото. Ако го няма това усещане - получаваш Хитлер и ... Тръмп.

 • 10
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring

  До коментар [#7] от "D-r D":

  Доста наивен анализ, особено в частта външна политика.

  САЩ са имат най-голямата икономика и военна машина в света. Иран и Русия са джуджета, дори комбинирани. Като такива, няма как да се оттеглят - всяка страна трябва и следва да налага интересите си, глобалните сили - на глобално ниво. Оттегляне на САЩ би било катастрофално за тях самите и за световния ред. А катастрофално има едно измерение, и то се измерва в човешки животи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Краят на черния Златен век

Краят на черния Златен век

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK