Минава ли ИДИЛ в отстъпление

Отвоюването на Фалуджа ще е значителен удар срещу ИДИЛ, но групировката печели нови позиции в Либия

Багдад описва Фалуджа като потенциална повратна точка в борбата срещу джихадистите
Багдад описва Фалуджа като потенциална повратна точка в борбата срещу джихадистите    ©  Reuters
Багдад описва Фалуджа като потенциална повратна точка в борбата срещу джихадистите
Багдад описва Фалуджа като потенциална повратна точка в борбата срещу джихадистите    ©  Reuters

ТЕМАТА НАКРАТКО

- Иракските власти обявиха началото на кампания по отвоюването на Фалуджа - първият иракски град, в който ИДИЛ издигна флага си през 2014 г.

- В сряда премиерът Хайдер ал Абади нареди временно спиране на настъплението заради притеснения за безопасността на десетките хиляди цивилни, хванати в капан в града.

- Евентуалната победа би била удар по джихадистите, но в същото време те увеличават влиянието си в Либия.

Защо Фалуджа е толкова важна във войната срещу ИДИЛ? Това е първият голям иракски град, в който "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) издигна флага си през 2014 г. Там американските войски водиха най-големите си битки след инвазията в Ирак през 2003 г., а днес това е най-близкият до Багдад бастион на джихадистите и вторият по големина град под техен контрол след Мосул. Смята се, че от него ИДИЛ провежда кампанията си от самоубийствени атентати в столицата, което засилва натиска срещу правителството да се задейства.

Преди десетина дни иракските власти обявиха плановете си за офанзивата срещу Фалуджа и битката се разгоря с пълна сила, като армията срещна яростна съпротива от страна на ИДИЛ. Но в сряда премиерът Хайдер ал Абади нареди временно спиране на настъплението заради притеснения за безопасността на десетките хиляди цивилни, които са хванати в капан в града. ООН предупреди, че те са останали без храна, питейна вода и лекарства, а ИДИЛ ги използва за човешки щитове.

Когато военната операция бъде подновена, това ще бъде една от най-големите битки срещу джихадистите изобщо. Багдад я описва като потенциална повратна точка в борбата срещу ИДИЛ, които обявиха халифат в части от Ирак и Сирия. "Щеше да бъде възможно да приключим офанзивата бързо, ако защитата на цивилното население не беше сред приоритетите ни. Нашите войници са в покрайнините на Фалуджа и победата е достижима", заяви Абади.

Фалуджа би била третият голям град, завзет обратно от иракските сили, след Тикрит и Рамади. Но след евентуалното му отвоюване воденото от шиитите правителство трябва да спечели и мира, тъй като това е исторически бастион на сунитските бунтове срещу шиитските власти, които управляват след свалянето на Саддам Хюсеин. Абади трябва да внимава да не остави Фалуджа в руини, след като поеме обратно контрола над града, и да намери начин да убеди сунитското население, че то има своето място в страната.

Как може офанзивата да успее

"Победа във Фалуджа би била силен удар по ИДИЛ, които контролират града от повече от две години, превръщайки го в един от основните си центрове в региона. Това също така би била възможност за иракското правителство да си възвърне легитимност сред сунитското население и да отслаби протестиращите, които наскоро щурмуваха "зелената зона" в Багдад с аргумента, че е нужно фокусът да се измести към битката с джихадистите", казва пред "Капитал" Анисех Басири Табризи, специалист по Близкия изток от RUSI.

Хиляди войници, специални части, шиитски милиции и сунитски племенни бойци са мобилизирани за офанзивата. Освен това правителството на Абади има военна подкрепа както от САЩ, така и от Иран. Американците водят коалиция, която извършва въздушни удари срещу ИДИЛ, и твърдят, че имат успех в свиването на територията на джихадистите в Ирак и Сирия.

Анализаторите са на различни мнения за успеха на сегашната операция. Някои смятат, че ИДИЛ са изчерпали способностите си да оказват съпротива, докато други твърдят, че джихадистите отдавна се подготвят за битка и са вложили целия си арсенал в нея. Ако Фалуджа бъде завзета лесно, тогава фокусът ще се обърне към прочистването на джихадистите от Мосул – тяхната най-голяма база и втори по големина град в Ирак. Но ако това стане с цената на много жертви от страна на армията, със сигурност изгледите за операция в Мосул тази година ще бъдат помрачени.

Доколко успешна ще бъде офанзивата във Фалуджа ще зависи от три фактора. Първо, колко точно джихадисти има в града (предположенията варират от 500 до 1200). Второ, колко решени са ИДИЛ да се бият, тъй като както опитът показва, че малки групи опитни и мотивирани бойци са успявали да удържат райони, които познават добре. Освен това джихадистите могат да решат да прибегнат до тактическо отстъпление - нещо, което са правили преди. Трето, доколко са склонни иракските власти да допуснат голям брой цивилни жертви и разрушения, защото в такъв случай завземането на града се улеснява, но помиряването след това се усложнява.

Искрите на сектантското напрежение

Шиитските милиции, поддържани от Иран, които се сражават заедно с военните, обещаха, че ще се въздържат от участие в офанзивата срещу Фалуджа, за да се избегне ескалация на сектантското напрежение. При предишни операции, в които са играли ключова роля, те са били обвинявани в убийства за отмъщение и в унищожаване на сунитско имущество. "Населението във Фалуджа е притеснено, че операцията по отвоюването на града ще доведе до това шиитски милиции да контролират областта. Затова те обещаха да останат в покрайнините. Дали наистина ще се въздържат от нахлуване в предимно сунитския град ще предопредели нивото на сектантското напрежение в битката и шансовете на правителството да спечели сърцата и умовете на гражданите на Фалуджа", обяснява Анисех Басири Табризи.

Но някои командири на милициите твърдят, че ако правителствените сили не успеят да се справят със завземането на града, тогава те са готови да се намесят. Ако го направят, противопоставянето със сунитите ще се засили, дори и ако в кампанията участват местни полицейски сили и сунитски племена. Това ще повлияе отрицателно върху бъдещата операция за отвоюването на Мосул.

Същевременно решението на Абади за офанзива срещу Фалуджа, изглежда, не е напълно в унисон с плановете на САЩ, които биха предпочели премиерът да се концентрира директно върху Мосул, вместо да рискува да затъне в битка за по-малък и потенциално враждебен сунитски бастион като този. "Не ти трябва Фалуджа, за да получиш Мосул", казва пред Reuters говорител на водената от САЩ анти-ИДИЛ коалиция.

Защо точно Фалуджа

В анализ за Al Jazeera Афзал Ашраф от RUSI твърди, че причините за кампанията във Фалуджа са по-скоро свързани със събития в Багдад, отколкото с някаква обща анти-ИДИЛ стратегия. "Големият брой жертви в скорошните джихадистки атентати в Багдад изплаши правителството. Това стана след нахлуването в строго охраняваната "зелена зона", което бе в резултат на нарастващото напрежение сред населението заради сигурността, храната, водата, електричеството и други. Властите трябваше да направят нещо и да отвлекат вниманието от ежедневните страдания на населението. Затова Фалуджа стана тема номер едно във военните планове", смята Ашраф.

Според него офанзивата би донесла тактическа победа в краткосрочен план, но може да доведе до бъдеща криза, свързана със сектантския екстремизъм. Единственият начин това да бъде избегнато е да се гарантира, че шиитските милиции са дисциплинирани и се държат внимателно към предимно сунитските цивилни, които освобождават. Освен това ще е необходима мащабна програма за възстановяването и изграждането на Фалуджа. "Но действията на властите в Багдад след ерата на Саддам Хюсеин не са задоволителни както при упражняването на дисциплина върху въоръжените групи, така и при инвестирането в нешиитски области, което оставя малко място за оптимизъм", обобщава Ашраф.

Същевременно Вашингтон е предпазлив в оценките си дали скорошните териториални загуби на ИДИЛ ще доведат до края на групировката. "Джихадистите губят територия в Ирак и Сирия, но се разпространяват в Либия и това може да бъде следващото им ключово бойно поле", пише в доклад на ООН, който още не е публикуван, но с копие от който разполага Al Jazeera. Според пожелал анонимност член на Съвета за сигурност на ООН ИДИЛ набира средства, като продава петрол от завзетите производствени съоръжения в Либия и използва страната, за да разпределя финансиране за други групи по света.

След четири години хаос Либия е лесна плячка за джихадистите и има предположения, че ИДИЛ се подготвя да я направи свой основен оперативен център, в случай че изгуби Ракка и Мосул. Сирт, родният град на някогашния диктатор Муамар Кадафи, сега е едно от местата, където се провеждат тренировки на бойци на групировката. В опит да се предотврати превръщането на страната, намираща се на няколкостотин километра от бреговете на Европа, в бастион на ИДИЛ, в средата на май ООН взе решение да вдигне оръжейното ембарго върху Либия и западните държави се ангажираха да помагат с оръжия на крехкото правителство на националното единство.

Една успешна операция във Фалуджа би разклатила основите на ИДИЛ. Дали обаче след това ще се стигне до помирение със сунитското население ще зависи до голяма степен от действията на иракското правителство.

Нов фронт срещу ИДИЛ

Подкрепяни от САЩ кюрдски и арабски бойци отвориха нов фронт срещу ИДИЛ в Северна Сирия, близо до турската граница. Офанзивата им е насочена към град Манбидж, който е под контрола на джихадистите. Смята се, че операцията ще положи основите на настъпление към Ракка, самопровъзгласената столица на ИДИЛ.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Какво е ИДИЛ? От текста оставам с впечатление, че това са 500 - 1200 палавници с чалми и калашници, които лудуват из Сирия и Ирак и защото били сунити, шиитското иракско правителство не се решава да ги избие.

  Явно непрекъснато трябва да се напомня, че движението ИД е създадено от крайните уахабитски доктрини със саудитски пари на основата на ал-кайдистките банди и целта му е да основе ислямски халифат.
  Ислямистките формирования, наричани ИД, избуяват в две държави Ирак и Сирия.
  Защо там? Защото след двете американски войни Ирак по същество загубва държавен суверенитет и по волята на "губернатора" Пол Бренер е по същество разделен на три зони - кюрдска, шиитска и сунитска - от които реално националното правителство има тежест само в шиитската около Багдад. Тази ситуация на безвластие, умишлено поддържана от САЩ, се оказа питателна среда за избуяването на всякакви джихадистки движения.
  На лидера на Фронта Ан Нусра ал Бардзани му трябваше да направи много малко усилие, за да обедини под черното си знаме оскърбените и онеправданите. Гръбнакът на ИД са не местни хулигани, а преследваните от проамериканските иракски власти офицери-сунити от Саддамовата армия. Отрядите на ИД са сериозна сила, защото са ръководени професионално от обучени офицери, а и имат вече 4 г. боен опит, което не може да се каже за иракските правителствени войски.авани, снабдявани
  ИД бе и едно от остриетата, на които се разчиташе да свалят режима на ал Асад в Сирия. Те бяха финансирани, въоръжавани, обслужвани логистично и с разузнавателна информация неофициално от САрабия, Турция и най-вече от САЩ.

  Сирийско-турската граница умишлено се държи отворена, защото ако се спре финансирането и притокът на попълнения, ИД е свършена до месец.
  Някой не иска това да се случи. Кой?


 • 2
  damianrm1 avatar :-P
  damianrm1

  "Сирийско-турската граница умишлено се държи отворена, защото ако се спре финансирането и притокът на попълнения, ИД е свършена до месец.
  Някой не иска това да се случи. Кой? "

  ТУРЦИЯ на 100% е една от тези страни - това е нейна граница, няма как да минават без нейно одобрение. Ма то не е само одобрение, в Сирия са турските специални сили, под името ИДИЛ.

  Кога наши еу зелки ще разберат каква игра играе Турция и отказат да и се вързват?!? Да се оправят там мюсолманите както им повелява Корана - да си режат главите и квото там искат - тъкмо ще обядняват и след 10-20 год. може и да вземат да слушат какво запада е научил преди 100-200 год. ... а именно че войната НЕ води до добро за никого!

 • 3
  vaticana avatar :-|
  vaticana

  ИДИЛ е същото като талибаните в Афганистан - САЩ ги създадоха и изпуснаха духа от бутилката.
  Сега всички им сърбаме попарата.

 • 4
  clint_eastwood avatar :-|
  clint_eastwood

  [quote#3:"peevski"]като талибаните в Афганистан - САЩ ги създадоха[/quote]

  Айде стига с това "САЩ ги създадоха". Талибаните (муджахидините) бяха естествена реакция на агресията на СССР в Афганистан, а арабският тероризъм също беше спонсориран от СССР. Така че ситуацията е доста объркана очевидно с множество преплетени интереси.

 • 5
  vaticana avatar :-|
  vaticana

  До коментар [#4] от "clint_eastwood":

  Разбира се, че има преплитане на интереси - факт.
  Но - вярвам - няма да си изкривите душата с твърдения, че САЩ не въоръжаваха, финансираха, обучаваха муджахидините в Афганистан, за да водят партизанска война със съветската?
  И след изтеглянето й ЦРУ започна да си изкупува стингърите.
  Та от маята на тези муджахидини са сега воюващите там срещу натовците.

 • 6
  clint_eastwood avatar :-|
  clint_eastwood

  До коментар [#5] от "peevski":

  Вярно е. Но Афганистан беше нападнат от СССР и тогава беше напълно оправдано да се въоръжи местното население срещу руснаците. После попаднаха под влиянието на ислямизма и сега е напълно оправдано муджахидините да бъдат разбити. Не виждам защо трябва да са виновни и за това американците. Да не говорим, че ако не са те, хаосът би бил много по-голям, а руснаци, талибани и други диваци ще се възползват мигновено, да не говорим за кланетата, които ще станат стандарт навсякъде в Третия свят при едно оттегляне на САЩ и НАТО от ангажиментите им да се борят с тероризма.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход