Същинската битка на Хилъри Клинтън едва започва
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Същинската битка на Хилъри Клинтън едва започва

Хилъри Клинтън на практика отряза възможностите на вътрешнопартийния й опонент Бърни Сандърс за номинация

Същинската битка на Хилъри Клинтън едва започва

За да победи Доналд Тръмп, тя трябва да убеди американците да й повярват, че може да бъде добър президент

Марина Станева
8286 прочитания

Хилъри Клинтън на практика отряза възможностите на вътрешнопартийния й опонент Бърни Сандърс за номинация

© Reuters


ТЕМАТА НАКРАТКО

- Президентската надпревара в САЩ през ноември най-вероятно ще бъде между демократа Хилъри Клинтън и републиканеца Доналд Тръмп.

- За да победи милиардера, бившият държавен секретар трябва да достигне до симпатизантите на Бърни Сандърс, до умерените републиканци и до независимите.

- Силните й страни са, че предлага решително лидерство и центристко управление, докато слабите са, че е възприемана като част от статуквото.

- Кампанията й трябва да убеди потенциалните избиратели, че трябва да се обединят пред перспективата човек като Тръмп да получи достъп до ядрения бутон.
Автор: Капитал

Позициите са заети, разделителните линии са очертани, участниците в двубоя изглеждат ясни – демократът Хилъри Клинтън срещу републиканеца Доналд Тръмп. Двамата са най-вероятните кандидати за президентските номинации на партиите си преди изборите в САЩ през ноември. И истинската надпревара вече може да започне.

След като на практика отряза възможностите на вътрешнопартийния си опонент Бърни Сандърс, Клинтън е на път да стане първата жена, номинирана за президент от голяма американска партия. Силните й страни в битката за Белия дом са, че предлага решително лидерство и центристко управление. Слабите са, че е възприемана като част от статуквото и страда от огромен дефицит на доверие. За да победи Тръмп, тя ще трябва да консолидира базата си от потенциални поддръжници, включително сред симпатизантите на Сандърс, републиканците, които не харесват милиардера, и независимите. За това няма да е достатъчно само да призовава американците да се обединят зад нея, за да спрат Тръмп и да предотвратят заплахата САЩ да бъдат управлявани от най-крайния президент изобщо. Ще е нужно също така да ги убеди, че тя самата заслужава доверие и може да бъде добър лидер.

Необходимо единство

Сенаторът от Върмонт Сандърс, който се описва като "демократичен социалист", заяви, че ще продължи битката въпреки натиска да се откаже от страна на някои партийни фигури, които смятат, че е време той да се присъедини към бившия държавен секретар. Сандърс обаче твърди, че Клинтън още не е спечелила, тъй като е зависима от суперделегатите, които са свободни да подкрепят кандидата, когото предпочетат, и не могат да гласуват до конгреса на партията през юли. Суперделегатите обаче могат да обещават поддръжката си за даден кандидат преди конгреса и според АР някои са заявили, че застават зад Клинтън, в последния момент, което е спомогнало тя да достигне нужния брой гласове.

Сандърс обяви, че планира да се бори за всеки глас на следващите първични избори, които са последните преди партийния конгрес. Много анализатори признават, че той е водил впечатляваща кампания с обещания за мерки по отношение на неравенството в доходите, минималната заплата и студентските такси, което е повлияло на дневния ред на Демократическата партия и е привлякло много млади гласоподаватели. Но изправен пред простите сметки, Сандърс може да няма друг избор, освен да приеме реалността. Още повече след като президентът Барак Обама вече призова демократите към единство и официално обяви подкрепата си за Хилъри Клинтън.

"Демократическата президентска номинация на Клинтън е гарантирана. Сандърс нямаше изгледи да спечели суперделегатите дори преди първичните избори от тази седмица. Но ако беше победил в Калифорния, той щеше да отиде на партийния конгрес и да представи позицията си. Това обаче не стана и той претърпя голяма загуба. Много е вероятно да се оттегли още следващата седмица", прогнозира пред "Капитал" анализаторът Томас Райт от Brookings Institution.

До този момент Клинтън се бе концентрирала в борбата със Сандърс, който я обвиняваше за връзките й с Уолстрийт, щедрите дарения от служители на големи банки и скъпоплатените й речи. Сега обаче тя спокойно може да насочи енергията си в битката с Тръмп. Но тя има съществен проблем, тъй като близо половината гласоподаватели не я харесват и не й вярват. Освен това бившият държавен секретар се намира в центъра на скандал относно сигурността на имейлите й и наскоро бе остро критикувана от Държавния департамент за това, че е използвала личната си електронна поща за официални цели без одобрение.

Всичко досега сочи, че кампанията за Белия дом ще бъде негативна. Клинтън побърза да нападне Тръмп, че е негоден да бъде президент. "Майка ми ме е научила никога да не се предавам пред грубиянина, което се оказа много добър съвет", коментира тя. Милиардерът пък контрира, че Клинтън се е представила ужасяващо като държавен секретар по време на първия мандат на Обама.

Мобилизиране на ресурсите

Ако иска да спечели срещу Тръмп, Клинтън ще трябва да мобилизира всичките си ресурси. Според в. "Ню Йорк таймс" тя "трябва да работи през следващите седмици за подобряването на позициите си сред гласоподавателите – както сред младите поддръжници на Сандърс, така и сред регистрираните избиратели, които не я харесват".

"Клинтън трябва да достигне до симпатизантите на Сандърс, до републиканците и до независимите и да ги убеди, че това е исторически момент, тъй като републиканската президентска номинация е по-крайна от всякога. И е време хората да се обединят около общите си ценности. Дори да има различия между демократите и републиканците, те трябва да бъдат оставени настрана. Това е посланието, което Клинтън ще отправи", твърди Томас Райт. И допълва, че тя ще разчита на силните си страни, а именно факта, че предлага решително и отговорно лидерство, както и центристко управление, което ще надгради над постиженията на администрацията на Обама. "Слабите й страни са свързани с това, че някои я смятат за част от статуквото и ще организират антисистемен вот", посочва анализаторът от Brookings Institution.

Клинтън ще се нуждае от цялата подкрепа, която поддръжниците на Сандърс могат да й дадат. Според анализ на Гидиън Рахман във Financial Times вече е време сенаторът от Върмонт да прекрати кампанията си, въпреки че "милиони гласоподаватели са били вдъхновени от нея, докато непреклонният професионализъм на Клинтън много по-трудно е докоснал публиката". По думите на Рахман обаче ще бъде в интерес на Демократическата партия и на САЩ, ако Сандърс се оттегли. "Републиканската номинация е в ръцете на Тръмп – един нестабилен демагог, и е жизненоважно демократите да могат да се обединят и да се концентрират върху победата над милиардера", пише Рахман. И допълва, че признаването на поражението не би означавало, че кампанията на сенатора от Върмонт е била напразна: "Напротив, той вече имаше важен ефект върху изборите и все още има съществена роля, тъй като през изминалите шест месеца припозна темата за неравенството. Така Сандърс ще насърчи Клинтън да направи повече относно обществения гняв заради Уолстрийт и стагниращите заплати. Това може да насочи демократите към полезната центристка позиция." Според анализа на Financial Times Сандърс е бил по-силен в моралния гняв, отколкото в намирането на решения. Затова една демократическа платформа, която комбинира реализма на Клинтън с неотложността и недоволството, изразени от Сандърс, може да постигне правилния баланс.

Проблемът обаче е, че, тъй като бившият държавен секретар е самото въплъщение на статуквото, много от антисистемните симпатизанти на Сандърс може да бъдат изкушени да последват Тръмп. Затова сенаторът от Върмонт ще направи огромна услуга на страната си, ако публично застане зад Клинтън. Тръмп вече заяви, че ще приветства в своя лагер поддръжниците на Сандърс с отворени обятия, но сенаторът от Върмонт посочи, че няма да подкрепи милиардера, тъй като той е "кандидат, чиято основна тема е фанатизмът".

Ключовите умерени републиканци

Що се отнася до спечелването на подкрепата на умерените републиканци, които не припознават Тръмп за свой кандидат, наскоро Клинтън изнесе реч, насочена именно към тях. Тя нападна милиардера с язвителни забележки и даде заявка, че се е прицелила към т.нар. широк център, пише британската ВВС. Бившият държавен секретар се представи като истинския защитник на американските ценности и като главнокомандващия, вярващ, че САЩ са изключителна страна. Тя без съмнение се опитва да се хареса на онези, които са обезпокоени от несвързаните изказвания на Тръмп относно външната политика и от коментарите му относно жените, мексиканските имигранти и мюсюлманите. Но според анализаторите голямото предизвикателство пред нея ще бъде да убеди настроените срещу милиардера републиканци, че трябва да гласуват за нея, а не само да не гласуват за Тръмп. В този смисъл стратегията й да го представя като заплаха е ефективна, но недостатъчна.

Ако бъде избрана през ноември, бившият държавен секретар ще върне семейство Клинтън в Белия дом шестнадесет години след като съпругът й Бил завърши два президентски мандата. Тази перспектива може и да не се харесва на критиците й, но тя би успокоила мнозина, включително и Брюксел. Особено след като еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси недвусмислено заяви: "Ще бъде изключително трудно да работим с администрацията на Тръмп." Същото вероятно си мислят в още много други столици по света.

Ястреб във външната политика

Докато по всичко изглежда, че Тръмп ще поведе страната по пътя на изолационизма, Клинтън е силен поддръжник на американското ангажирано лидерство. Тя е смятана за ястреб, готов да поема рискове под формата на чуждестранни кампании, за да защитава интересите и съюзите на САЩ. Критикува отношението на Китай към човешките права, нарича руския президент Владимир Путин "грубиян" и подкрепя иранската ядрена сделка. Обвинявана е обаче, че не е предвидила негативните последствия от Арабската пролет. И все пак проучване на Wall Street Journal/NBC News показва, че външната политика е едно от най-големите предимства на Клинтън спрямо Тръмп. Според изследването 56% от анкетираните смятат, че тя ще се справи по-добре в тази сфера в сравнение с 29% за милиардера. Остава въпросът дали Клинтън ще последва политиката на администрацията на Обама и ще спре да търси военно решение за всеки външнополитически проблем.

ТЕМАТА НАКРАТКО

- Президентската надпревара в САЩ през ноември най-вероятно ще бъде между демократа Хилъри Клинтън и републиканеца Доналд Тръмп.

- За да победи милиардера, бившият държавен секретар трябва да достигне до симпатизантите на Бърни Сандърс, до умерените републиканци и до независимите.

- Силните й страни са, че предлага решително лидерство и центристко управление, докато слабите са, че е възприемана като част от статуквото.

- Кампанията й трябва да убеди потенциалните избиратели, че трябва да се обединят пред перспективата човек като Тръмп да получи достъп до ядрения бутон.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

21 коментара
 • 1
  voklev avatar :-|
  voklev

  На цял свят е ясно , че Хилъри , ще стане президент , това бе решено още преди година . Тя е много по твърда от Обама и Москва ще бере много грижи с нея . Хубаво за светът ще бъде , реализацията на идеите й .

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#1] от "voklev":
  "Хубаво за светА ще бъде , реализацията на идеите й ..."
  И какви са й идеите?
  Парадоксът е, че Хилари и Тръмп са най-неодобряваните от избирателите си кандидати в съвременната политическа история на САЩ.
  Много малка част от тях се впечатляват от отношението им към Русия, Сирия, Китай, Венецуела и пр, защото се вълнуват най-вече от замръзването на доходите си, ипотеките, пенсионните фондове, здравеопазването, безработицата. Ще се изненадате какъв нелогично голям процент американци не са напускали никога града си, щата или страната. Смятате ли, че са чували за Иран? Това, че не знаят къде се намира е ясно. • 4
  vaticana avatar :-|
  vaticana

  До коментар [#3] от "voklev":

  ЗАЛОЖНИТЕ КЪЩИ я сочат като безспорен фаворит, казваш?
  А оказионите, аутлетите, рибарските магазини?

  Досадно е, когато хора, които няма какво да кажат, описват де що им хрумне.
  А лошият тон е белег за простотия. Ще кликна на модераторите да те пратят в канала.

 • 5
  kns1465628789499120 avatar :-P
  Wassil Georgiew

  Любовта е за душата човешка,
  А сексът-за тялото грешно
  На Бил и Моника забежката
  Ни се струва по детски смешна
  Но Хилари дали е забравила
  за пропиляната семенна течност?
  Едва ли-за жените е правило
  Да си го връщат по мръсния начин
  И ето-светът се опари
  –не Бил,а либийският Триполи
  На Хилари изяде шамарите
  И джихадистът се юрна да коли.
  Но туй не и стига на дамата-
  Подгрята от мощни амбиции
  Ще ни такова-и прочее- мамата
  Додрапа ли президентска позиция.
  Мъже,не повтаряйте грешките
  На Вашингтонския Били Ромеов-
  Пазете си тайните мъжките
  -безумно е на жените родеото.

 • 6
  voxy avatar :-|
  voxy

  много мазна статийка за Клинтън (все пак трябва да се следва редакционната политика и опорните точки на Сорос), в която са пропуснати реално всички противоречия с личността й, умерените републиканци са твърдо за Тръмп, срещу него са крайните традиционни републкиканци, които са много по-малка част, авторката поне да се беше запознала кой гласува за Тръмп и че спечели 13 милиона републикански вота, исторически максимум в техните избори, тях ли ги изкарвате крайни републиканци :D, също точно Тръмп ще спечели гласувалите за Сандърс и демократите, които не харесват корпоративната обвързаност на Хилъри.

 • 7
  voxy avatar :-|
  voxy

  До коментар [#3] от "voklev":

  трябва да ти връчат приз за най-малоумен коментар оставен в Дневник/Капитал

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Странно е дърленето по форума за проекторезултатите от президентските избори в САЩ. Този, който ще седне в Овалния кабинет, ще бъде определен от американските граждани и от сложната им избирателна система, която като че ли не залага непременно на мнозинството гласове...
  И тъй като има и други като онзи по-горе с убийствения довод за „заложните къщи” , трябва явно да се напише по-обстоен коментар. Не за него...

  Уникалното в сегашната предизборна ситуация в САЩ е, че за първи път в новата им история има толкова остро противопоставяне не просто между кандидати на Демократическата и Републиканската партии, а между представители на „системата” и на „антисистемата”. Хилъри Клинтън е класически представител на „системата”. Зад нея стои корпоративният оръжеен естаблишмънт, стои Уолстрийт, масонската и парамасонската общност, стои тази част от частния американски и транснационален капитал, която през последните десетилетия превзе темата за националната сигурност на САЩ, и която печели от създаването на въоръжени конфликти.
  Избирането на Клинтън ще задълбочи конфронтацията между САЩ и Русия, между САЩ и Китай. И в момента 2 ЮС самолетоносача са в Средиземно море и 2 са в Южнокитайско море. Нагнетява се военна истерия и американският ВПК печели пари. Ескалирането на напрежението и струпването на войски и конвенционално въоръжение заблуждава, че е възможна „класическа” война. След първият изстрел ще последва ответен тотален залп на ядрени МБР.

  В последните дни медиите в САЩ, които обработват американското обществено мнение в полза Хилъри Клинтън, съобщиха безапелационно, че тя е сигурният кандидат на Демократическата партия. Сметките, обаче, до този момент не са необратимо в нейна полза. Дори съпругът й каза, че окончателния резултат ще е ясен около края на юли, когато ще се разбере за кого ще гласуват над 500-те „суперделегати” на Демократическата партия. Не трябва също така да забравя, че „златната акция” на Демократическата партия се намира в Белия дом. В отношенията между президента Обама и Хилъри Клинтън има изключително много антагонизъм и неприязън, белег за което е, че във втория мандат Клинтън изпадна от президентския екип и че Обама неотдавна призна за най-голям външнополитически провал на управлението си инвазията в Либия, главно действащо лице за която беше тогавашната държавен секретар Клинтън.
  До окончателното издигане на кандидат-президент от демократите в близките месеци не са изключени резки промени в ситуацията. Прокрадва се идеята Бърни Сандърс да се яви като независим кандидат.
  Вариантът Тръмп да стане президент на САЩ означава поне на първо време рязко намаляване на конфронтацията между глобалните геополитически фактори. Точно обратното ще се случи, ако Хилъри Клинтън заеме поста. Ясна е и позицията му по отношение на НАТО, че това е организация, която е изживяла времето си и е излишна. Мнозинството от социологическите проучвания в САЩ показват, че американските граждани са все по-заинтересовани от вътрешнополитическите си проблеми и май биха подкрепили една концепция за неоизолационизъм, каквато изразява Доналд Тръмп. Фактът, че кампанията му лавинообразно увеличава привържениците му, говори, че за масата американци собствените им проблеми изглеждат по-важни от глобалните.

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Отряза ми втората половина:

  В последните дни медиите в САЩ, които обработват американското обществено мнение в полза Хилъри Клинтън, съобщиха безапелационно, че тя е сигурният кандидат на Демократическата партия. Сметките, обаче, до този момент не са необратимо в нейна полза. Дори съпругът й каза, че окончателното решение ще се вземе около края на юли, когато ще е ясно за кого ще гласуват над 500-те „суперделегати” на Демократическата партия. Не трябва също така да забравя, че „златната акция” на Демократическата партия се намира в Белия дом. В отношенията между президента Обама и Хилъри Клинтън има изключително много антагонизъм и неприязън, белег за което е, че във втория мандат Клинтън изпадна от президентския екип и че Обама неотдавна призна за най-голям външнополитически провал на управлението си инвазията в Либия, главно действащо лице за която беше тогавашната държавен секретар Клинтън. До окончателното издигане на кандидат-президент от демократите в близките месеци не са изключени резки промени в ситуацията. Прокрадва се идеята Бърни Сандърс да се яви като независим кандидат.
  Вариантът Тръмп да стане президент на САЩ означава поне на първо време рязко намаляване на конфронтацията между глобалните геополитически фактори. Точно обратното ще се случи, ако Хилъри Клинтън заеме поста. Ясна е и позицията му по отношение на НАТО, че това е организация, която е изживяла времето си и е излишна. Мнозинството от социологическите проучвания в САЩ показват, че американските граждани са все по-заинтересовани от вътрешнополитическите си проблеми и май биха подкрепили една концепция за неоизолационизъм, каквато изразява Доналд Тръмп.

 • 10
  vesolr avatar :-P
  vesolr

  До коментар [#6] от "voxy":

  Точно умерените републиканци са отвратени от Тръмп който се подкрепя от всякакви маргинали.
  Ще спечели демократите колкото Маккейн спечели гласувалите за Клинтън през 2008. Щото и тогава такива като теб разтягахте подобни мантри - демократите са разцепени, Клинтън никога няма да подкрепи Обама. И после на 2 изборни цикъла мигахте на парцали след като Обама отнесе републиканските претенденти.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK