Над 25% от тока в Китай ще e от вятърни централи до 2030 г.

Предизвикателство обаче остава включването на инсталациите в електрическата мрежа

Капацитетът на изградените вече вятърни инсталации в Китай е голям, но не се използва засега
Капацитетът на изградените вече вятърни инсталации в Китай е голям, но не се използва засега
Капацитетът на изградените вече вятърни инсталации в Китай е голям, но не се използва засега    ©  CHINA NEWSPHOTO
Капацитетът на изградените вече вятърни инсталации в Китай е голям, но не се използва засега    ©  CHINA NEWSPHOTO
При реформи в енергийния сектор вятърната енергия може да достигне дори една трета от цялото електричество, произведено в Китай.

Китай ще произвежда повече от една четвърт от електричеството си от вятърни източници до 2030 г., а след реформите в енергийния сектор числото може да достигне дори една трета, пише в доклад на учени от Massachusetts Institute of Technology, публикуван в списание Nature Energy, съобщава The Guardian. Според доклада Китай вече може да се счита за световен лидер във вятърната енергия, след като миналата година капацитетът на вятърните инсталации в страната достигна 145 GW, доста над Европа и САЩ. Въпросът е, че той далеч не се използва целият поради различни причини, като например липсата на гъвкавост на електрическата мрежа в страната. До 2030 г. авторите все пак смятат, че възобновяемите енергийни източници ще произвеждат една пета от основните енергийни нужди на Китай.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар