Първо взехме Рим...
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Първо взехме Рим...

Първо взехме Рим...

Италианската столица и Торино вече имат кметове популисти. Това циментира позициите на "Движение 5 звезди" и е удар по премиера Матео Ренци

Марина Станева
10602 прочитания

© Reuters


"С нас започва нова ера." На фона на фактите думите на 37-годишната Вирджиния Раджи не звучат пресилено. Допреди няколко месеца никому неизвестна адвокатка и общински съветник, сега тя е едно най-разпознаваемите лица на италианската политика и на 19 юни бе избрана за първата жена - кмет на Рим. Освен в столицата популисткото "Движение 5 звезди" постигна знакова победа и в Торино, където триумфира 31-годишната Киара Апендидо. Със спечелването на 19 от 20-те града, в които стигна до втори тур, евроскептичната формация нанесе удар по премиера премиера Матео Ренци и неговата лявоцентристка Демократическа партия.

По този начин антисистемното движение, чиято подкрепа до голяма степен идва от широкоразпространеното недоволство от корупцията, закостенялото управление и мудната икономика, циментира ролята си в италианската политика, като целта му е да се утвърди като основната опозиционна сила. До този момент "Движение 5 звезди" контролираше няколко средни по големина града, но сегашният му успех може да го катапултира до победа на парламентарните избори през 2018 г. Което със сигурност не е добра новина нито за Ренци, нито за инвеститорите, притеснени за политическите рискове пред четвъртата най-голяма икономика в ЕС. Дори и това да не стане, остава фактът, че ключова столица в ЕС ще бъде под ръководството на партия, която иска страната да излезе от еврото.

Популизъм с пет звезди

"Ще работим, за да върнем законността и прозрачността в институциите на града", заяви Раджи след победата. Тя бе очаквана, но не и с толкова голям резултат - 67% от вота. И докато загубата на Демократическата партия в столицата беше предвидима след критиките за катастрофалното управление на града през последните години, истинският шок дойде от Торино. В града на автомобилния гигант Fiat и бастион на лявоцентристите Киара Апендино помете с 55% настоящия кмет и партиен ветеран Пиеро Фасино. "Това не бе вот на протест, а на гордост и промяна", посочи тя. И обеща да възстанови доверието между гражданите на Торино и избраните му представители.

Сега очакването е новите кметове на Рим и Торино да влязат в конфронтация с ръководствата на финансовите фирми и компаниите за комунални услуги, които са под контрола на общините. Раджи и Апендино напълно припознават политиката на "Движение 5 звезди" срещу корупцията, привилегиите и корпоративния елит. Раджи например обещава да прочисти от неефективните операции компанията за обществен транспорт Atac и сметосъбиращата фирма Ama, които са на загуба и са в центъра на корупционни скандали.

"Новоизбраните кметове на Рим и Торино са много предпазливи. Те казват много неща, но нищо конкретно като програма. Основното им предимство е, че са нови, тъй като желанието за промяна бе един от основните двигатели на тези избори. Рим бе администриран много лошо, докато Торино бе управляван по по-добър начин, но там години наред нямаше промяна", казва пред "Капитал" проф. Джовани Орсина от римския университет LUISS Guido Carli.

Раджи успя да убеди избирателите, че е почтена млада жена, която наистина я е грижа за Рим. Но справянето със столицата, затънала в лошо управление, корупция и връзки с организираната престъпност, ще е тестът дали 37-годишната политическа дебютантка и "Движение 5 звезди" са готови за властта. Бюджетът на Рим е в хаос, дългът надхвърля 12 млрд. евро и миналата година столицата избегна банкрута след спешна финансова инжекция от държавната хазна. Предишният кмет Игнацио Марино бе принуден да подаде оставка през октомври след скандални обвинения, че мафията е проникнала в общината, и разкрития, че кметски служители са замесени в схеми за източване на милиони евро от държавата. "Рим не е бил управляван в последните десет години и е политически пасив за всеки, който трябва да се справи с него", казва политологът Илво Диаманти пред Politico.

Глад за нови лица и идеи

Утехата за Демократическата партия е, че успя да задържа властта си в Милано и Болоня. Но резултатът на "Движение 5 звезди" хвърля сянка върху шансовете на Ренци да завърши мандата си и да спечели референдума за реформа на конституцията. Премиерът заложи политическото си бъдеще на насроченото за октомври допитване, което цели да намали драстично правомощията на Сената, често играещ ролята на спирачка за законодателни инициативи. Ренци многократно е заявявал, че ще подаде оставка, ако изгуби референдума, и обещава, че реформата ще разчупи типичната за Апенините политическа парализа и ще помогне за по-стабилно и ефективно управление. Което е точно нещото, което италианците искат. Но, изглежда, все по-малко вярват, че Ренци и партията му могат да го изпълнят.

Премиерът призна "безспорните победи" на популистката формация и обеща, че правителството му ще работи с новите кметове. Но и посочи, че ще проведе "откровени дискусии" със съветниците си относно причините да се стигне дотук. Рискът е със засилването на напрежението в Демократическата партия след изборните шамари Ренци да изгуби подкрепа за продължаване на започнатите икономически реформи.

Едно нещо стана ясно след вота – италианците са гладни за нови, дори неконвенционални идеи и са уморени от своите установени лидери, които смятат за корумпирани или незаинтересовани, обобщава сп. Economist. "Това е вълна на протест, върху която Ренци трябва да започне да размишлява", казва пред Politico Маурицио Молинари, редактор на в. La Stampa. Премиерът дойде на власт с 2014 г. точно с обещания да смени старата политическа гвардия в Италия със свежи лица и идеи. Но сега надеждите за промяна, изглежда, се пренасочват към "Движение 5 звезди", което успява да привлече гласоподаватели както отляво, така и отдясно.

"Всичко това със сигурност е удар по Ренци, но колко точно силен е той ще видим през идващите седмици и месеци. Най-голямото предизвикателство пред премиера е референдумът за конституционната реформа и резултатите от местните избори няма да се отразят добре върху него. Те казват на Ренци, че този референдум ще е по-сложен, отколкото се е надявал. Все пак обаче не може да се каже, че това е смъртоносен удар, а показва, че премиерът не е толкова силен, колкото си е мислил", обяснява проф. Джовани Орсина.

Не само протестна партия

Видимо е, че "Движение 5 звезди" претърпява трансформация. То успешно надгражда основите си на предимно протестна партия еднодневка, като придобива по-умерен имидж и по-широка база на подкрепа. Това се дължи и на факта, че основателят му – комикът Бепе Грило, в последно време се оттегли от първите редици на политическия живот и подкрепи млади лица. Освен това политиките на формацията – например надбавки за бедните, строги наказания за избягването на данъци, затваряне или приватизиране на много обществени компании и орязване на данъците за малкия бизнес, печелят все повече привърженици.

Друг е въпросът доколко тези идеи представляват смислена икономическа алтернатива. "Движение 5 звезди" например предлага въвеждане на безусловен минимален доход, но не обяснява как ще се плаща за него. Намаляването на данъците и увеличаването на бюджетните разходи звучи привлекателно, но Италия трудно може да си го позволи при държавен дълг от 132% от БВП.

Факт е, че за недоволството на италианците има причини. Икономиката се е свила с 10% след 2008 г. и възстановяването е бавно. Рецесията удари силно малките компании, които са гръбнакът на индустрията, и щетите са дългосрочни. Над 50 000 компании са затворили от началото на кризата и близо 15% от производствения капацитет са унищожени. Откакто е на власт, Ренци направи някои важни реформи като облекчаване на законодателството за наемане и освобождаване на работници, промени в образователната система и в раздутия публичен сектор, но това за момента не е достатъчно да събуди икономиката, да раздвижи стагниралите доходи и да намали наближаващата 12% безработица (40% при младежите).

На фона на всичко това, подсилено от резултатите от местните избори, през седмицата "Движение 5 звезди" повтори исканията си за национален референдум за това дали Италия да излезе от еврозоната. "Искаме консултативно допитване за еврото. Еврото такова, каквото е днес, не работи. Искаме или алтернативни валути, или "евро 2", коментира пред местните медии Луиджи ди Майо, зам.-председател на долната камара на парламента. По принцип "Движение 5 звезди" призовава за две различни валути в Европа – една за богатите северни страни и друга за южните държави. Във връзка с искането на Бепе Грило за референдум за това дали страната да остане в ЕС Ди Майо посочва: "Самият факт, че страна като Великобритания провежда допитване дали да напусне съюза, показва неговия провал."

Референдум относно еврото или ЕС би бил единствено тест за общественото мнение, тъй като италианските закони не позволяват такива допитвания да променят международните договори. Но резултатът му, какъвто и да е той, би бил ясен сигнал към управляващите. Наскоро лидерът на британските евроскептици от UKIP Найджъл Фараж заяви, че победата на Вирджиния Раджи в Рим би била началото на разпада на ЕС. Предвид кризите, разтърсващи Брюксел, това твърдение започва да звучи все по-правдоподобно.

"С нас започва нова ера." На фона на фактите думите на 37-годишната Вирджиния Раджи не звучат пресилено. Допреди няколко месеца никому неизвестна адвокатка и общински съветник, сега тя е едно най-разпознаваемите лица на италианската политика и на 19 юни бе избрана за първата жена - кмет на Рим. Освен в столицата популисткото "Движение 5 звезди" постигна знакова победа и в Торино, където триумфира 31-годишната Киара Апендидо. Със спечелването на 19 от 20-те града, в които стигна до втори тур, евроскептичната формация нанесе удар по премиера премиера Матео Ренци и неговата лявоцентристка Демократическа партия.

По този начин антисистемното движение, чиято подкрепа до голяма степен идва от широкоразпространеното недоволство от корупцията, закостенялото управление и мудната икономика, циментира ролята си в италианската политика, като целта му е да се утвърди като основната опозиционна сила. До този момент "Движение 5 звезди" контролираше няколко средни по големина града, но сегашният му успех може да го катапултира до победа на парламентарните избори през 2018 г. Което със сигурност не е добра новина нито за Ренци, нито за инвеститорите, притеснени за политическите рискове пред четвъртата най-голяма икономика в ЕС. Дори и това да не стане, остава фактът, че ключова столица в ЕС ще бъде под ръководството на партия, която иска страната да излезе от еврото.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  xyha avatar :-P
  xyha

  И древен Рим така , първо вътрешни борби и корупция , после идват варварските племена от изток :-)

 • 2
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Авторката е от международния отдел на Капитал. Следователно отразява мнението на вестника.

 • 3
  drilldo avatar :-?
  Георги Георгиев

  "Раджи например обещава да прочисти от неефективните операции компанията за обществен транспорт Atac и сметосъбиращата фирма Ama, които са на загуба и са в центъра на корупционни скандали."

  Що за гадни и опасни популисти! Как не ги е срам?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK