Лудият Brexit ден на Европейския парламент
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Лудият Brexit ден на Европейския парламент

Лудият Brexit ден на Европейския парламент

Британският радикал Найджъл Фараж се скара с колегите си евродепутати и с Жан-Клод Юнкер на първото заседание след референдума за Брекзит

Мария Манолова, Мартин Димитров
21348 прочитания

© Eric Vidal


Европарламентът рядко става сцена на разгорещени дебати, но извънредното заседание заради напускането на ЕС от страна на Великобритания, определено бе изключение. В центъра на вниманието беше евродепутатът от 17 години и виден евроскептик Найджъл Фараж от Партията за независимост на Великобритания (UKIP). Като едно от лицата, водили кампанията за напускане на страната от ЕС, той откровено заяви на колегите си "сега не се смеете, нали".

Фараж явно има странна представа за как работят международните преговори, които предстоят на страната му, както и как работят човешките отношения принципно. Той първо нахока евродепутатите, от които бъдещото споразумение с Лондон ще зависи, че не са работили истинска работа никога в живота си, и след това ги призова да бъдат по-кооперативни в предоговарянето на сделката между Великобритания и ЕС.

"Не е ли смешно - когато дойдох тук преди 17 години, и казах, че искам да водя кампания за излизане на Великобритания от ЕС, всички вие ми се присмяхте. Трябва да отбележа, че в момента не се смеете. И причината да сте толкова разстроени стана пределно ясна от всички ядосани разговори тази сутрин. Вие, като политически проект, сте в отрицание. В отрицание сте за това, че валутата ви се проваля. Само погледнете Средиземноморието. Политиката да направите Гърция и Средиземноморието бедни сработи много добре. В отрицание сте и за призива на г-жа Меркел от миналата година възможно най-много хора да пресекат Средиземно море, който доведе до огромни разделения между държавите и вътре в държавите.

Но най-големият ви проблем, и причината Великобритания да гласува за излизане от Съюза е, че вие, тихомълком и чрез измама, без никога да казахте истината на британците или останалите жители на Европа, им наложихте един политически съюз. И когато хората в Холандия и Франция през 2005 г. гласуваха срещу този политически съюз и не приеха конституцията, вие ги игнорирахте и въведохте Лисабонския договор през задната врата.

[...]

Това, което малките хора направиха, това, което обикновените, потиснатите през последните няколко години и тези, чиито стандарт на живот се влоши направиха, е да отхвърлят мултинационалните компании, отхвърлиха банките, отхвърлиха голямата политика. Те казаха "искаме си държавата обратно, искаме си зоните за риболов обратно, искаме си границите обратно, искаме да сме независима, самоуправляваща се, нормална нация." Правейки го, ние предлагаме лъч на надежда на демократите в цяла Европа.

Ще направя една прогноза тази сутрин - Великобритания няма да е последната държава, която ще напусне ЕС.

[...]

Това, на което се надявам, е зрялo и практично отношение към преговорите за нови отношения между Великобритания и ЕС. Знам, че на практика никой от вас никога не е работил като нормален човек през целия си живот. Не сте работили в бизнеса, не сте работили в търговията, не сте създали едно работно място. Но чуйте малко проста, прагматична икономика. Вашите държави и моята държава правят огромни количества бизнес в областта на продуктите и услугите. Тази търговия e взаимно изгодна. Тази търговия е важна. Ако вие решите да реагирате прекалено остро и отречете идеята за разумно търговско споразумение между Великобритания и ЕС, последствията ще бъдат много по-лоши за вас, отколкото за нас. Дори никакво споразумение е по-добре за Великобритания от настоящата гнила сделка."

Освен него силни изказвания имаха шотландският депутат Алън Смит, който призова ЕС да не изоставя Шотландия, както Шотландия не е изоставила ЕС, и председателят на Европейската Комисия Жан Клод Юнкер. "Това е последният път, в който ръкопляскате тук. Наистина съм изненадан, че сте тук. Вие се борихте за излизането на Великобритания от ЕС, британците гласуваха в подкрепа на излизането от ЕС, защо сте тук?", попита Юнкер Фараж.Алън Смит

"Ние сме горди Шотландци, а аз съм и горд европеец", каза шотландския евродепутат Алън Смит. "Искам моята държава да бъде отворена към света, да бъде кооперативна, екологична, честна и европейска. Народът на Шотландия, заедно със Северна Ирландия и Лондон, както и много хора от Англия и Уелс, гласуваха да останем в нашето семейство от нации", добави той и поиска този избор да бъде уважен от европейските му партньори. "Има много неща, които трябва да бъдат предоговорени - умовете ни трябва да са хладни, а сърцата - горещи, но моля ви, помнете това - Шотландия не ви предаде. Моля ви, умолявам ви - не предавайте Шотландия сега", емоционално завърши речта си Смит, като предизвика бурните аплодисменти на крака от страна на голяма част от европейските депутати.

"Моето чувство не е, че техния избор ни поставя в трудна ситуация. Защото изборът е в основата на демокрацията. Това, което мога да приема трудно е, начинът, по който този избор бе направен. Абсолютно негативната кампания, плакатите на г-н Фараж, които показваха бежанците като в нацистка пропаганда. Никога не съм си мислил, че е възможно член на парламента да направи това. Лъжата за миграцията, лъжата, че Турция ще влезе в ЕС след седмица, както и лъжите за 350-те милиона паунда, които щели да се върнат веднага към британската система на здравеопазването. Климатът на страх - това е най-шокиращото нещо, което се случи във Великборитания, а не изборът на хората.

Днес виждаме резултатът - многомилионни загуби на пазарите, обезценяване на паунда (той продължава да пада докато говорите, г-н Фараж), намаляването на кредитния рейтинг на Великобритания със всяка дума, изречена от Борис Джонсън.

Трябва да спрем тази несигурност възможно най-бързо. Само най-бързото активиране на процедурата за чисто отделяне по договора от Лисабон може да прекрати това, което аз наричам токсичен климат, създаден от събитията в последните седмици. Този климат е лош за бизнеса, лош за инвестициите, лош, г-н Фараж, за обикновените работещи хора.

Да активираме член 50 не е наказание за тези, които направиха този избор - дори обратното, то е добре дошло за тях. Не бива да отлагаме началото на процедурата заради караниците в британската Консервативна партия, заради лидерските копнежи на един човек, който постави на карта съдбите на 60 млн. души, само за да стане премиер на Великобритания. Или, както по-правдиво можем да я наречем днес - дуалното кралство на Англия и Уелс.

Ние, останалите 27 държави-членки на ЕС, не бива да чакаме дезориентираната партия на Торите да се вземе в ръце. Трябва да продължим напред с кураж и убеждение, към новия хоризонт.

Трябва ни ефективно управление за ЕС и еврозоната. Трябва ни общоевропейска гранична полиция, която да пази свободното движение на нашите народи. Трябва ни европейски капацитет, с които да се борим с тероризма и международните престъпни мрежи. Аз лично мисля, че ни трябва и обща защитна общност, защото САЩ няма повече да плаща за нашия безплатен обяд. Не ни трябват неформални преговори - нужно е да покажем на хората, че можем да построим нов съюз, който да е способен да се изправи срещу кризите на деня."

Лидерът на ЕНС Марин Льо Пен (Франция) нарече вота във Великобритания "най-важното историческо събитие от падането на Берлинската стена" и изблик на любов на британския народ към тяхната страна. То е шамар в лицето на "натрапниците от ЕС" и показва, че европейският проект не е необратим, добави тя и предупреди, че забавянето на изпълнението на решението не би било демократично.

След изпълненото с правостоящи овации и шумни дюдюкания пленарно заседание, парламентът взе решение, с което приканва Великобритания веднага да започне формалните преговори за напускане на ЕС, като активира член 50 на Лисабонския договор. Това решение на ЕП обаче не обвързва британците, защото решението за започването на преговорите е в ръцете на британския кабинет. Днес Дейвид Камерън се среща с колегите си от Съвета на Европа, но както самият той отбеляза в деня след Brexit, не той ще води преговорите с Европа. Това ще е задачата на неговия наследник, който Консервативната партия трябва да избере в следващите 3 месеца.

Европарламентът рядко става сцена на разгорещени дебати, но извънредното заседание заради напускането на ЕС от страна на Великобритания, определено бе изключение. В центъра на вниманието беше евродепутатът от 17 години и виден евроскептик Найджъл Фараж от Партията за независимост на Великобритания (UKIP). Като едно от лицата, водили кампанията за напускане на страната от ЕС, той откровено заяви на колегите си "сега не се смеете, нали".

Фараж явно има странна представа за как работят международните преговори, които предстоят на страната му, както и как работят човешките отношения принципно. Той първо нахока евродепутатите, от които бъдещото споразумение с Лондон ще зависи, че не са работили истинска работа никога в живота си, и след това ги призова да бъдат по-кооперативни в предоговарянето на сделката между Великобритания и ЕС.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

33 коментара
 • 1
  boant avatar :-P
  Боян Таксиров

  Фараж прикрива неувереността си в текущата ситуация с обиди и заплахи и по този начин очаква да накара ЕС да му играе по свирката. Винаги е бил палячо.

 • 2
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Фараж се държи като абсолютен инфантил. 17 години е евродепутат, да му се чудиш на акъла, като толкова е бил срещу ЕС.

 • 3
  pet_1306 avatar :-|
  pet_1306

  Помнете това - "Шотландия, не ви предаде"...имам някакво чувство, че държавите от 27, ще станат 29 ...и Северна Ирландия също не предаде ЕС...

 • 4
  thepirineagle avatar :-|
  thepirineagle

  Фараж в целия му "блясък" - двуличен,простоват,нагъл и лъжлив.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Фараж - добър, лош - е представител на страната си в ЕП, изпратен там с гласовете на британските граждани.
  В качеството си на какъв бай Юнкер му сочи вратата? Председателят на ЕК е нищо повече от един назначен висш чиновник, който освен емоции демонстрира и елементарно непознаване на правилата. Обединеното кралство е член на ЕС до момента на приключването на процедурата по напускането на съюза. Тя не само че не е стартирана от британското правителство, а както цитират по-горе премиера Камерън, това може да направи неговият приемник, а той ще бъде избран до 3 месеца. Демек ОК не бърза...

  Втръсналите мантри за стабилност и единство на ЕС и институциите му, които повтаря и Борисов, са глупави и безсмислени. По-скоро трябва да се направи анализ на причините, довели до вота на мнозинството, участвали във референдума британски граждани, защото част от тези причини са видими и с просто око:
  - чувството за национална принадлежност не прие глобалисткия модел на съединени европейски щати;
  - размиването на националната принадлежност на евродепутатите в принадлежност на някакви европейски квази партии;
  - разрастването на абсурден самовъзпроизвеждащ се бюрократичен апарат, който измества демократичните принципи за вземане на решение;
  - възможността на лица в сянка, които не са част от механизмите на ЕС, ЕК или ЕП, като канцлерът Меркел, да задават дневния ред на целия съюз. Пресен е примерът с мигрантите, натискът за приемане на Турция в ЕС.

  След ОК подобна стъпка се надига и в други страни-създатели на ЕС.

  Вместо да плямпат за единство, т.н. лидери да потърсят проблемите преди вълната да ги отнесе.

 • 6
  thepirineagle avatar :-|
  thepirineagle

  Фараж в целия му "блясък" - двуличен,простоват,нагъл и лъжлив.
  До коментар [#5] от "D-r D":
  Много от изброените от Вас недъзи във функционирането на ЕС се дължат именно на неприемането на стария проект за европейска конституция и стопирането на процеса на федерализация с компромисите от Лисабон. Митичната евробюрокрация,макар че си има трески за дялане, е далеч по-ефективна и малобройна от тази на почти която и да било страна член на ЕС.
  Ролята при общоевропейски кризи на такива като Меркел или други премиери и ръководители на 3-4 от най-развитите страни идва от силно орязаните правомощия на европейските институции,включително парламента в Брюксел. Реално желанието за по-голям суверинитет на отделните държави / елити / води до невероятните каши на които често сме свидетели.
  И в края на всеки филм нещо се разсмърди местните политици,независимо в коя от държавите, винаги си избърсват ръцете с "Брюксел"......

 • 7
  philologist avatar :-|
  philologist

  "Или, както по-правдиво можем да я наречем днес - дуалното кралство на Англия и Уелс...Трябва ни общоевропейска гранична полиция, която да пази свободното движение на нашите народи. Трябва ни европейски капацитет, с които да се борим с тероризма и международните престъпни мрежи. Аз лично мисля, че ни трябва и обща защитна общност, защото САЩ няма повече да плаща за нашия безплатен обяд."

  Както обикновено, Верхофстад уцелва право в десетката.

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#6] от "thepirineagle":

  Не познавам г-н Фараж, а по препредадени медийни портрети не се наемам да съдя за когото и да било.

  С интерес четох коментара ви. Да, това, което пишете е познато - и за федерализацията, и за орязаните правомощия на евроинституциите. Що за безумие е законодателният орган - ЕП, да няма законодателна инициатива! В същото време националните представители мутират в членове на европейски квази партии и се подчиняват на някаква измислена наднационална партийна политика.

  Британският плебисцит - с всичките му кусури: тотално медийно облъчване, нищожна разлика между вотовете - е удобен момент да се анализира какъв тип съюз отговаря на вижданията на гражданите на Европа, а не какъв съюз се и харесала политическата върхушка.

  Много ясен извод, който намира основание в нарастващата подкрепа на антисистемните движения, е че глобалисткият модел е отхвърлян. Европейските граждани не желаят да се разделят с националната държава.
  Политиците трябва да ги чуят, а не тихо и кротко, в пълна секретност да ни натресат с спешен порядък като подарък за чао на Обама ТТИП.

  Предпочитам глобализмът да се изчерпва с Кока Кола :І)

 • 9
  ded avatar :-|
  ded

  До коментар [#5] от "D-r D":

  Макар и да съм съгласен с част от тезата Ви, категорично не споделям, че председателят Юнкер и останалите евродепутати трябва да се държат почтително с Фараж(умишлено не използвам обръщението г-н).

  Не може да вчера да си обиждал колегите си, не може дори и в речта си днес да ги обиждаш и да очакваш възпитато отношение.

  Не може да спомогнеш за излизането на ОК от съюза с помощта на откровени лъжи и клевети, не може след референдума да се отречеш от почти всичко казано и да очакваш възпитано отношение.

  Не може с последните си действия на практика да си предизвикъл катаклизъм в световен мащаб и да очакваш възпитано отношение.

  Вероятно посочените от Вас причини са повлияли на решението на гласуващите за излизането. Но както съм сигурен, че сте проследил, кампанията за излизане се крепеше на три стълба – за 50-те милиона дневно, които уж ОК наливало в ЕС, за ограничаванто на имиграцията и последно за връщането на националния сувернитет. И от трите се отрекоха още на следващия ден! Което превръща Фараж в откровен лъжец според моите критерии. Само че този е от най – долните, защото преследвайки собствената си амбиция, подведе цяла една нация.

  В един от последните си текстове писахте, че евразийският модел върви към разрастване(конкретно посочихте присъединяване на Индия и Пакистан към ЩОС), а сега този човек спомогна за европейското разединие и отслабване. Е не, аз този човек няма как да го уважавам независимо кой го е изпратил там.

  Радвам се, че поне от време на време тези чиновници там реагират като нормалните хора. В крайна сметка най – накря ни опровергаха, че са студенокръвни бюрократи.

 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#9] от "ded":

  Благодаря за интереса към моите коментари. Определено трябва да попрецизирам изказа си, за да не давам основания за погрешното им тълкуване. И за това благодаря.

  Нали не ме възприемате като адвокат на г-н Фараж?

  Между другото - не че ви си бъркам в отношенията - за мен употребата в обръщението на г-н/г-жа е уважение не толкова към обекта, а към себе си, защото можеш да надмогнеш моментните емоции и да гледаш на опонента като на човешко същество.

  Не, не съм следил кампанията, която реално тече от почти година в ОК. Заради една реплика на мой коментар от събота, обаче, много бързо навлязох в темата, за да мога да отговоря.

  Моля да отговорите на себе си какво ви дава ЕС. Свободното придвижване и поевтинелия роуминг не ги включвайте. Е?

  Темата за противопоставянето на националното и глобалното ми е интересна и в текста, който споменавате, се опитах много пътем да вкарам в темата и ШОС. Не за друго, а защото тази организация - поне по това, което чета - е базирана на принципа на запазване суверенитета на националните държави. Тръгнала като съглашение на 5 съседни държави да намалят военните си контингенти по границите за избягване на конфликти, с присъединяването на Индия и Пакистан ШОС става сериозна икономическа и политическа сила.

  Не се вълнувам от и местоположението (обраслото с много негативизъм в българското му разбиране - азиатско), а от основополагащите принципи. Не сравнявам ЕС с ШОС, защото те нямат допирни точки.
  През 50-те г. европейското обединение беше замислено като френско-германски картел за въглища и стомана. Повече от половин век по-късно картелът като политика за осигуряване на пазари и работна ръка и натискът на задокеанския глобализъм направиха от ЕС този хермафродитен политически модел, който обсъждаме.

  А защо да не поразсъждаваме, че британците с тънкия си имперски усет, скочиха в последната спасителна лодка? Както казва един известен анализатор: в ЕС започна много да мирише на пресно отпечатани банкноти...Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK