Европа ще пострада по три показателя заради Brexit: износ, инвестиции и стабилност

Френското и германското правителство засега смятат, че икономическите ефекти ще са минимални

Германската и френската автомобилни индустрии ще са сред губещите от излизането на Великобритания от ЕС.
Германската и френската автомобилни индустрии ще са сред губещите от излизането на Великобритания от ЕС.
Германската и френската автомобилни индустрии ще са сред губещите от излизането на Великобритания от ЕС.    ©  Fabian Bimmer
Германската и френската автомобилни индустрии ще са сред губещите от излизането на Великобритания от ЕС.    ©  Fabian Bimmer

Умерен песимизъм. Дни след гласуването на Великобритания да излезе от ЕС, това е основното настроение сред анализатори и бизнеса на Острова и континента. Все още никой не е сигурен по какъв начин ще се случи напускането на Великобритания и под каква форма ще продължи бъдещето им сътрудничество. Именно тази огромна несигурност се превръща в основният рисков фактор за икономиките не само в Европа, но и в света.

Политическата и икономическа неизвестност ще охлади инвестициите, ще свие търсенето и ще доведе до забавяне на търговията навсякъде. Допълнителен фактор се оказва и обезценяването на британския паунд, който достигна невиждани от 1985 г. ниски нива. Това повлече в низходяща посока и стойността на еврото. Нестабилността на валутните пазари вероятно ще доведе до затягане на условията за финансиране и слабост при рисковите активи.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • - 4

  В случая е важно какво ще стане с политическия съюз - ще има ли по-голяма интеграция, т.е. държавите да се откажат от независимостта си или ще се върнем към добрия стар икономически съюз от независими държави.

  Ще продължим ли да търпим диктата на анонимните европейски чиновници. Които да налагат какви ли не нови измислени регулации и да раздават на правилните държави помощи/фондове/ ако слушкат.

  Нередност?
 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Първият видим голям икономически ефект от референдума е рязкото обезценяване на паунда в отговор на очакването, че търсенето на британски стоки и услуги ще спадне. Членството в ЕС гарантираше на британския бизнес лесен достъп до континенталните пазари без мита и други ограничения. Без това предимство, Великобритания вероятно ще загуби привлекателност за инвеститорите, а това означава и по-малко работни места, по-малко търсене на британски продукти и паунди и като цяло свиване на икономическата активност."

  Говорите глупости бе хора! Бъркате ябълктие с портокалите тотално! Първо, членството на ЕС продължава да гарантира на британския бизнес лесен достъп до европейския пазар и ще продължава да го прави още дълго време.

  Второ, намаляването на износа ще бъде постепенно поради стремежа за намиране на алтернативни доставчици.

  Трето, не е ясно до колко увеличението на частния внос (онлайн търговия например) ще смекчи това, защото в момента паундът е изгоден за пазаруване в големи количества на потребителски стоки.

  Изобщо, тотално праволинейна логика наизуст. Помислете малко!

  Нередност?
Нов коментар