След Brexit и потоп

Великобритания няма да излезе от ЕС скоро, ако изобщо го направи. Но икономическите шокове вече връхлитат, подсилени от политическия хаос

"Британският паунд пада спрямо, ами, всичко." Така Financial Times обобщи накратко пазарните турбуленции в един от бурните дни, последвали гласуването в Обединеното кралство за излизане от ЕС. Неволите на паунда, ударил на 6 юли ново 31-годишно дъно спрямо долара, са симптом, че британската икономика вече усеща шока от Brexit. На теория той няма да се случи скоро или дори изобщо. На практика обаче икономическите ефекти връхлитат, подсилени от политическия хаос.

Успокояващото е, че Brexit не се очертава като трус от мащаба на Lehman Brothers - след първоначалния стрес този път няма всеобща паника и разпродажбите на акции не са безразборни, а по-скоро "целенасочени и рационални", отбелязва анализ на мозъчния тръст Open Europe. На британската борса най-засегнати са книжата във финансовия и имотния сектор, както и на компании, уязвими към спад в потреблението - това са сферите, които според инвеститорите ще пострадат силно от Brexit (виж допълнителните текстове).


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се