Какво реши срещата във Варшава

Какво реши срещата във Варшава

- Разполагане от януари 2017 г. на военни сили в балтийските републики и Източна Полша за въздържане на руската заплаха след анексирането на Крим през пролетта на 2014 г. Четири батальона с 3-4 хиляди души ще се предвождат от САЩ (в Полша), Великобритания (в Естония) Германия (в Литва) и Канада (в Латвия).

- Алиансът пое командването на американския противоракетен щит в Европа.

- НАТО остава в Афганистан и след 2016 г., за да обучава местната армия и сили за сигурност; спецчастите на страната ще бъдат финансирани с около 1 млрд. долара годишно в периода 2018

- 2020 г.

- Подпомагане военната мисия на ЕС покрай брега на Либия за борба с трафикантите на хора; НАТО може да изпрати кораби, разузнавателни самолети и радари, но подробностите се уточняват.

- Договор за сътрудничество с ЕС след години на взаимно подозрение; съвместно ще работят по въпроси от морските патрули до предотвратяване на руски кибератаки. Киберпространството става нова оперативна среда заедно със сушата, въздушното и морското пространство.

- Черна гора е със статут на страна, поканена за член на НАТО, и се интегрира в дейността на алианса, докато приключи ратифицирането от всички на протокола за приемането ѝ.

- Остава политиката на отворени врати за бъдещи членове и се окуражават реформите в партньорите, желаещи членство – Грузия, Македония и Босна и Херцеговина.

- Обсъдена е и кризата в Украйна, предложена е помощ за модернизиране на украинската армия.

- Потвърден е ангажиментът на алианса към готовността за употреба на смес от конвенционални и ядрени сили, което е косвено предупреждение срещу Русия, че армиите на НАТО са много по-големи от тези на който и да било противник.

- Великобритания ще гласува в парламента на 18 юни препотвърждаване на принципа за въздържащата сила на ядрения ѝ арсенал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове