Легализирането на документи за работа и живот в ЕС става ненужно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Легализирането на документи за работа и живот в ЕС става ненужно

Сега хората, които се преместват или живеят в друга държава от ЕС, трябва да заверяват издадените им официални документи, за да докажат, че те са автентични

Легализирането на документи за работа и живот в ЕС става ненужно

ЕК одобри регламент, който трябва да бъде приет от страните членки до две години и половина

19262 прочитания

Сега хората, които се преместват или живеят в друга държава от ЕС, трябва да заверяват издадените им официални документи, за да докажат, че те са автентични

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Две години и половина – такъв е срокът, който националните правителства имат, за да облекчат бюрокрацията, съпътстваща гражданите, които отиват да работят или живеят в друга държава от Европейския съюз (ЕС).

Сега хората, които се преместват или живеят в друга държава от ЕС, трябва да заверяват издадените им официални документи (например удостоверение за раждане, брак или смърт), за да докажат, че те са автентични. Тази необходимост обаче отпада в новия регламент, предложен от Европейската комисия (ЕК) и одобрен от Европейския парламент и Съвета на ЕС, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Какво отпада

Документите вече няма да имат нужда от апостил, заверено копие и заверен превод. Държавите членки имат тридесет месеца да приведат регламента в действие. Той ще засегне документацията, свързана със: раждане или смърт, име, брак, включително брачната дееспособност и семейното положение, развод, законна раздяла или унищожаване на брака, регистрирано партньорство, включително дееспособността за сключване на регистрирано партньорство, положението, прекратяването и анулирането му.

Облекчава се и употребата на документи, свързани с произход, осиновяване, постоянен адрес и/или място на пребиваване, националност, липса на съдебно минало и правото на лицето да избира и да бъде избирано в общинските избори и в изборите за Европейски парламент.

Ще има опция за използване на многоезични стандартни удостоверения, които ще се прилагат към официалните документи за улеснение на превода. Те ще бъдат на всички официални езици на ЕС, които могат да бъдат поискани вместо националните публични актове. Предвидени са и защитни мерки срещу измами. Ако национален орган има основателни съмнения във връзка с конкретен документ, държавите членки ще могат да проверят истинността на документа, като се свържат с издалите го органи чрез съществуващата информационна система за вътрешния пазар.

Национални правила за признаване на съдържанието

Регламентът се отнася единствено до автентичността на официалните документи, така че държавите членки ще продължат да прилагат своите национални правила относно признаването на съдържанието и действието на официалните документи, издадени в други държави от съюза.

"Имаме добра новина за хората, които отиват в друга държава от ЕС, например за да учат или да работят" - заяви Вера Йоурова - европейският комисар, отговарящ за правосъдието, потребителите и равнопоставеността между половете.

"Те често трябва да преминават през скъпи и дълги бюрократични процедури, за да представят документ, който им е необходим, за да сключат брак или да получат работа в страната, в която живеят. Днес слагаме край на тези административни формалности и с това улесняваме движението на хората в съюза."

Около 13 млн. граждани на ЕС живеят в държава от ЕС, различна от тяхната собствена. Според проучване на Евробарометър 73% от европейците смятат, че трябва да се вземат мерки за подобряване на движението на официални документи между държавите от ЕС.


6 коментара
 • 1
  ostin22 avatar :-|
  ostin22

  Виж ти.. Най-накрая нещо смислено..

 • 2
  mmanchev avatar :-|
  Put in, put out

  Много приятна новина

 • 3
  azlikaram avatar :-|
  azlikaram

  супер новина

 • 4
  alexi avatar :-|
  Ал Бънди

  Тъпи европейски зелки! Пак ще ни задължаваме да ползваме единни стандарти! Искаме си 28 истински национални стандарта вместо да ни налагат от Брюксел! :)

 • 5
  alexi avatar :-|
  Ал Бънди

  Хубаво ще е да въведат и стандарт за фирмени документи, нотариални актове за имоти, дипломи от училища и т.н.

 • 6
  fenena43 avatar :-|
  fenena43

  Агенциите за преводи и легализация ще залезят, поне повечето.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK