Зейнеп Кандур: Правителството в Турция контролира ситуацията

Представителят на администрацията на управляващата партия AKP в Истанбул и журналист от в. Daily Sabah пред "Капитал"

Президентът Ердоган бе заснет на летището в Истанбул със семейството си, след съобщенията, че превратът се е провалил
Президентът Ердоган бе заснет на летището в Истанбул със семейството си, след съобщенията, че превратът се е провалил
Президентът Ердоган бе заснет на летището в Истанбул със семейството си, след съобщенията, че превратът се е провалил    ©  Huseyin Aldemir
Президентът Ердоган бе заснет на летището в Истанбул със семейството си, след съобщенията, че превратът се е провалил    ©  Huseyin Aldemir

Каква е ситуацията в Турция в момента, правителството твърди, че си е върнало напълно властта и контролира изцяло страната, но има и множество сведения за продължаваща съпротива?

Да, изявленията и новините, които чуваме, сочат, че ситуацията е под контрола на правителството. Все още има известен хаос на места, но е върпос на часове нещата да бъдат напълно овладяни.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  atcomtatz avatar :-|
  Уточнител
  • + 2

  ЗА ПРОСВЕЩЕНИЕ НА НЕЗНАЕЩИТЕ

  Явно мнозина от пишещите не знаят, че републиканската система създадена от Ататюрк залага на ПЪРВО МЯСТО на армията, като ГАРАНТ за светските устои на нова Турция. Самият той и съмишлениците му, са били турски националисти, атеисти* и врагове на Османската империя, която, според тях е задушавала турската идентичност. Мустафа Кемал е бил реформатор от световна величина. С един замах прави следното:
  - прави правосъдието САМО светско и оставя Шариата само за религиозните дела
  - отделя мюсюлмянското вероизповедание НАПЪЛНО от държавата
  - изравнява правата на ВСИЧКИ граждани, незав от пол, религия, социално положение
  - забранява покриването на жените под каквато и да е форма
  - въвежда задължително европейското облекло в цялата администрация
  - въвежда нова азбука - латиница, вм арабската
  - въвежда Грегорианския календар вм мюсюлманския
  - въвежда европейската раб седмица (с поч ден неделя)
  - въвежда всеобщо европейско образование
  Омразата срещу Ататюрк от страна на ислямистите е била безгранична, но той се е ползвал с полубожествен ореол на победител и спасител (оттам и прякорът), а и времето е било такова - турска нац еуфория.
  Той, обаче е мислел напред - в Конституцията е записал спец член ГАРАНТИРАЩ намесата на армията, при отклонение от СВЕТСКИЯ ПЪТ на турската република (това армията прави няколко пъти в следващите 70 години).
  Отмяната на този член от Ердоган преди няколко години (под аплодисментите на брюкселските зелки) беше повратна точка в борбата на му срещу "кемалистите". След това беше мистификацията "Енергекон" с която разчисти висшите и донякъде средните ешелони на военните от кемалисти. За Ердоган ЕДИНСТВЕНАТА реална сила, която може да му противостои е АРМИЯТА. И той е взел правилните мерки, както стана явно днес. Кемалистите (явно от старшите офицери, защото висшите останаха непоклатимо на страната на Ердоган, а пък младшите вече бяха негов продукт, както и по-голямата част от войн маса) видяха, че времето работи срещу тях и направиха последен отчаян опит (разбира се, има и друга, макар и много по-малка вероятност зад опита да стои другият ислямист - враг на Ердоган, Ф Гюлен).
  Разбира се, засега Ердоган не може да замеси името на Ататюрк** - все още авторитетът му е огромен. Но продължава да се работи за ерозия на този авторитет и директния сблъсък между кемалисти и ислямисти все някога ще стане.
  ___________________________
  * Мустафа Кемал е наричал Мохамед "този неграмотен бедуин"
  **според някои сведения (Енциклопедията на бр Данчови и др) Мустафа Кемал е син на помаци от Неврокопско. В нач на ХХ в семейството емигрира в Солун, търсейки прехрана. Бащата става работник, а майката - слугиня при местен турски богаташ - Кемал. По-късно бащата умира, а майката се жени за Кемал, който осиновява малкия Мустафа и го праща във военно училище, откъдето започва неговата военна кариера. Той знае перфектно български език (заради това, изглежда е изпратен като военен аташе в България). Официалната версия е, че го е научил, като дете в Солун

  Нередност?
 • 2
  cobourga avatar :-|
  cobourga
  • + 2

  Преврат в Турция ???
  Това е Grand Theatre !!! СУЛТАНизацията е в ход !!!
  Ердоган иска да прочисти армията от последните останали генерали, които са последователи на Ататюрк и светската държава. Досега той на няколко пъти осъди и изгони над 50 елитни генерали. Сега явно е решил да действа крайно. Съвсем скоро ще последват масови уволнения и съдебни процеси за разправа с неудобните !!!
  След "потушаването" на метежа на участващите в кастинга военни, определян и като "преврат", Турция ще стане още по-мюсюлманска, забрадките и коранът ще станат още "по-желани". От север ни гледа Император Путин, а от юг - Султан Ердоган. Такива съседи имаме....

  Нередност?
Нов коментар