Джон Кери: НАТО ще разгледа внимателно действията на Турция след опита за преврат

ЕС и САЩ предупредиха Анкара да спазва върховенството на закона

Ердоган нарече заговора "дар от бога, защото това ще е причина да прочистим армията"
Ердоган нарече заговора "дар от бога, защото това ще е причина да прочистим армията"    ©  Reuters
Ердоган нарече заговора "дар от бога, защото това ще е причина да прочистим армията"
Ердоган нарече заговора "дар от бога, защото това ще е причина да прочистим армията"    ©  Reuters

Масовите арести, чистката и заявките за връщане на смъртното наказание в Турция след неуспешния опит за преврат може да създадат проблеми на страната в преговорите за присъединяване към Европейския съюз.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини предупреди Анкара да не предприема действия, които биха подкопали конституционния ред след опита за преврат. Коментарът идва на фона на информация, че турските власти са отстранили близо 8000 полицаи заради подозрения, че имат връзка с неуспешния заговор. Около 6000 души, включително съдии и военни, са задържани по същото обвинение, пише Reuters.

"Ние бяхме първите по време на трагичната нощ, които казахме, че легитимните институции трябва да бъдат защитени. Ние сме тези, които казват днес, че върховенството на закона трябва да бъде защитено в страната. Няма оправдание за действия, които биха отклонили Турция от това", заяви Могерини. И допълни, че европейските лидери споделят притеснението относно "случващото се в страната в тези часове".

НАТО ще преценява

Държавният секретар на САЩ Джон Кери посочи, че НАТО ще разгледа внимателно действията на Турция през идващите дни, за да се увери, че тя изпълнява изискването на алианса относно това членките да се придържат към демократичното управление. "НАТО има изискване по отношение на спазването на демокрацията", каза Кери. И допълни, че Анкара многократно го е уверила, че правителството ще спазва законите. Но НАТО ще прецени турските действия. "Очевидно много хора бяха арестувани и то много бързо. Нивата на отмъщение очевидно ще бъдат значителни през идващите дни. Надявам се да можем да работим по конструктивен начин, който да предотврати негативните ефекти", заяви американският държавен секретар, цитиран от в. Washington Post.

По-рано изданието погрешно цитира Кери, че може да има риск за членството на Турция в НАТО, ако страната изостави демократичните принципи. Но макар алиансът да следи внимателно действията на турското правителство, говорителят на Държавния департамент коментира, че "е прекалено рано да кажем, че тяхното членство е заплашено".

Кери заяви още, че САЩ не са получили официално искане за екстрадицията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за опита за преврат. Той посочи, че Вашингтон би разгледал такова искане, но то трябва да покрива американските законови стандарти. Турция трябва да изпрати доказателства, не обвинения, коментира той.

"Бихме били разочаровани, ако американските ни приятели поискат да им представяме доказателства на фона на това, че под насоките на този човек членове на агресивна организация опитват да унищожат избраното правителство", отвърна премиерът Бинали Йълдъръм. "На тази фаза приятелството ни може да попадне под въпрос."

Срещу смъртното наказание

САЩ и други световни сили осъдиха военния заговор в Турция. След като Анкара предприе масова чистка обаче, международните реакции се обърнаха. Американският президент Барак Обама призова всички страни в Турция "да действат в рамките на върховенството на закона", а френският президент Франсоа Оланд посочи, че очаква репресии.

Говорител на германското правителство заяви, че Турция не може да се присъедини към ЕС, ако върне смъртното наказание. Това изпрати ясен сигнал към президента Реджеп Тайип Ердоган, който лансира тази възможност след неуспешния преврат. Берлин също така призова Анкара да спазва демократичните принципи при разследването и изправянето пред съда на обвиняемите.

"Германия и страните членки на ЕС имат ясна позиция за това – ние категорично отхвърляме смъртното наказание. Страна, в която то съществува, не може да бъде член на ЕС и затова въвеждането на смъртното наказание в Турция ще означава край на преговорите за присъединяване", каза говорителят на германското правителство. И допълни: "Всички разбират, че Анкара и турската правосъдна система трябва да изправят пред съда отговорните за преврата лица. Но те трябва да спазват върховенството на закона и това винаги означава поддържане на пропорционалност и прозрачност".

Предварителни списъци

Други европейски висши представители също изразиха опасения. Еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан, който се занимава с турската кандидатура за членство в съюза, посочи, че е останал с впечатлението, че Анкара е изготвила списък с тези, които трябва да бъдат арестувани, още преди преврата. "Поне изглежда все едно нещо е било подготвено. Списъците са достъпни, което показва, че са били изготвени, за да бъдат използвани в определен момент. Много съм загрижен. Това е точно нещото, от което се страхувахме", коментира Хан.

В понеделник турският посланик в България Сюлейман Гьокче заяви по Нова телевизия, че срещу отстранените прокурори и съдии е имало подготовка за задържането им. Това според посланика е причината именно този ден да се започне превратът - те са искали да предотвратят арестите.

Белгийският външен министър Дидие Рейндерс коментира, че е притеснен относно арестите на съдии в Турция, както и от предложението на Ердоган за връщане на смъртното наказание за заговорниците. "Това ще представлява проблем за турските връзки с ЕС. Не можем да си представим това от страна, която иска да се присъедини към съюза. Днес трябва да бъдем много твърди – да осъдим опита за преврат, но и да посочим, че отговорът трябва да спазва върховенството на закона", заяви Рейндерс.

Френският външен министър Жан-Марк Еро посочи: "Не можем да приемем военна диктатура, но трябва и да бъдем внимателни за това турските власти да не въведат политическа система, която се отклонява от демокрацията. Нуждаем се от власти, но се нуждаем и от демокрация".