Пол Ромър е новият главен икономист на Световната банка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пол Ромър е новият главен икономист на Световната банка

paulromer.net

Пол Ромър е новият главен икономист на Световната банка

Американецът е известен привърженик на теорията за ендогенния растеж

4630 прочитания

paulromer.net

© paulromer.net


Световната банка потвърди късно в понеделник, че проф. Пол Ромър от New York University е новият ѝ главен икономист. През септември той ще замени пенсиониращия се Каушик Басу, бивш съветник на индийското правителство и икономист в Cornell University.

Известен с призивите си да се инвестира в човешки капитал и иновации, 60-годишният американски икономист застава във върховете на световната организация с основна мисия да подпомага устойчивото развитие на отделните икономики. Ромър е известен привърженик на теорията за ендогенния растеж, според която инвестирането в познание, хора и иновации в крайна сметка се разпространява във всички сектори и носи значителен икономически растеж.

Той самият е участвал в разработването на тази теория през 80-те и 90-те години. Ромър смята, че трябва да се акцентира на мерки като субсидирането на изследователска работа, развиването на иновации и образованието и това да става изключително в динамични градове като Хонконг или Шънджън, а бедните страни, където те не достигат, съзнателно да събират населението в подобни градски центрове с мисия. Специалист и по урбанизация, той е казвал, че големи промени могат да започнат от съвсем малки неща като свиване на разходите чрез използването на един и същ размер капачки за различните по големина хартиени чаши за кафе.

Използвайки кулинарна метафора, той казва: "Икономически растеж се постига с по-добри рецепти, а не само с повече готвене. Новите рецепти имат по-малко неприятни странични ефекти и генерират повече икономическа стойност от единица суровина."

Списание Economist коментира, че отдавна главен икономист на Световната банка не е привличал внимание, както бе по времето на Лари Самърс или Джоузеф Стиглиц. Те бяха от икономистите в центъра на дебата за подходящите политики, а Стиглиц дори бе отстранен заради "еретичните си възгледи" срещу съветите на МВФ към страните, засегнати от кризи в края на 90-те години, пише изданието.

Сега идва Ромър с призивите си икономистите да спрат да цитират сложни статистики и модели, а да започнат да използват аргументи, които обществото лесно може да разбере, изпробва и приеме или отхвърли.

Световната банка потвърди късно в понеделник, че проф. Пол Ромър от New York University е новият ѝ главен икономист. През септември той ще замени пенсиониращия се Каушик Басу, бивш съветник на индийското правителство и икономист в Cornell University.

Известен с призивите си да се инвестира в човешки капитал и иновации, 60-годишният американски икономист застава във върховете на световната организация с основна мисия да подпомага устойчивото развитие на отделните икономики. Ромър е известен привърженик на теорията за ендогенния растеж, според която инвестирането в познание, хора и иновации в крайна сметка се разпространява във всички сектори и носи значителен икономически растеж.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK