Сюлейман Гьокче: Изявленията в България в подкрепа на преврата са грешка
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Сюлейман Гьокче: Изявленията в България в подкрепа на преврата са грешка

Сюлейман Гьокче: Изявленията в България в подкрепа на преврата са грешка

Посланикът на Турция в България пред "Капитал"

Светломира Гюрова
12229 прочитания

© Надежда Чипева


Г-н посланик, как ще се промени Турция след опита за преврат? Засега има притеснения, че демокрацията може да е една от жертвите.

Нека първо посоча няколко от най-важните моменти, които са част от целия наратив. Вечерта на 15 юли се случи опит за преврат. Той бързо се ожесточи, извършителите стреляха по собствения си народ, а техните командири бомбардираха парламента, сградата на президентството, военни и полицейски съоръжения, публични сгради. От самото начало върховното командване и мнозинството в армията беше срещу извършителите на опита за преврат. Както полицията, така и прокуратурата веднага взеха необходимите мерки да го предотвратят. Накрая гражданите, обикновените хора, бяха тези, които излязоха на улицата и осуетиха заговора. Те показаха историческа солидарност и застанаха смело пред танковете, за да изискат отново демократичните си права. Имаме злочеста история на предишни военни преврати, но в нито един от тях граждани не са били застрелвани. В нито един от тях парламентът не е бил атакуван целенасочено и бомбардиран. Това беше просто опит за преврат, а криминално деяние, което е насочено срещу конституционния ред и е терористичен акт.

Имаме солидни доказателства - те ще бъдат публично оповестени, че този преврат е бил подготвен от терористичната организация на Фетхуллах Гюлен. Терористична, защото никога в историята на Турция не сме били свидетели на нещо толкова насилствено.

Тази атака беше планирана и извършена във време, в което вече воюваме с ПКК и ДАЕШ. Имаме достатъчно причини да се притесняваме. За нас е сигурно, че това е насилствен терористичен акт срещу конституционния ред в държава-член на НАТО, каквато е Турция.

Да, имаше уволнения, задържания и арести - числата са големи и може и да нараснат. Каквото и да се случи, законът и прозрачността ще бъдат приложени по най-добрия възможен начин. Това вече беше обявено от най-високо ниво - от президента, премиера и т.н. Валидността на обвиненията - ако бъдат повдигнати такива - и присъдите ще бъдат решени от турските съдилища. Това ще стане законосъобразно и при пълно спазване на фундаменталните права и свободи.

Как ще бъде гарантирано това в условията на извънредно положение?

Беше казано ясно от самия президент при обявяването на извънредното положение - то съответства на конституцията. Член 120 от нея определя условията, при които може да бъде обявено извънредно положение. Освен това да погледнем от обратната страна - какво щеше да стане, ако този опит за преврат беше успешен? Военно положение и хаос.

Това е за период от три месеца. Извънредно положение беше обявено в някои европейски държави за шест месеца и удължено - за много по-малко сериозни събития. И всички са ОК с това.

Но в тази европейска държава - Франция, не сме видели арести, задържания и уволнения на близо 60 хиляди души. Дори самото число е смразяващо.

Защото те нямат тази организация и там не беше направен опит за превземане на контрола върху цялата държава.

Освен числата стряскащи са и начинът и бързината, с която тези арести се случват. Еврокомисарят Йоханес Хан каза, че това очевидно се случва по предварително подготвени списъци.

Организацията на Фетхуллах Гюлен има много широко разпространена мрежа - не само в Турция, но и в чужбина. Тя е била активна в последните над 40 години. Отгледали са едно-две поколения, които да завземат и контролират ключови позиции - в съдебната система, армията, полицията, държавната администрация. Сега, след този опит за преврат, осъзнаваме, че има много такива хора. Те винаги са се чувствали несигурни, защото са били подозирани, били са разпитвани. Затова започнаха да завземат позиции.

По отношение на числата - разследващи помагаха да се идентифицират и уволнят членовете и поддръжниците на тази организация през последните няколко години, това не е отскоро. Имаше ситуации, в които за определен период от време тези групи бяха извън държавната система. Очевидно, виждаме след този неуспешен опит за преврат, това е било недостатъчно.

Има три групи действия - освобождаване, задържане, арест. Според закона, ако един държавен служител е освободен, той продължава да има същите права и получава заплатата си. След полицейския разпит, ако има основания, те са задържани за ограничен период от време. Могат да бъдат арестувани само с решение на съда. След ареста следва законов съдебен процес. Все още е твърде рано за изводи и не трябва да прибързваме с прогнози какво би могло да се случи. Още не е минала и седмица, емоциите са силни. Възможно е хората да са разтревожени, но не виждам реални основания за това. Има прибързани коментари и оценките, че това е планирана по-рано чистка, се свеждат просто до конспиративни теории.

Не са нужни конспиративни теории, за да си притеснен, че над 15 хил. души само в образователната сфера са били уволнени и е наложена забрана за пътуване зад граница на хора от академичните среди. Защо се случва това? Как забраните за учени и арестуването на ректори помагат на турската сигурност и демокрация?

Много е просто - има подозрения, че тези хора са свързани с въпросната организация. И ни трябва време, за да проверим това. И имайте предвид, че имахме много насилствен опит за преврат. Не мога да се сетя за много държави, които са минали през нещо подобно. Бих бил много по-разтревожен за демокрацията, за запазването на демокрацията. Турските граждани дадоха урок на света как се спира военен преврат.

Първо бих казал - случи се нещо наистина голямо, радвам се, че го преживяхте, радвам се за демокрацията и Турция, съжалявам за загубата ви, и после бих задал въпроса защо тези неща в момента се случват. Тази първа част част я няма в наратива. И намирам това за тревожно. Кара ме да мисля дали тези коментари - макар и добросъвестни, не носят и определено прибързано предубеждение. Да подлагаш под съмнение валидността на събитията, което е демократично право, не трябва да носи прибързано предубеждение. Трябва време, за да разберем какво се случва. Турция е демократична, прозрачна държава. И всичко може да бъде проверено от голям брой източници. Няма гледна точка, която да бъде оставена настрана.

Това, което се случи, не се вписва в класическата дефиниция на военен преврат. Много по-сложно е, отколкото хората си мислят. Това е работа на широка мрежа. Не е преврат, насочен към правителството, а насилствен опит да се завземе контролът над държавата. За да завземеш държавните структури, ти трябват всички слоеве - академични, министерства, администрация. Това е завземане на начина на мислене.

Беше впечатляващо как хората излязоха на улицата в онази нощ, за да защитят демокрацията. Но едно от интересните неща беше, че призивите идваха от джамии. Как това се вписва в светския характер на турската държава?

Мисля, че това е непълен въпрос. И аз чух такива твърдения, но чуването и виждането са различни неща. Това, което видях по телевизиите онази нощ, е как превратаджии превзеха националната телевизия и накараха водещата да прочете тяхна декларация. Частните канали, някои от които близки до турската опозиция - те се свързаха с президента и премиера. Те заявиха, че това е атака срещу конституционния ред и демокрацията в Турция, и призоваха хората да излязат на улицата - всички го видяха. Мисля, че това е по-важно. Не знам до каква степен джамиите бяха използвани като средство да се стигне до хората. Чух за това, но нямам пълна информация и това не е било обсъждано в медиите, защото не е важен аспект в Турция.

Що се отнася до светския характер на държавата, не мисля, че има общо. Но това, което малко се знае, е, че организацията на Фетхуллах Гюлен има много религиозен характер.

Казахте, че турската държава има силни доказателства, че опитът за преврат е воден от Фетхуллах Гюлен. Показахте ли ги на САЩ, откъдето Анкара иска Гюлен да бъде екстрадиран, а също и на българското правителство, след като казахте, че и тук има гюленистки училища?

Мисля, че тези доказателства ще бъдат изнесени по време на съдебния процес. От медиите разбирам, че досието с доказателствата е било изпратено на САЩ. Това ще бъде обсъждано по дипломатически и съдебни канали между Турция и САЩ - аз не мога да го коментирам, тъй като нямам информация за съдържанието. Що се отнася до България, не мисля, че работим по това. Казах, че има две училища, и няма да е подходящо да коментирам повече.

А има ли други канали освен училищата, по които гюленистите имат влияние в България?

Това може да изглежда релевантно за вас, но не е непременно релевантно за този разговор. Не искам да намеквам нищо. Не мисля, че сме на този етап. Сигурен съм, че българските власти са напълно информирани за това.

Организацията на Гюлен е обявена от Турция за терористична. Планира ли Турция да изиска от свои съюзници да направят същото?

Не съм информиран за такива планове. Много е вероятно да имаме разговори с партньори, приятели и съюзници, но това не нещо ново, а просто една стъпка, защото отдавна говорим с нашите партньори по този повод. От много време сме в разговори със САЩ, които искаха доказателства. След такъв кървав опит мисля, че ситуацията ще се промени.

Виждате ли преки ефекти върху България от случващото се в Турция?

Отговорът е не. Това беше един злочест момент, в който всички ние избегнахме хаоса. Ако бяхме изпаднали в терор, хаос и безредие, щях да бъда притеснен. Не само за Турция, но и за България и всички останали съседни държави и региона. Турция е значима, централна, силна държава. Благодарение на това, че сме силна държава, която се бори срещу няколко терористични организации по едно и също време, успяхме да осуетим този преврат.

В България има притеснения, че опитите за пряка намеса на Турция в страната никога не са били по-големи - включително чрез директно финансиране на определена партия - и случващото се в Турция само ще ги засили. Как бихте коментирали това?

Това за партията категорично не е вярно. Турция и България са приятели, партньори и съюзници. Нашите притеснения за българската политика са друг въпрос, но това категорично не е вярно. Това не е релевантно сега, но как бихте коментирате вие изявления в България, които стигат дотам да поздравяват "смелите мъже, които за съжаление не успяха с преврата", изявления, които одобряват опита за преврат? Това е в контекста на намесата във вътрешните дела на друга държава. И тези неща идват от т.нар. отговорни лица. Според мен това е грешка. България е член на ЕС и НАТО и е демократична държава. Демокрацията не се утвърждава чрез хвалби по адрес на метежници.

Профил

Сюлейман Гьокче е посланик на Турция в България от края на 2013 г. Преди да дойде в София е заемал различни постове в посолствата в Рим, Кабул, Исламабад и Лондон. През 2004-2005 г. е съветник в мисията на НАТО в Афганистан. От 2007 г. до 2011 г. изпълнява длъжността съветник и заместник-ръководител на мисията в посолството във Вашингтон.

Г-н посланик, как ще се промени Турция след опита за преврат? Засега има притеснения, че демокрацията може да е една от жертвите.

Нека първо посоча няколко от най-важните моменти, които са част от целия наратив. Вечерта на 15 юли се случи опит за преврат. Той бързо се ожесточи, извършителите стреляха по собствения си народ, а техните командири бомбардираха парламента, сградата на президентството, военни и полицейски съоръжения, публични сгради. От самото начало върховното командване и мнозинството в армията беше срещу извършителите на опита за преврат. Както полицията, така и прокуратурата веднага взеха необходимите мерки да го предотвратят. Накрая гражданите, обикновените хора, бяха тези, които излязоха на улицата и осуетиха заговора. Те показаха историческа солидарност и застанаха смело пред танковете, за да изискат отново демократичните си права. Имаме злочеста история на предишни военни преврати, но в нито един от тях граждани не са били застрелвани. В нито един от тях парламентът не е бил атакуван целенасочено и бомбардиран. Това беше просто опит за преврат, а криминално деяние, което е насочено срещу конституционния ред и е терористичен акт.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 2
  liubo...otdale4 avatar :-|
  liubo...otdale4

  До коментар [#1] от "fio41315648":

  ++++++++++++++ !!!

 • 3
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#1] от "fio41315648":

  Какво очаквате от един действащ посланик - разбира се, че той ще бъде лоялен към своето правителство, иначе просто би трябвало да подаде оставка и може би да поиска политическо убежище в друга страна.

 • 4
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Г-н ориенталския посланик да не дава оценки на чуждото мнение. Всеки има право на собствена позиция. Само че последователите на оная религия мрат да задават норми на поведение на другите и затова наблюдаваме как се събират на глутници и малтретират различните или несъглсните. Демокрация по турски с ислямски привкус.

 • 5
  az112233 avatar :-|
  az112233

  Просто военните опитаха да спрат преврата, който Ердоган организира от дълги години, като го отстранят от власт. Това че е дошъл чрез избори не значи че режимът му е демократичен. В малко ли тоталитарни държави диктаторите са избирани от народа? Къде с 99%, къде с по-малко, не е важно. Демокрация на хартия е едно, реална демокрация друго. Защо Западът не рева в защита на демократичните ценности когато се извършваха преврати (с негова помощ) в Украйна, Либия, Сирия?

 • 6
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  А как толкова бързо разбраха, че организаторът е Гюлен. Самият Гюлен отрича всякаква връзка със събитията.

 • 7
  nikolayv avatar :-|
  Nikolay

  Този дипломат е ужасно арогантен.

  Що за дипломат се информира от медиите? Това е подигравка с интервюто, с интервюиращия, с медията, с държава, в която е командирован. През цялото интервю се усеща надменността му, все едно говори с тригодишен дебил.

  Естествено, че повечето хора в България симпатизират на "метежниците", доколкото изобщо имаше такива. Ердоган е заплаха за цивилизацията.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Бетонна бъркотия

Бетонна бъркотия

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK