Две Америки, едната е излишна
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Две Америки, едната е излишна

Тръмп: "Ще направя Америка отново велика"

Две Америки, едната е излишна

Какво може да се очаква от САЩ с президент Доналд Тръмп или Хилъри Клинтън

Марина Станева
23202 прочитания

Тръмп: "Ще направя Америка отново велика"

© Reuters


Темата накратко

- Бойното поле е очертано, позициите са заети – през ноември за Белия дом ще се борят Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп.

- Сблъсъкът е не просто между Тръмп и Клинтън, а между две визии, два модела, два свята.

- Тръмп иска да преосмисли отношенията на Вашингтон с неговите съюзници, настоява за повече протекционизъм и защитава антиимигрантски позиции.

- Програмата на Клинтън може да се опише като продължение на тази на Обама с изключение на търговията. Но във външнополитически план тя заема по-твърди позиции от Обама и Тръмп.

"Америка вече е велика. Нашето величие не зависи от Доналд Тръмп. Американската мечта не може да бъде спряна от никоя стена." Думите са на президента на САЩ Барак Обама по време на конгреса на Демократическата партия във Филаделфия. Той призова избирателите да помогнат за запазването на неговото политическо наследство, като дадат на Хилъри Клинтън победата на президентския вот през ноември. Защото според Обама всичко се свежда до избор между надеждата в лицето на бившия държавен секретар и страха, олицетворяван от "демагога" Тръмп.

След като Клинтън официално си осигури демократическата номинация за президент на САЩ, тя стана първата жена, издигната за надпреварата за Белия дом от една от двете основни партии. Сега тя ще се изправи срещу милиардера Тръмп, който получи номинацията на републиканците на тяхната конференция в Кливлънд миналата седмица.

Контрастът между двете събития не би могъл да бъде по-голям, като се започне от настроението в двете партии (бойкотът на Конвента от много от републиканските величия и плътното присъствие при демократите), мине се през аудиторията (предимно белите мъже и жени в Кливлънд и цветните редици във Филаделфия) и се стигне до посланията и начина на поднасянето им (гафът с изплагиатстваното слово на Мелания Тръмп срещу ярките речи на Мишел Обама и Бил Клинтън).

Така бойното поле вече е очертано и позициите са заети. Сблъсъкът е не просто между Тръмп и Клинтън, а между две визии, два модела, два свята – единият от които е излишен. Америка на Тръмп е настръхнала, мрачна, предадена от собствения си политически елит, самоизолирана, заобиколена от врагове и опасности. Америка на Клинтън не е перфектна, но вярва в себе си, предлага решения и е обърната към света.

Неортодоксалният републиканец

Тръмп никога не е бил ортодоксален републикански кандидат и доста от изказванията му са директни предизвикателства към дългогодишни позиции на партията, пише ВВС. Едно от малкото неща, които се вписват в републиканските традиции, е, че централна тема в неговото евентуално президентство ще заема националната сигурност. Само че за Тръмп тя се изразява основно в издигането на стена по границата с Мексико, която по неговите сметки ще струва 12 млрд. долара и ще бъде заплатена от мексиканците.

Тръмп също така иска по-голямо финансиране на армията. Но поставя под въпрос американските ангажименти към съюзниците, включително в НАТО, с аргумента, че американците носят прекалено голяма част от финансовото бреме. Репликата му, че ако Русия атакува членка на алианса от прибалтийските републики, той би я подкрепил само ако тя "изпълнява задълженията си към нас", е в директен сблъсък с разбиранията на много републиканци и демократи, които поддържат идеята за силен отбранителен съюз. И до този момент малцина така открито са поставяли под съмнение основополагащия принцип на НАТО, че нападението срещу един е нападение срещу всички.

В добавка към стената от Тръмп може да се очаква и непоколебима позиция срещу имиграцията. Миналия декември милиардерът призова за временно затваряне на границата за всички мюсюлмани. Впоследствие смекчи позицията си, като каза, че това е било само предложение и забраната може да се отнася само за страни с връзки с тероризма. Освен това поиска масова депортация на 11 млн. нелегални имигранти, живеещи в САЩ, и посочи, че легалната имиграция трябва да се ограничи.

По отношение на търговските споразумения с други държави - Тръмп нарича много от тях "нечестни", защото не дават гаранции за защита на американските работници и на американската интелектуална собственост. Той обещава да ги преразгледа, за да постави интересите на САЩ на първо място. Стигна дотам да заяви, че може да изкара САЩ от Световната търговска организация (СТО). На официалния му сайт има цяла секция за предложените от него промени относно търговските взаимоотношения между Вашингтон и Пекин, но поне не фигурира многократното повтаряната заплаха, че ще наложи 45% мита за китайски стоки. Милиардерът обещава също, че ще наказва всяка американска компания, която премести производството си в чужбина заради по-ниски разходи. Дори само част от тези неща да бъдат изпълнени, светът трябва да се подготви за търговски войни, резултатът от които обикновено е рецесия.

Сянката на Путин

За Тръмп външната политика на досегашната президентска администрация е "пълен провал". Най-общо неговата стратегия включва по-категорично преследване на американските интереси на международната сцена, но и избягване на скъпи кампании и ангажименти навън. В същото време обаче заявява, че никой друг президент не би имал толкова твърда позиция срещу "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ). Освен това настоява за повторно провеждане на преговорите по иранската ядрена програма, които са били "катастрофални".

Най-притеснителни са двусмислените му изказвания по отношение на руския президент Владимир Путин. В интервюта Тръмп твърди, че двамата "ще се разбират много добре". В което няма нищо лошо. Но репликата му, че се надява руските разузнавателни служби да са хакнали успешно имейлите на Клинтън от времето, когато беше държавен секретар, и да ги публикуват, предизвика истински шок. Така на практика той призова чуждестранна сила да извърши кибершпионаж срещу бивш представител на президентската администрация, пише New York Times. "Русия, ако ме чуваш, се надявам, че ще успееш да намериш липсващите 30 000 имейла", заяви милиардерът. Това изказване идва на фона на скандал с изтекли имейли, показващи, че висши представители на Демократическата партия са се опитали да подкопаят позициите на Бърни Сандърс, опонента на Клинтън в надпреварата за партийната президентска номинация. Експерти по киберсигурността твърдят, че има доказателства, че зад публикуването на имейли стои Москва, която така иска да повлияе на изборите през ноември. Последвалото обяснение на Тръмп, че просто е бил саркастичен, едва ли ще успокои страховете, че или е кандидатът на Путин, или няма и най-бегла представа от външна политика, или и двете. Както обобщи в Twitter бившият шведски външен министър Карл Билд: "Никога не съм си мислил, че сериозен кандидат за президент на САЩ може да бъде сериозна заплаха за сигурността на Запада. Но ето, че сме тук."

В допълнение Тръмп намеква, че ще обмисли дали да признае руското анексиране на Крим преди две години, смятано за незаконно от САЩ и европейските им партньори, и ще разгледа опцията за вдигане на санкциите над Москва. Всичко това подхрани спекулациите за руската намеса в американската президентска кампания. Републиканският кандидат отрече да се е срещал някога с Путин и да има инвестиции в Русия. Но според руския журналист Михаил Зигар, който е автор на бестселъра "All the Kremlin’s Men", руският президент определено предпочита Тръмп. "Клинтън вече е предразположена да не харесва Путин и Русия от опита си като държавен секретар. Техните персонални връзки не са позитивни. Докато според Кремъл Тръмп е изключително прагматичен, изключително безпринципен и изключително циничен, което го прави по-лесен за постигане на разбирателство", казва Зигар пред Politico.

Очакванията за президентството на републиканския кандидат са да отхвърли някои от постиженията на Обама. В речта си на републиканската конференция той недвусмислено даде заявка именно за това, като посочи, че "ситуацията в Америка е по-лоша от всякога", а сегашната администрация е "предала американците по всеки възможен начин и на всяко възможно ниво". За Тръмп наследството на Клинтън е "смърт, разруха, тероризъм и слабост". Докато отправяше обвинения към бившия държавен секретар относно редица външнополитически кризи като Либия, Сирия и други, аудиторията на конгреса скандираше: "Затворете я!"

"Като цяло Тръмп иска да преосмисли отношенията на Вашингтон с неговите съюзници. Той създава впечатление за по-малко сътрудничество, повече протекционизъм и антиимигрантски позиции", обобщава пред "Капитал" проф. Робърт Шапиро от катедрата по политология на Columbia University.

Колко е трудно да харесваш Клинтън

Клинтън започна своята кампания, засягайки теми като неравенството, задъхващата се средна класа и нуждата от увеличение на разходите в области като образованието и грижата за децата. Два от приоритетите й са да похарчи допълнително стотици милиони долари за инфраструктура и да реформира имиграционната система, тъй като "трябва да се предложи на работливите и спазващи закона имигрантски семейства път към гражданство". Президентството на Клинтън би било огромен стимул за женското присъствие в политиката. Тя вече заяви, че ще се бори за равностойно заплащане за жените.

Нейната програма може да се опише като продължение на тази на Обама с изключение на търговията, пише Washington Post. Клинтън оттегли подкрепата си за международната търговска сделка на Обама, наречена Тихоокеанско споразумение за свободна търговия (TPP), за която посредничеше, когато беше държавен секретар. Но твърди, че е склонна да поддържа търговските споразумения, ако те покриват конкретни изисквания.

Във външната политика Клинтън заема по-твърди позиции от Обама, Сандърс и Тръмп. Тя бе един от най-важните поддръжници на интервенцията в Либия и настояваше за военна намеса в Сирия, което впоследствие бе отхвърлено. Тя твърди, че ще подкрепи чуждестранните съюзи на страната, вместо да ги подкопае, че ще слуша военните си съветници вместо само себе си и никога няма да нареди на американските войници да извършат военно престъпление. "Едно нещо никога няма да чуете от мен – възхваляване на диктатори и безкомпромисни лидери, които не изпитват любов към Америка", заявява Клинтън, намеквайки за благосклонните коментари на Тръмп за Путин.

Проблемът е, че рейтингът й на одобрение и на доверие остава депресиращо нисък и преднината й пред Тръмп вече се стопи. "За да победи, тя трябва да мобилизира базата си, да опита да промени нагласите на някои симпатизанти на Тръмп и на все още колебаещите се и да получи подкрепата на поддръжниците на Сандърс, особено сред младите гласоподаватели. Последното е абсолютно задължително, тъй като тези хора бяха голяма част от лагера на Обама. Смятам, че може да ги привлече, тъй като Сандърс до голяма степен се опитва да бъде от помощ. Но въпросът е да им покаже, че, ако не подкрепят ентусиазирано Клинтън, Тръмп ще бъде далеч по-лоша алтернатива", твърди проф. Шапиро. Остава и американците да достигнат до това заключение. И да покажат на Тръмп, че неговият свят е излишен.

Клинтън: "Америка вече е велика"
Фотограф: Reuters
Автор: Капитал
Автор: Капитал

Темата накратко

- Бойното поле е очертано, позициите са заети – през ноември за Белия дом ще се борят Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп.

- Сблъсъкът е не просто между Тръмп и Клинтън, а между две визии, два модела, два свята.

- Тръмп иска да преосмисли отношенията на Вашингтон с неговите съюзници, настоява за повече протекционизъм и защитава антиимигрантски позиции.

- Програмата на Клинтън може да се опише като продължение на тази на Обама с изключение на търговията. Но във външнополитически план тя заема по-твърди позиции от Обама и Тръмп.

"Америка вече е велика. Нашето величие не зависи от Доналд Тръмп. Американската мечта не може да бъде спряна от никоя стена." Думите са на президента на САЩ Барак Обама по време на конгреса на Демократическата партия във Филаделфия. Той призова избирателите да помогнат за запазването на неговото политическо наследство, като дадат на Хилъри Клинтън победата на президентския вот през ноември. Защото според Обама всичко се свежда до избор между надеждата в лицето на бившия държавен секретар и страха, олицетворяван от "демагога" Тръмп.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

52 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Авторката, преписвайки оттук-оттам, агресивно агитира за Хилари. И защо, след като българи няма да гласуват на 8 ноември?
  А може би просто се просва по очи на Козяк...

  В многословният текст няма сериозен анализ на програмите на двамата кандидат-президенти. Какво се запомня, обаче:
  - че Тръмп е кандидатът на Путин; че ще размисли дали да признае Крим и да свали санкциите; че подкрепя руската (?) кибератака срещу пощата на Хилъри и че според подписалата се като авторка - не става за президент.
  - че Х.Клинтън е най-подготвения кандидат след Дж. Вашингтон; че има приемственост и пр. захарен памук.

  Авторката е спестила тривиалния факт, че Х.Клинтън е кандидатът, подкрепян от военно-промишления комплекс, Уолстрийт, старите муцуни от ЦРУ. Както се изразяват сериозните анализатори: тя е кандидатът на партията на войната. Спестява и факта, че председателката на ДП онзи ден подаде оставка след скандала, че партията откровено е неглижирала останалите си кандидати и е направила от най-сериозния от тях - Бърни Сандърс, просто едно гумено пате.
  Да, за българския читател това е елемент от пейзажа, но дали е така за американския избирател, а, г-жо Станева? Каменно мълчите по темата.

  В същото време, рисувайки Тръмп като клоун и громейки тази своя представа за него, г-жа Станева пропуска съществения факт, че президентът на САЩ не е волен ездач, не е дори Реджеп Ердоган. Неговите правомощия са стриктно определени от конституцията и са под контрола на Сената, Конгреса и Върховния съд на САЩ.

  Г-жа Станева просто е преписала от някъде за белите редици на конгреса на републиканците и предимно цветнокожите редици на конгреса на демократите без да обърне внимание на този съществен факт, върху който анализаторите насочват вниманието от началото на кампанията. Бяла Америка, мъжът на средна възраст, губещите работни места квалифицирани работници, дребните фермери

  Толкова слагачески текст, че чак ще е страшно, ако Тръмп стане президент с какви очи авторката ще го славослови от догодина?

 • 2
  tulsa avatar :-|
  тулса

  Ей,един път и аз да съм пръв в препоръчването на статии.:)

 • 3
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  ми кво... то капитал и нуйорк таймс са като близнаци-братя... големо превеждане пада... творческо... и не от български на английски... :)

 • 4
  voklev avatar :-|
  voklev

  По безсмислена статия......не че е нямало , но тази изследва реакциите на нашето стадо , като че ли пасе в САЩ ! Цял свят знае , че още преди повече от година е решено , Хилари да стане президент ! Обама пък го каза ясно на рашъните - Хилари е много твърда , ще ви бъде мъчно за мен :)

 • 5
  sunshine54 avatar :-|
  Димка Станева

  Браво на D-r D ! Много неща са му ясни . Сгреши , че няма българи , които да гласуват . Тука сме и ще гласуваме. Но една такава статия може да повлияе на българите тука , които не са научили англииски и може би никога няма да научат . Но ние , които си гледаме и локалните новини и СNN , FOXnews ... имаме собствено мнение . Ние сме живели тука , знаем разликата как тука се шегуват хората и кога да ги приемаме на сериозно , гледали сме шоуто Апрентис на Тръмп и сме свидетели на импичването на Бил , на уволнението на Хилари от администрацията на Обама , така , че какъв опит има тя в управлението на страната ? А с Путин семейство Клинтън са свързани по линия на тяхната фондация като са изнасяли лекции в Русия , където са им платили 9 млн долара и други подробности се съобщават. На конференцията на демократите много хора плакаха за Бърни Сандерс , защото той беше "ударен" от мощна "машина", разбирайте машинации без оглед на това , че той не получи много по-малко гласове и заслужаваше повече уважение , ако иска да получи неговите неговите гласове през ноември. Затова неговите привърженици са още на улицата и полицията не може да ги разпръсне , защото нищо лошо не правят , те само искат да се уважат техните гласове от тяхната партия . Хората искат да бъдат чути . И светът ще ги чуе , но , може би , не в България . Там журналистите трябва да минат на обучение как се отразяват новини , за да бъдат НОВИНИ , а не измислици.

 • 6
  pue1460636522494567 avatar :-P
  stalker

  До коментар [#5] от "sunshine54":
  За мен са необясними опитите на Дневник&Капитал да бъде очернен Тръмп. Би трябвало да се даде и гледната точка на републиканския кандидат. Но не би за съжаление. Оставам с неприятното усещане че тези, иначе уважавани от мен медии се опитват да правят някакви евтини внушения на публиката.

 • 8
  milipili avatar :-|
  Скакауец

  Добре де, Тръмп може да е луд, с много пари и да си купува и ТВ време и предизборна кампания. Питам обаче, къде е умът и имунната система на Републиканската ПАРТИЯ срещу подобни идиоти??? Не са ли републиканците едната от двете основни партии в най-напредналата държава в света или и те са сведени вече до една сбирщина идиоти, подкрепящи себеподобния им Тръмп???

 • 9
  klecho avatar :-|
  klecho

  До коментар [#8] от "Скакауец":

  Какво може да направи партията, когато се произнесе суверенът? Видяхме го във Великобритания, сега го гледаме и в САЩ.

  Трудно се въздейства на хора, убедени, че имат право на солидни, пожизнени, ежемесечни доходи, просто защото са родени на правилното място.

  Наистина е забавно да се види, как реднеците, ужким с традиционни десни разбирания, вместо "по-малко държава", крещят до забрава "повече Тръмп".

  Ако държи да бъде световен хегемон, една държава винаги трябва да си плаща мастафа. С изолационизъм, САЩ може единствено да се смъкне от империя до богата провинция на глобалната карта.

  Иначе дори Тръмп не е толкова глупав, че да вярва на Путин. Но пък е достатъчно глупав да смята, че лесно може да го надхитри.

 • 10
  milipili avatar :-|
  Скакауец

  [quote#9:"klecho"]Какво може да направи партията, когато се произнесе суверенът? [/quote]
  Как КАКВО? Първо е номинацията за президент, а после е произнасянето на суверена! Да номинира кандидат за президент с акъла си, преди да са се осрали както го направиха британците...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK