С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
18 12 авг 2016, 16:02, 16077 прочитания

Саймън Анхолт: Ние просто не се справихме с глобализацията

Политическият консултант пред "Капитал"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

Защо все повече хора подкрепят популистки и крайни партии и какви са ефектите от това

Бунтът на гневните

Докъде ще стигне походът на популистите и националистите в Европа и какво означава това за бъдещето на ЕС и България

Профил

Саймън Анхолт е създателят на идеята за Nation brand. Британският изследовател поддържа три индекса - Nation Brands Index, City Brands Index и State Brands Index, за които ежегодно следи мнението на 20 хил. души от 25 държави. Носител е на престижната Nobels Colloquia Prize for Economics. Анхолт е водещият експерт в света по въпросите на националната репутация и подсилването на конкурентоспособността на отделните държави. Освен дългогодишен съветник на британското правителство Анхолт е работил с над 40 държави и международни организации.

Засилва ли се движението на недоволството или стигнахме пика?

Иска ми се да знаех. Страхувам се, че е началото на нова ера. Не го усещам като просто момент. Усещам го като промяна на посоката, която се готви от 20-30 години. И просто сега излезе на повърхността. Мисля си, че ако погледнем назад след време, ще гледаме на това като на момента на края на либералния световен ред.


И също така, доста ясно е защо. Ние просто не се справихме с глобализацията. Това е нова ситуация - тя създаде обстоятелства, които никога досега не са съществували в историята, и ние нямахме карта за това. Все повече хора и организации са свързани и това създава нов контекст. Сменя икономиката, политиката, обществата. И ние напълно се провалихме в справянето си с това.
Правителствата не успяха да направят така, че голяма част от обществото да спечели и позволихме много малък брой корпорации да спечелят 90% от предимствата на глобализацията, а 90% от хората да страдат от последствията. А не биваше да става така.

Мисля, че това е краят на конвенционалната партийна политика, каквато я познаваме от 19 век. Досега беше капитал срещу труд, ляво срещу дясно. Това вече не е центърът на събитията. Brexit демонстрира ясно как традиционната партийна политика не отговаря на дебата. Въпросът дали да сме в ЕС или не няма общо с ляво и дясно. Затова политическите партии станаха безсмислени в дебата. Единствената, която успя, беше тази група за натиск UKIP, която осъзна, че има нов баланс на силите, който е "навътре и назад" срещу "напред и навън". Това е разделителната линия. Политическите партии просто не го знаят още.

Но ако от едната страна имаш най-тъмната страна на политическия спектър, какъв диалог може да има?В момента просто няма ясна теза, която да се изправи срещу този популизъм на затварянето. Хората, които не споделят това виждане, смятат че то е толкова глупаво, тъпо и очевидно самоубийствено, че никой с интелект не може да тръгне по този път. Но когато получим Доналд Тръмп в Белия дом, което според мен е много вероятно, ще осъзнаем, че само защото една идея изглежда глупава и саморазрушителна, не значи, че не може да победи.

Платформата The Good Country между другото е създадена, за да бъде противник на този популизъм. Защото тя определено не е за местна политика, а за наднационална.

Но каква е тази теза? Ако сте лидер на партия, която иска да се противопостави на това, какво е посланието?

Глобализацията предоставя огромни възможности за хората да променят живота си, ако ги осъзнаем и ги използваме. В центъра на The Good Country е двойният мандат. Досега всеки избран беше отговорен за хората, които представлява, и за територията им. Ако за да спечели най-добрата възможна сделка, той трябва да прецака някой друг, още по-добре.

Но в настоящия момент това е определено самоубийствено, защото никой не наблюдава цялата система. Имате 200 воюващи племена.

Двойният мандат постановява, че всеки избран е отговорен не само за собствените си избиратели, но и за всички останали на планетата. И всеки, който не е готов за това, не бива да се кандидатира.

Всеки политик, на когото представям това, се усмихва и казва "това е утопия, звучи много добре, но аз дори не мога да се справя със собствената си парламентарна група, камо ли 7 млрд. души". И този отговор показва, че всички сляпо приемат идеята, че каквото правиш за твоите хора, задължително е лошо за другите и обратното. А това не е вярно. Тъй като съветвам много политически лидери в последните години, мога да ви кажа, че всъщност това е възможно и работи.

Можете ли да дадете пример как това работи?

Когато съветвах австрийското правителство преди няколко години, наблюдавахме политиката им да помагат развиващи се държави, когато са връхлетени от бедствия. Богатите страни като Австрия харчат доста пари за това. Например - има наводнения в Бангладеш, австрийците казват "о, това е ужасно", събират обещания за пари и после гарантират, че ще оправят нещата. Това е неефективна система, която е скъпа и не работи.

Моето предложение беше да застраховаме. Австрия да застрахова Бангладеш срещу наводнения, да плати премията и ако има наводнения, застрахователите ще платят и когато се появи нуждата, всичко необходимо ще бъде доставено навреме. Австрийците ще харчат много по-малко, ще знаят точно колко ще платят в началото на годината и всички са доволни. Те сега ще пилотират този проект. И ще го представят в Брюксел, за да лобират цяла Европа да прави това.

Има ли мнозинство на страха в Европа?

Това е, което популистите използват. Това е познат исторически път - всеки път когато има страх и безпокойство в обществото, популисти получават голяма публична подкрепа, просто като отразяват тези страхове обратно. И хората си казват "о, той ме разбира". Бепе Грило в Италия е добър пример, той е комедиант, а тези хора са ужасно добри в улавянето на настроенията на тълпата и отразяването им. Ако има много страх и гняв, такива политици могат да бъдат избрани. Но не остават за дълго на власт, защото не знаят как да управляват.

Тръмп отива една крачка напред. Той умишлено засилва страха и гнева на хората и това го прави по-опасен.

Това е познат сценарий. Но как се случва в глобализирания свят, е непознато. Социални стресове като миграция, тероризъм и икономическа криза са навсякъде. Всяка страна е заплашена от това и навсякъде има популисти, които се надигат. Затова съм много притеснен. Това е много голямо предизвикателство. В миналото беше една държава - нацистите се надигат в Германия и Австрия, а останалият свят се събира и ги смазва. Беше трудно, но постижимо. А днес е навсякъде. Хората, които вярват в либералния дневен ред, сега са малцинство в отделните държави.

Защо се случва това? Нямало е обяснения или много хора са загубили?

И двете, но в обратен ред. Първо, имаше толкова много губещи, защото правителствата не разбраха колко различен е светът и позволиха на малък брой корпорации да превземат света. Например, всички работници в Обединеното кралство, които преди глобализацията можеха да копаят въглища, да сглобяват автомобили и т.н., сега са без работа. Въглищата са по-евтини от Китай, а глобалното затопляне спира ползването им. Автомобилите са по-евтини другаде.

Правителствата можеха да видят това още преди 20-30 години, но не направиха нищо. Те се опитаха да защитават тези индустрии, което е все едно да спреш вълните да се удрят в брега. Вместо това, трябваше да започнат програми за преобразоване на хората. И Brexit беше точно това - първият път, когато тези хора можеха да си отмъстят на елитите и на глобализацията.

Но това не им носи работа. Така че какво следва?

За съжаление, това беше грешка. Излизането от ЕС ще направи всичко много по-лошо. В ЕС си донякъде защитен от глобализацията. Великобритания е напълно изолирана и мисля, че това е началото на края за нея. Правителството ще се опита да влезе обратно през задната врата, но абсурдното е, че хората вероятно ще ги спрат. Един таблоид излезе онзи ден с ядосани заглавия, защото открил, че правителството договаря оставане в единния пазар. "Правителството се опитва да ни отнеме победата на Brexit", казва той. Каква изненада, правителството се опитва да спаси икономиката.

Когато един пациент иска да умре, има много малко, което можеш да направиш.

Но ако тези партии не могат да управляват, а ще побеждават на избори, какво ще стане?

Трудно ми е да си представя нещо добро. Икономиката ще е в колапс. Опасявам се, че човечеството има много кратка памет. Във Великобритания никога не сме живели под комунизъм или нацизъм, но дори такива страни като Австрия, са забравили какво е. Тези, които гласуват за Хофер (кандидата на крайнодясната Австрийска партия на свободата - бел. ред.), не чуват ехото от миналото в посланията на партията му.

Но младите искат да живеят в глобализиран свят.

Да, и това е единствената причина да не съм отчаян. Това, което глобализацията направи и никой не успя да спре, е, че младите пътуват много повече и живеят в интернет. Цялото това националистическо говорене може да работи, ако хората са расисти или предумишлено враждебни към другите. Но младите растат естествено космополити.

Проблемът е, че големите решения са електорални и това значи, че младите под 18 г. не могат да гласуват. Затова последният подарък на моето поколение е да гласуваме за тези фашисти, с които младите ще трябва да се справят. И трябва да се надяваме, че няма да е толкова лошо, че да трябва да се стигне до война, за да се отърват от тях.

Една от причините да създам The Global Vote е тази - да покажем, че всичко е свързано. Сега го отворихме за САЩ и непрекъснато има хора, които гласуват за президент, но интересното е, че не гласуват само не-американци. Гласуват и млади американци, които не могат да гласуват на изборите. Те, разбира се, гласуват за зелените или за либертарианците. Не искат нито Тръмп, нито Клинтън.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

SpaceX изстреля и приземи ракета четирикратно 10 SpaceX изстреля и приземи ракета четирикратно

Компанията на Мъск изведе в орбита първата официална порция интернет сателити от системата Starlink

11 ное 2019, 2106 прочитания

ЕС налага санкции на турски граждани заради сондажите около Кипър 1 ЕС налага санкции на турски граждани заради сондажите около Кипър

България има интерес Брюксел да отправи силни предупреждения към Турция

11 ное 2019, 801 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Свят" Затваряне
Америка търси икономист

Какво мислят щатските кандидат-президенти за данъците, търговията и работните места

Още от Капитал
Хранителна добавка към лекарствения бизнес

Германският генеричен гигант Stada купи чешкия производител на хранителни добавки Walmark в показателна за дефектите на свръхрегулирания лекарствен пазар сделка

Мавродиев, който назначи Мавродиев, който вдигна заплатата на Мавродиев

В явен конфликт на интереси директорът на ББР се е избрал да управлява дъщерни дружества и е увеличил възнаграждението си

"Шах!" със зенитни ракети

Разполагането на руски противовъздушни комплекси С-400 в Сърбия би било тежък удар по сигурността на България и НАТО

Климатично северно сияние

Как Финландия ще стане въглеродно неутрална до 2035 г.

Пчелен опит

Пчеларството става все по-разпространено хоби сред градските хора

Календар и домашно кино

По-интересните събития от уикенда и седмицата

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10