Америка търси икономист
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Америка търси икономист

Търговските споразумения заемат централно място в кампаниите на Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп

Америка търси икономист

Какво мислят щатските кандидат-президенти за данъците, търговията и работните места

Марина Станева
10440 прочитания

Търговските споразумения заемат централно място в кампаниите на Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп

© Reuters


"Искам да задвижа Америка и това дори няма да бъде толкова трудно", казва Доналд Тръмп. "Нуждаем се от икономика, която работи за всички, не само за тези на върха", твърди пък Хилъри Клинтън.

Съвсем закономерно двамата кандидати за президент на САЩ отделят специално внимание на икономическите си политики. Тръмп, който е републиканската номинация, се фокусира върху орязването на данъците и съкращаването на регулациите. Клинтън, която е изборът на демократите, иска да обложи приоритетно доходите на богатите, да увеличи разходите за обучение на работното място и да намали данъците на компании, които наемат повече американци. Както и в други сфери от политическите си кампании, двамата кандидати и тук се сблъскват в позициите си и остро се критикуват.

Тръмпономика в действие

В началото на седмицата Тръмп обеща да направи най-голямата данъчна революция от времето на Рейгън. Той представи програма, включваща орязване на корпоративния данък от 35 на 15% с цел прекратяване на тенденцията американски компании да напускат САЩ. Милиардерът предвижда и промени в плана си за намаляване на данъчните ставки за доходите на физически лица, като сега предлага най-голямата ставка да бъде 33%. Въпреки че това е повече спрямо първоначално предложения таван от 25%, това все пак е по-малко в сравнение с текущите 39.6%. Първоначално Тръмп обяви намаляване на данъчните ставки от седем на три – 10%, 20% и 25%. Новите му ставки – от 12%, 25% и 33%, съвпадат с предложените от председателя на Камарата на представителите в Конгреса Пол Райън през юни. Тръмп също така представи мярка, позволяваща на домакинствата, изправени пред покачващите се разходи за отглеждане на децата, напълно да приспаднат осреднените си разноски за тях, преди да платят данък върху доходите.

Според по-ранен анализ на неговите политики данъчните му мерки биха добавили над 9.5 трлн. долара към дефицита в рамките на следващите десет години. Затова и милиардерът коригира данъчните ставки, за да намали изгубените приходи в резултат на реформите. "Проблемът е, че сметките не излизат", твърди пред CNBC Джаред Бърнстейн от Центъра по бюджетни и политически приоритети. Според него, макар корекцията към най-голямата ставка при данъка върху доходите на физическите лица от 33% в сравнение с 25% да помага, това не е достатъчно. "Така, вместо да загуби 10 трлн. долара, той ще изгуби по-малко. Но все пак ще изгуби трилиони долари за десетилетие", обобщава Бърнстейн.

Милиардерът твърди, че ще върне работните места в производството обратно в САЩ, като прекрати някои търговски споразумения и пресече нечестната конкуренция от страна на Китай и други, налагайки наказателни такси. Все пак обаче заявява, че "подкрепя търговията" и "изолацията не е опция". Освен това обещава да ореже регулациите, които според него пречат на създаването на работни места и струват скъпо на икономиката. Плановете му за растежа включват по-ниски данъци, по-малко регулации и облекчаване на рестрикциите върху енергийните проучвания.

Но икономисти коментират пред Financial Times, че политиките на Тръмп в крайна сметка могат да ограничат икономическия ръст. Заканите му, че ще депортира 11 млн. нелегални имигранти, биха имали негативен ефект върху работната сила и икономиката в дългосрочен план. До отрицателно отражение върху търговията и чуждите инвестиции пък би се стигнало заради търговските рестрикции на Тръмп. Подобно е и заключението в анализ на списание Economist – протекционистките политики ще забавят растежа и ще навредят на доходите, което е точно обратното на обещаното от милиардера. Критиката не закъсня и от щаба на демократите, които коментираха, че програмата на Тръмп ще даде данъчни облекчения за богатите и за големите компании и ще се отрази негативно върху работещите семейства.

Клинтъномиката отвръща на удара

"Нашият следващ президент има важна задача – да надгради напредъка, постигнат от Барак Обама", заявява Клинтън. Приоритет в програмата й е да увеличи федералното финансиране за инфраструктура с 275 млрд. долара за пет години. Но освен да подобри пътищата и мостовете, според нея това ще доведе до заетост и ще стимулира растежа. Бившият държавен секретар твърди, че нейният план ще създаде 10 млн. нови работни места. Клинтън се обявява и за повишаване на федералната минимална заплата. Тя подкрепя заплащане от 12 долара на час, но щатите и градовете трябва да могат да решат да плащат и повече, ако имат местна поддръжка. Демократите пък официално подкрепят федерална минимална заплата от 15 долара на час, която да влезе в сила постепенно.

Демократическият кандидат възнамерява да обложи с по-високи данъци богатите и да преразпредели средствата в полза на средната класа и бедните. Американците, които правят над 1 млн. долара на година, ще плащат поне 30% федерален данък върху доходите си. За тези, които печелят над 5 млн. долара на година, ставката е 43.6%. Според специалистите данъчният план на Клинтън ще генерира приходен излишък и парите ще бъдат използвани за финансирането на програми, като например безплатно университетско образование за нуждаещи се студенти. Не е ясно обаче дали това ще бъде достатъчно, за да покрие разходите за всички предложения на бившия държавен секретар.

Важно място в икономическата й програма заема имиграционната реформа. Докато Тръмп иска рестрикции за имигрантите, Клинтън призовава за всеобхватни имиграционни промени, които да дават възможност за получаване на гражданство. Икономистът от Moody's Analytics Марк Занди обяснява пред CNN, че тази реформа ще увеличи и ще подсили американската работна сила, което ще стимулира растежа.

Клинтън предлага икономически план, който до голяма степен ще продължи сегашните политики. Но, както и Тръмп, тя заема твърда позиция по отношение на търговията. Обявява се срещу "лошите търговски сделки и нечестните търговски практики", които не покриват "високите й стандарти", включително Тихоокеанското споразумение за свободна търговия (TPP), и обещава да назначи специален отговорник, който да гарантира, че страните се придържат към изискванията на търговските сделки. "Ще се изправя срещу Китай и всеки, който опитва да се възползва от американските работници. Ще спра всяко търговско споразумение, което убива работните места и задържа заплатите", казва Клинтън. Но все пак тя критикува Тръмп по повод заплахите му да започне търговски войни с Китай и Мексико. "Отговорът не е да се изолираме от света. Отговорът е да накараме търговията да работи за нас, не срещу нас", посочва тя.

Въпреки въпросните критики някои от обещанията на Клинтън повтарят тези на Тръмп, пише ВВС. В началото на седмицата той поиска мита върху стоки от Мексико и нарече Китай "валутен манипулатор". Бившият държавен секретар от своя страна заплаши да обложи с "целеви тарифи" онези страни, които не играят по правилата, заложени в споразуменията за свободна търговия.

Тръмп твърди, че като цяло икономическите политики на демократическия кандидат ще доведат до по-високи данъци и задушаващи регулации. "Ако бяхте чужда сила, която иска да отслаби САЩ, не можехте да се справите по-добре от Клинтън", казва милиардерът.

Същевременно скорошно проучване на Gallup разкрива, че за над 90% от анкетираните американци икономиката е изключително важна тема. Ето защо не е чудно, че съществена част от кандидатпрезидентската битка ще се проведе именно в полето на икономическите политики.

Фотограф: Reuters

"Искам да задвижа Америка и това дори няма да бъде толкова трудно", казва Доналд Тръмп. "Нуждаем се от икономика, която работи за всички, не само за тези на върха", твърди пък Хилъри Клинтън.

Съвсем закономерно двамата кандидати за президент на САЩ отделят специално внимание на икономическите си политики. Тръмп, който е републиканската номинация, се фокусира върху орязването на данъците и съкращаването на регулациите. Клинтън, която е изборът на демократите, иска да обложи приоритетно доходите на богатите, да увеличи разходите за обучение на работното място и да намали данъците на компании, които наемат повече американци. Както и в други сфери от политическите си кампании, двамата кандидати и тук се сблъскват в позициите си и остро се критикуват.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  Егати малоумните коментари(в статията).
  Кенеди и Рейгън(най големите данъчни реформи и намаления в САЩ в най новата и история) след като намалиха данъците(драстично),колко загуби САЩ ?
  Или стана точно обратното-спечели драстично заради по големият икономически ръст,по голямата заетост ,по-голямото потребление и оттам по големите приходи в бюджета.
  По същата логика,намаленията на Тръмп изглеждат доста смели и има голям шанс да бъдат доста успешни(за икономиката) предвид че икономиката им си има основите-и това значително данъчно намаление ще им се отрази доста добре.
  Икономическата политика на Клинтън(увеличаване данъка на богатите).........как да се коментира-не стига че имат нисък ръст-с това още ще забатачи нещата.
  И кой нормален ще е съгласен да плаща близо 50 % данъци,само защото е умен и печели добре-най много,още капитали и хора да се засилят извън САЩ-най много да хване с този данък някой спортист)който няма как да се измъкне от данъчната тежест.

 • 2
  cuam4o avatar :-P
  Ангел

  До коментар [#1] от "kapitalcho":

  Я па ти. Ходи погледни с колко точно задлъжняха Щатите след намаляването на данъците.

 • 3
  kapitalcho avatar :-|
  kapitalcho

  До коментар [#2] от "Ангел":

  Задлъжняха ?
  Използваме този линк
  https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_the_United_States_public_debt
  И гледаме Debt to GDP
  Президент Айзензауер(1957-1961)-Debt to GDP 60.4 %
  Президент Кенеди (1961-1965) Debt to GDP 55.2 %
  Дълга намаля
  Президент Рейгън(1981-1989-2 мандата при него дълга се увеличава-0т 32.5 % до 43.8 %-това което прави за икономиката е забелижително.
  Наследниците му,също увеличават дълга,без да правят нещо същствно.
  Въпреки всичко ,дълга е нисък-под 60 % от БВП
  Обама прави рекорд-дига го от 63.5 % до 84.2 %(2013).
  Ако сметнем и сега(2016),нищо чудно да отива към 100 %.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Заканите му, че ще депортира 11 млн. нелегални имигранти, биха имали негативен ефект върху работната сила и икономиката в дългосрочен план."
  За втори път го пишете това! Вземете се аргументирайте! Как нелегален имигрант се включва в работната сила? Ако става въпрос за неформална работна сила, която не си плаща данъци и осигуровки, много интересна концепция развивате!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK