Клинтън разкритикува икономическите идеи на Тръмп
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Клинтън разкритикува икономическите идеи на Тръмп

Reuters

Клинтън разкритикува икономическите идеи на Тръмп

Той иска Америка да работи за него и приятелите му, заяви тя

7655 прочитания

Reuters

© Reuters


Демократическият кандидат за президент на САЩ Хилъри Клинтън заяви, че републиканският й съперник Доналд Тръмп няма истински планове за това как да помогне на семействата от средната класа. По думите й неговата икономическа програма, включваща редица мерки, сред които и орязване на данъците, ще предизвика рецесия, пише Reuters.

Списание "Икономист" също коментира, че в досега Тръмп само обявява идеи на митинги и в интервюта, не е публикувал цялостна икономическа платформа и поради това в плановете му зеят огромни празноти и неяснота.

"Той не предлага заслужаващи доверие планове, които да се справят с това, пред което са изправени работещите семейства днес", посочи Клинтън. И допълни, че Тръмп ще премахне много регулации, които иначе контролират корпорациите, и ще ореже данъците на "милионерите и директорите от Уолстрийт".

"Той иска Америка да работи за него и приятелите му за сметка не всички останали", каза още Клинтън. Според нея идеите на Тръмп били "само поредната екстремна версия на провалената икономическа теория, че е добре богатите да са още по-богати с добавени към нея "тръмпиански" идеи, които дори републиканците отхвърлят".

Съществени различия

Този път тя не представи свои нови предложения, но в предишни изказвания е очертавала следните политики: увеличаване на федералното финансиране за инфраструктура с 275 млрд. долара за пет години, което да доведе до заетост и да стимулира растежа; повишаване на федералната минимална заплата, като тя подкрепя заплащане от 12 долара на час; облагане с по-високи данъци на богатите и преразпределение на средствата в полза на средната класа и бедните; налагане на всеобхватна имиграционна реформа, която да дават възможност за получаване на гражданство; увеличаване на разходите за обучение на работното място и намаляване на данъците на компании, които наемат повече американци.

Клинтън опита да развенчае имиджа на Тръмп като защитник на работещите американци. Милиардерът разчита на гласовете на работниците, които се притесняват от последиците от глобалната търговия, за да повиши шансовете си за победа в ключови щати като Пенсилвания и Охайо.

Демократическият кандидат се опитва рязко да разграничи политиките си от тези на Тръмп, който дава далеч по-малко подробности за своите планове. В интервю за Fox News той заяви, че ще ореже корпоративния данък, за да върне работните места обратно в САЩ, докато Клинтън ще трябва да увеличи двойно данъците, за да компенсира повишените разходи за социални програми, които са залегнали в нейните планове.

Нещо, което сближава съперниците

Притеснението на работниците относно търговските споразумения стана централна тема в предизборната кампания. Клинтън отхвърли твърдението на милиардера, че тя само се преструва, че не подкрепя Тихоокеанското споразумение за свободна търговия (TPP). Както и Тръмп, бившият държавен секретар заема твърда позиция по отношение на търговията.

"Истина е, че прекалено често минали търговски сделки са били представяни пред американците в розова светлина, което в крайна сметка не се е оказвало така. Много компании лобираха за търговските споразумения, за да изнасят по-лесно в чужбина, а след това изнесоха производството си и започнаха да внасят в САЩ. Но отговорът не е да се изолираме от света. Отговорът е най-накрая да накараме търговията да работи за нас, не против нас. Така че моето послание към всеки работник в Америка е следното – ще спра всяко търговско споразумение, което убива работните места или задържа заплатите", заяви Клинтън.

Какво предлага Клинтън

- Увеличаване на федералното финансиране за инфраструктура с 275 млрд. долара за пет години, което да доведе до заетост и да стимулира растежа.

- Повишаване на федералната минимална заплата, като тя подкрепя заплащане от 12 долара на час.

- Облагане с по-високи данъци на богатите и преразпределение на средствата в полза на средната класа и бедните.

- Налагане на всеобхватна имиграционна реформа, която да дава възможност за получаване на гражданство.

- Увеличаване на разходите за обучение на работното място.

- Намаляване на данъците на компании, които наемат повече американци.

- Заемане на твърда позиция по отношение на търговските споразумения.

Клинтън обяви колко милиона е спечелила през 2015 г.

Хилъри Клинтън разпространи подробности за доходите си през миналата година и колко данъци е платила за тях. Тази година това има и силен политически елемент, тъй като претендентът на републиканците Доналд Тръмп още не го е направил и не е ясно дали изобщо ще даде публичност на тази информация преди изборите на 8 ноември.

Според съобщението от щаба на Клинтън със съпруга си – бившият президент Бил Клинтън, са спечелили 10.75 милиона долара, върху които реално са платили 30.6% данък, или 3.24 милиона долара. Сумата е доста по-малко от отчетените за 2014 г. близо 28 милиона долара доходи. Клинтън и президентът Барак Обама подкрепят инициативата на милиардера Уорън Бъфет всеки американец с годишен доход над 1 милион долара да плаща поне 30% данък.

През 2015 г. двамата са направили дарения за 1 милион долара, но повечето от тях са за тяхната Фондация "Клинтън".

Бил Клинтън е донесъл в семейството почти 5.3 млн. долара хонорари от речи и консултантски бизнес. Хилъри отчита други 1.4 милиона долара от речи и 3 милиона долара приходи от книгата ѝ, в която се разказва за годините ѝ като държавен секретар на САЩ. Като бивш държавен глава Бил Клинтън получава 200 000 долара пенсия. Двамата отчитат и 109 000 долара доходи от лихви и дивиденти.

Кандидатът за вицепрезидент Тим Кейн, сенатор от щата Вирджиния, и съпругата му Ан Холтън разпространиха данни да доходите и данъците си за последните 10 години. От тях се вижда, че през 2015 г. те са платили 20.3% данък върху доходите си.

Критици на Тръмп казват, че отказът му да разкрие доходи и платени данъци повдига въпроси колко е нетното му богатство, какви средства е дарявал, какъв е бизнесът му и с кого е свързан и дали има бизнес с Русия.

Клинтън и президентът Барак Обама подкрепят инициативата на милиардера Уорън Бъфет всеки американец с годишен доход над 1 милион долара да плаща поне 30% данък.

Демократическият кандидат за президент на САЩ Хилъри Клинтън заяви, че републиканският й съперник Доналд Тръмп няма истински планове за това как да помогне на семействата от средната класа. По думите й неговата икономическа програма, включваща редица мерки, сред които и орязване на данъците, ще предизвика рецесия, пише Reuters.

Списание "Икономист" също коментира, че в досега Тръмп само обявява идеи на митинги и в интервюта, не е публикувал цялостна икономическа платформа и поради това в плановете му зеят огромни празноти и неяснота.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  glog avatar :-|
  glog

  Ако това е контраатаката на Хилари срещу Тръмп, дори не си струва да се говори за нея. Толкова е слаба. Защото Тръмп прави заявления и обещания в тази насока още от преди месеци, народът знае това и няма как да повярва на Хилари, че това е нейната политика. И че тя ще държи на нея. Защото е сигурен, че тя просто търси начин да ги излъже, без да има намерение да изпълни тези си закъснели обещания.

  И защото за тези месеци народът малко или много повярва на Тръмп и тръгна след него. А когато един народ тръгне след един политик, той не го напусква толкова лесно, само заради това, че неговият политически противник е казал, че и той ще направи това, което е обещал Тръмп.

  А, впрочем, натискът от САЩ за подписването на договор по ТРР до края на годината, докато президент е все още Обама, довел до обещанието на Меркел, че това ще стане, води до извода, че обещанията на Хилари в тази насока, са, меко казано, лъжливи.

 • 2
  leonteus avatar :-?
  leonteus

  Я, същата програма като на Бил и Обама...

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Много е тъжно, когато правилата на играта започнат да се определят от антисистемния играч (Тръмп), а продуктът на системата (Х.Клинтън) е в положението на догонващ. Това говори за поне три неща:
  1. Дневният ред на кандидатската кампания се определя от Тръмп;
  2. Американският истаблишмънт, сформиран от върхушките и на двете водещи партии, е в ступор от успешната нестандартна кампания на Тръмп и от непредполагано високата му подкрепа от избирателите.;
  3. Политическите елити в САЩ са проспали реалните проблеми на своите граждани и сега се хвърлят да репликират всяка изказана от Тръмп теза.

  Хилъри реално е неподготвена да опонира на хаотичната на пръв поглед кампания на Тръмп и се оплита в откровени лъжи, сладки приказки и нереални обещания, защото просто трябва да му противопостави нещо.

  Паниката сред политическата върхушка на САЩ проличава и от "частната номинация" на бивш шеф в ЦРУ (не ми излиза името, съжалявам) за президент от РП, който да разсее гласовете за Тръмп.

 • 4
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Хилари има много хубава икономическа програма. Всеки път, когато за половин час я прочете на 20на банкери от Уолстрийт й плащат по $ 225 000. Ако беше малко по-човеколюбива щеше просто да я побликува в интернет и всички ние щяхме да се възползваме от умопросветителната й мъдрост (в сравнение с която мъдростта на Лао Дзъ и Конфуций бледнеят).


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK