Румънското здравеопазване страда от корупция и липса на кадри

За по-малко от година в момента страната е с трети министър на здравеопазването

Румънското здравеопазване страда от корупция и липса на кадри

Новият здравен министър има големи амбиции, но кратък срок да ги изпълни

Мила Чернева
9475 прочитания

За по-малко от година в момента страната е с трети министър на здравеопазването

© Reuters


Румънското здравеопазване се сблъсква с удар след удар и трудно ще се измъкне от лошото си положение въпреки опитите за реформи. За по-малко от година в момента държавата си има трети министър на здравеопазването и въпреки че той има амбициите да въведе някои сериозни промени, се гледа на него със скептицизъм и никой не очаква той да се задържи за дълго.

Криза след криза

В началото на май тази година министър Патричиу Акимаш-Кадариу подаде оставка заради скандал с препарати за дезинфекция, използвани в болниците в страната. Журналистическо разследване показа, че концентрацията на препаратите за дезинфектиране на румънската Hexi Pharma, използвани в повечето болници, е 10 пъти по-ниска от нормата за ефективност и това вероятно е свързано със смъртта на няколко бебета.

Предшественикът на Aкимаш-Кадариу пък напусна поста си заради свои снимки, на които позира като модел на бельо.

"През последните шест или седем години е имало поне 10 здравни министри. Очевидно е, че е невъзможно да има реформа в такива обстоятелства. Сега се фокусирам основно върху намирането на решения на проблема с тези дезинфектанти", каза служебният премиер Дачиан Чолош при оставката на Кадариу, цитиран от BalkanInsight.

Според доклад на Европейската комисия за 2016 г. ситуацията в румънското здравеопазване е проблемна на няколко фронта. Средната продължителност на живота е под европейските нива, а 10.4% от румънците не са успели да получат здравни услуги заради разходите, разстоянието или време за изчакване в сравнение с 3.7% средно за населението на ЕС. Широкоразпространена е практиката за "неформални плащания", която увеличава цената на здравеопазването допълнително. Броят на медицинските служители намалява заради ниското заплащане и високата емиграция на квалифицирани служители в други страни от ЕС. Всичко това се случва и заради висока корупция и неефективно използване на финансите за здравеопазване, се твърди в доклада на ЕК. Но новият министър има свежа гледна точка и иска да се справи с проблемите поне донякъде в началото.

Светлина в тунела

За да се справят със затъващото здравеопазване, румънските власти опитаха да въведат някои реформи, например изчистването на просрочени плащания в здравния сектор, увеличаване на устойчивостта на разходите за лекарства, въвеждане на електронни решения, подобряване на финансирането на здравната система и разработка на стратегия за прехвърляне на ресурси от болнични грижи към превантивна и първичната медицинска помощ. Въпреки въвеждането на някои промени мерките се оказаха както недостатъчни, така и недовършени.

Просрочените плащания на болници намаляха, но не са били напълно премахнати и външни одити на публични болници се плануват за тази година, за да се разбере какви са причините за проблема. Бюджетът за лекарства пък все още е структурно в преразход и крие бъдещи фискални рискове.

Новият здравен министър е Влад Войкулеску, икономист по образование и без партийни връзки. "Първата дума, която ми хрумва, когато се замисля за здравната система, е "феодална", казва Войкулеску месец след като зае поста министър, пред Politico. "Феодалната система не е толкова за добри или лоши хора. Повече се отнася към системата и запазването на привилегиите", цитира Politico.

През 2012 г. самият Войкулеску стартира инициатива да вкарва онкологични лекарства, които не са налични в Румъния, защото фармацевтичните компании смятат, че са много евтини. Войкулеску не правел пари от инициативата си, но публичността принудила властите да внесат необходимите количества обратно на пазара през 2013 г.

Наскоро той закри и звено за преливания в болница в Букурещ, където са констатирани нарушения. Министерството е дало срок от три месеца на такива отделения в 130 болници да започнат да отговарят на изискванията.

Сега Войкулеску планира да въведе система, която да следи намаляващите количества лекарства и да подобри политиките по ценообразуване, така че необходимите лекарства са налични в румънските аптеки и болници. Освен това плановете му са да реформира болниците с нови критерии за мениджърите им, задължително докладване на болничните инфекции и проучвания на удовлетвореността на пациентите.

Заедно с необичайния си екип от предимно млади професионалисти той се надява да успее да постигне някакъв напредък до изборите през ноември.

Румънското здравеопазване се сблъсква с удар след удар и трудно ще се измъкне от лошото си положение въпреки опитите за реформи. За по-малко от година в момента държавата си има трети министър на здравеопазването и въпреки че той има амбициите да въведе някои сериозни промени, се гледа на него със скептицизъм и никой не очаква той да се задържи за дълго.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


2 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход