Новата гвардия на Путин

Имаше време, когато Сергей Иванов (вдясно) беше сред най-близките до Путин. Сега часовникът сочи нова епоха

Новата гвардия на Путин

Какво означава смяната на началника на президентската администрация Сергей Иванов за разместването на властовите пластове в Кремъл

13068 прочитания

Имаше време, когато Сергей Иванов (вдясно) беше сред най-близките до Путин. Сега часовникът сочи нова епоха

© Reuters


Темата накратко:

- Отстраняването на считания за дясна ръка на Путин Сергей Иванов е сигнал за значимо кадрово разместване в Кремъл и идва в деликатен момент, по-малко от месец преди парламентарните избори и на фона на опасенията от ново разгорещяване на конфликта в Украйна.

- Уволнението на Иванов следва логиката на скорошните кадрови размествания по високите етажи на властта. Обединяващата нишка е, че Путин замества старата гвардия с млади, лоялни и безгласни бюрократи. Което означава по-силен контрол в ръцете на президента.

- Освен опит за стабилизиране на системата в критично време кремлинолозите дават още едно тълкуване на случващото се - това е началото на процеса на властовия преход от Путин към пост-Путинова Русия.

- Засилиха се и спекулациите, че Путин може да се готви за предсрочни президентски избори. За тази възможност спомена още миналата година финансовият министър Алексей Кудрин, който предупреждава също така, че на фона на затъващата икономика Русия може да свърши парите още през 2017 г.

Персоналните промени в най-близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин са изключително рядко събитие. Ето защо оставката на началника на администрацията на Кремъл Сергей Иванов нямаше как да остане незабелязана.

Отстраняването на считания за дясна ръка на Путин Иванов е сигнал за значимо разместване на властовите пластове в Кремъл и идва в деликатен момент. През септември предстоят парламентарни избори и притесненията са, че влошаващата се икономическа ситуация може да изиграе роля. Освен това след обвиненията на Москва, че Киев готви терористични атаки в Крим, напрежението между Русия и Украйна се покачва. В деня на уволнението на Иванов Кремъл нареди разполагането в Крим на зенитно-ракетен комплекс С-400 "Триумф".

Отстраняването на началника на президентската администрация следва логиката на скорошните кадрови размествания по високите етажи на властта. Обединяващата нишка е, че Путин замества старата гвардия с млади, лоялни и безгласни бюрократи. Което означава по-силен контрол в ръцете на президента. Освен опит за стабилизиране на системата в критично време кремлинолозите дават още едно тълкуване на случващото се - това е началото на процеса на властовия преход от Путин към пост-Путинова Русия.

Верни служители вместо стари приятели

Новината дойде на 12 август. Бившият министър на отбраната, бившият първи вицепремиер и човекът, считан от дълго време за една от най-влиятелните фигури в руския елит, Сергей Иванов напуска високия си пост в Кремъл, за да стане помощник на президента по въпросите на екологията и транспорта. Позицията на Иванов се заема от слабо известния сред широките кръгове в Русия Антон Вайно. За него се знае, че е изпълнителен чиновник, който на една от малкото си публично известни снимки държи чадър над Путин, за да го пази от дъжда.

Някогашен офицер от външното разузнаване на КГБ, познаващ Путин от много години, Иванов е човекът, в когото руският президент е казвал, че има най-много доверие. Той познава Путин може би най-добре от всички - в съветско време двамата са работили заедно в КГБ и дори стоят в съседни кабинети в тогавашния Ленинград. Независимо от миналото му на разведчик Иванов не може да бъде определен като типичен силовик. Той самият винаги се е държал настрана от този кръг сред приближените на президента.

През 2008 г. Иванов заедно с другия вицепремиер Дмитрий Медведев е спряган за възможен приемник на Путин, но губи битката. Медведев е избран да бъде този, който да поеме президентския мандат от Путин и после послушно да му го върне. При това познаващи Иванов отбелязват, че той е считал себе си достоен за тази длъжност и е бил силно разочарован, че изборът не е паднал върху него. "Той се държеше като президент и практически считаше, че ще стане такъв", отбелязва пред "Капитал" военният анализатор Михаил Ходорьонок.

По това време Иванов е разглеждан като "либерал" в западните кръгове. Образован, с добри маниери, говорещ перфектен английски, той е считан за възможен, макар и внимателен реформатор. Поддръжник на някои по-силови методи, той същевременно е противник на репресиите и не е изцапан от корупция. Посредник е между Кремъл и администрацията на тогавашния американски президент Джордж У. Буш, като топлата връзка минава през добрите отношения с държавния секретар Кондолиза Райс. При една от визитите на Буш в Москва Иванов я води на балетно представление на Болшой театър, постановка на авангардния петербургски балетмайстор Борис Ейфман.

Иванов е от тесния кръг на хората, участвали в консултациите при решенията за анексирането на Крим и интервенцията в Сирия. Въпреки славата му на "ясреб" експерти считат, че Иванов не е бил член на "партията на войната" и е покровителствал умерено либерални медии, които публикуват критични статии за руската операция в Украйна. Довод в тази посока е фактът, че писателят Александър Проханов, рупор на консервативното лоби в Кремъл, заявява в прав текст в своя вестник "Завтра", че Иванов е "бил против военните помощи за Донбас". Проханов нарича бившия ръководител на президентската администрация представител на "прозападното либерално идеологическо поле".

Въпреки някои търкания Иванов, както и всички останали от путинския кръг, остава лоялен на президента, макар да е по-старши по звание от Путин и дори доста по-успешен от него в годините им в КГБ. Тогава той служи в елитното разузнавателно звено, докато Путин е в по-малко престижния отдел за контразузнаване. Вместо в скучната ГДР, където е изпратен бъдещият президент, Иванов работи в западноевропейски страни и в Африка.

Но лоялността вече не е достатъчна. "Путин гравитира към тези, които му служат, и се дистанцира от онези, които, поради качествата си, се опитват да управляват заедно с него", написа Татяна Становая в анализ за московския център "Карнеги". "Той няма нужда от съвети, а от хора, които да изпълняват заповедите му с възможно най-малко шум и суетене", добавя Становая.

Пренареждане на елита

Като официална причина за оставката на Иванов се посочва собственото му желание. Така обясни пред камерите и Путин. В предавана по телевизията среща с Иванов и новоназначения Вайно президентът каза, че досегашният началник на администрацията му сам е помолил да бъде освободен след четири години служба.

Близки до Иванов твърдят, че напоследък наистина му е било тежко - през 2014 г. по време на почивка в Дубай умира големият му син Александър. "След смъртта на сина му той действително може да е поискал по-спокойно място. За Иванов беше все по-трудно да поддържа ритъма на досегашната си работа", казва пред "Капитал" политологът Константин Калачев.

За запознатите със ставащото в Кремъл назначаването на Вайно, досегашен заместник на Иванов, не идва като тотален шок. "Той така или иначе щеше да стане следващият началник на президентската администрация", твърди близък до Кремъл източник пред в. The Moscow Times. Още пролетта циркулират слухове, че Иванов планира да се оттегли и е само въпрос на време.

Същевременно, независимо от високия статут на ръководителя на президентската администрация, която при Путин се превърна в своебразно неформално политбюро, Иванов всъщност отдавна се беше озовал в сянка. Главна роля в администрацията му играеше неговият първи заместник и отговорник по вътрешната политика Вячеслав Володин, считан за основен кукловод на руската политическа сцена. Началник и подчинен често са се оплаквали един от друг. Според журналист, срещал се с Володин в деня след излизането на Иванов от Кремъл, той е изглеждал видимо доволен и сияещ.

Новият пост на Иванов - представител на президента на Руската федерация по въпросите на опазването на природата, екологията и транспорта, на пръв поглед звучи като почетна оставка. Това обаче не е съвсем така, обяснява пред "Капитал" политологът Николай Миронов. "Той остава в клетката и само го местят на друга длъжност", посочва Миронов.

Политологът обръща внимание, че Иванов остава член на Руския съвет за сигурност. Без значение, че новата му длъжност няма никакво отношение към националната сигурност. А този съвет има славата на "държава в държавата" и именно той взима ключовите военнополитически решения в Русия.

Това отличава донякъде случая с Иванов от този с неочакваното уволнение миналата година на друг дългогодишен приближен на Путин - бившия директор на руската държавна железница Владимир Якунин. При прогонването си от Олимп той просто изпадна от радара и в момента оглавява незначителния обществен форум "Диалог цивилизаций".

Преходът започва

И все пак напускането на Иванов на поста ръководител на администрацията според Миронов означава едно - Путин постепенно се готви за властови преход и окуражава около себе си нови хора, за да се избави от "старите приятели". "Запомнете деня на оставката на Иванов, това е историческа дата - началото на политическия преход", казва политологът.

Според него е възможно това да се случи още през 2018 г., когато са следващите президентски избори, но може и през 2024 г., когато Путин вече ще трябва да напусне поста си. "Това ще е неговият нов близък кръг и именно от него ще се формира новият елит", смята Миронов.

С това е съгласен и Калачев. "Обновлението на управленския елит е следствие от битката за запазване и укрепване на властта. Путин има нужда от нова опора, свежа кръв в елита, хора, които той е отгледал." Като пример той дава не само новия началник на кремълската администрацията Вайно, но и новите губернатори на Тулска и Калининградска област. На тези постове бяха назначени съответно един от ръководителите на президентската охрана Алексей Демин и високопоставеният член на спецслужбите Евгений Зеничев. Бившият личен охранител на Путин Виктор Золотов пък по-рано тази година застана начело на новосъздадената национална гвардия.

Назначението на Вайно се вписва в тази логика. "Психологически за Путин тези дни е по-комфортно да бъде заобиколен с хора, които винаги са мислили за него като за велик лидер и не си спомнят времената, когато той не е бил велик лидер", обобщава пред радио "Эхо Москвы" политологът Станислав Белковски.

Всички тези хора, разбира се, не биха могли да бъдат кандидати за премиер или президент - нивото им на компетентност не го позволява, но те ще служат за опора на новия руски елит, който идва, за да смени бившите съученици и колеги от КГБ. Изглежда, Владимир Путин влиза в следващ етап от управлението си, когато смята, че е по-лесно да прави всичко сам. И вече няма нужда от стари съратници, а от неутрални изпълнители. От тази гледна точка заместникът на Иванов е перфектен - ефективен, но без никакви лични връзки с президента и със сигурност не изглежда като силна фигура. Вайно е известен като старателен чиновник, който от 2000 г. работи в правителствените, а след това и в президентските структури. Сега човекът, когото руските блогъри и хумористи вече кръстиха "Защо пък не?", ще бъде предан и изпълнителен помощник на президента.

Осведомени източници от кремълските кръгове считат, че Путин "се готви за нов период" и че след парламентарните избори през есента президентът може да излезе с някаква програмна реч. С отстраняването на Иванов се засилиха и спекулациите, че Путин може да се готви за предсрочни президентски избори. За тази възможност спомена още миналата година финансовият министър Алексей Кудрин, който предупреждава също така, че на фона на затъващата икономика Русия може да свърши парите още през 2017 г. За да се предотврати това, трябва да се направят болезнени и непопулярни реформи. И е по-логично те да се направят не преди президентските избори, които трябва да са през март 2018 г., а преди тях. Както казва политическият анализатор Глеб Павловский пред в. Moscow Times: "След като няма нищо, което наистина да възпира властите, те лесно могат да насрочат президентските избори дори за утре. И това отново ще бъде част от тенденцията на необясними решения - всички ще се мъчат да разгадаят хода." А отговорът просто ще бъде "Защо пък не?".

* Александър Братерский е руски журналист, който работи за Gazeta.ru, Moscow Times и "Капитал"

Що е то "наоскоп" и кой е Вайно

За новия 44-годишен началник на администрацията на Кремъл Антон Вайно се знае малко. Той е с естонски корени, а дядо му Карл Вайно е бил ръководител на Компартията в Естонската република по времето на СССР. Дядото на Вайно се е прославил с политиката на жестока русификация на републиката и дори естонците са се обръщали към тогавашният ръководител на СССР Михаил Горбачов с молба да го оттегли от поста. Самият Вайно страни от публичността и не е давал интервюта.

Руските журналисти успяха да открият написана с негово участие статия за "наоскопа", публикувана през 2012 г. в академичен журнал. Предвид новия важен пост на Вайно в последните дни мнозина се опитват да извлекат някакъв смисъл от 29-страничния труд, озаглавен "Капитализация на бъдещето". В интервю за "Газета.ру" един от авторите на концепцията за "наоскопа" Александър Райков разказва, че той представлява "съвкупност от методи и средства", които позволяват "ускоряване на процеса на познание." Учени, потърсени за мнение да характеризират статията, я определят като "псевдонаучна".

На интерес се радва и книгата "Образът на победата", на която Вайно е съавтор. Тя започва с цитат на Путин, който гласи: "Спечелването на доверието е ключово". Макар да възлиза на по-малко от 140 страници, книгата предлага нещо като рецепта за глобална доминация. Основната идея е постигане на абсолютен триумф във всичко, включително в икономиката, чрез тактики от самбото (спортът, който тренира Путин, преди да се насочи към джудо).

При оскъдицата на информация руските блогъри дори се опитваха да тълкуват дали факта, че фамилното име на новия силен човек в Кремъл съдържа буквите на думата "война", означава нещо и дали Путин изпраща някакъв сигнал. В ерата на наоскопа и анаграмите изглежда всичко има значение.
Темата накратко:

- Отстраняването на считания за дясна ръка на Путин Сергей Иванов е сигнал за значимо кадрово разместване в Кремъл и идва в деликатен момент, по-малко от месец преди парламентарните избори и на фона на опасенията от ново разгорещяване на конфликта в Украйна.

- Уволнението на Иванов следва логиката на скорошните кадрови размествания по високите етажи на властта. Обединяващата нишка е, че Путин замества старата гвардия с млади, лоялни и безгласни бюрократи. Което означава по-силен контрол в ръцете на президента.

- Освен опит за стабилизиране на системата в критично време кремлинолозите дават още едно тълкуване на случващото се - това е началото на процеса на властовия преход от Путин към пост-Путинова Русия.

- Засилиха се и спекулациите, че Путин може да се готви за предсрочни президентски избори. За тази възможност спомена още миналата година финансовият министър Алексей Кудрин, който предупреждава също така, че на фона на затъващата икономика Русия може да свърши парите още през 2017 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  Какво отстраняване за най-верния му човек. От няколко години се пише, че той иска да се махне от това напрежение, дори в началото беше само за три години. Има хора, които им писва от безумното темпо, имат бол пари и искат спокойствие.

 • 2
  ijj avatar :-|
  ijj

  "Руските журналисти успяха да открият написана с негово участие статия за "наоскопа", публикувана през 2012 г. в академичен журнал."

  Изглежда става въпрос за "нооскоп", който в Уикипедия е определен като уред, даващ възможност за изучаване на колективното съзнание на човечеството (ноосферата). Това навежда на мисълта, че думата "уред" е използвана метафорично, но ако се съди по следната статия в Уикипедия, той се представя като уред в конкретния смисъл на думата:

  https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%BE%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%BF

  Любопитно е също, че в статията в Уикипедия е изказано съмнение дали авторът на публикациите за нооскопа и новият ръководител на президентската администрация в Русия са едно и също лице.

 • 3
  clutch avatar :-P
  clutch

  До коментар [#2] от "ijj":
  Статията за "уреда" ме накара да се смея с глас.
  Уредът е с мрежова връзка и на базата на анализ на гооооляма база данни, взаимодействащата си на принципа "умна прах"/ това трябва да е кодирано по руски име за наномрежа :)/ взимала решения :)
  Т.е. : написали са поредният анализаторски алгоритъм и за по-загадъчно и зловещо са го сложили в самовар :)
  Як алабализъм, чудя се колко милиона за "разработката" са откраднали?
  Като онзи легендарен случай, в който руснаците създават комитет, институт, развоен завод, изпитателни полигони, научно градче...изобщо близо 6 години смучат пари от държавата за създаване на радиоактивно отблъскваща боя за руските стратегически бомбардировачи.
  На края пилотите на тези машини/ по всички разчети: самоубийци, и самите те го знаят също/ задават простичкият въпрос: Добре бе, другари, тази боя пази от слаба радиация, малко над фоновата. КАК ще ни опази от тази на ядреният взрив от току-що пусната от нас бомба, при условие, че и ударната и светлинната вълна, да не говорим за магният импулс, който ще изпържи цялата електроника на самолета?
  И ....всичко свършило набързо и тихомълком :)

 • 4
  ijj avatar :-|
  ijj
 • 5
  seniorbb avatar :-P
  джендър NATO generals

  "Игра на тронове" по кремълски
  Константин Егерт, руска редакция на "Дойче веле" | 16:40 | 15 август 2016 |mediapool.bg

  Видите ли! В Моксва има интрига! Чудите се и гадаете кой, какво, защо! А във Вашингтон дъщерите на кандидат-президентите преписват дословно едни от други, че и един и същи цвят рокли обличат, когато четат преписаните си речи!

 • 6
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  Егати важната анализаторска жвачка! Важното е в Русия бързо да се заменя остарелия икономически модел... Всичко друго е журналистическа плява. Ама е по-лесно да продаваш ресурсите си...

 • 7
  panta_rhei avatar :-|
  Nedyalko Lazarov

  Ричард Файнмън, нобелов лауреат по физика с репутация на много добър учител, е помолен от колега да му обясни теорията на относителността. Първият му казва че ще са му нужни няколко дни за да се подготви и да му обясни айнщайновата теория така, че дори и рибар да я разбере, т.е. всеки и всички ние. След няколко дни той му казва, че не е в състояние да го направи и че това на практика означава, че никой не разбира тази теория.
  Фактът, че малцина разбират нещо или че никой не го разбира, не означава, че нещо не съществува или не е истина.
  Всички теории за обществото през последните повече от 150 г., в по-тесен смисъл - политически теории, гласно или негласно, се базират на марксистката теория за базата (средства за производство) и надстройката (общественото съзнание).
  Може би е време за нов, революционен поглед в разбирането на това как обществото функционира и може да бъде управлявано. (Защото всяко общество трябва да бъде управлявано).
  Процесите протичащи през последните 25 г. - безумни войни, безконтролна миграция, ислямизим, политически фарсове и популизъм, показват, че досегашните модел е пред пълен крах.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход