Турция заплаши Европа през Борисов

Ако визовото споразумение не влезе в сила до октомври, ЕС ще е под огромен риск, предупреди Анкара

Българският премиер Бойко Борисов и турският му колега Бинали Йълдъръм изглеждаха напрегнати през цялото време на съвместната си пресконференция.
Българският премиер Бойко Борисов и турският му колега Бинали Йълдъръм изглеждаха напрегнати през цялото време на съвместната си пресконференция.    ©  Надежда Чипева
Българският премиер Бойко Борисов и турският му колега Бинали Йълдъръм изглеждаха напрегнати през цялото време на съвместната си пресконференция.
Българският премиер Бойко Борисов и турският му колега Бинали Йълдъръм изглеждаха напрегнати през цялото време на съвместната си пресконференция.    ©  Надежда Чипева

Турция използва посещението на Бойко Борисов в Истанбул, за да постави откровен ултиматум на Европейския съюз. След срещата на Борисов с турския му колега Бинали Йълдъръм, стана ясно че турската страна е предала на Борисов послание, което той ще отнесе до Ангела Меркел, с която се вижда утре и до останалите си европейски колеги. "Европейските ни приятели трябва да разберат, че дойде момента да поемат повече отговорност по въпроса за имигрантите", обяви Йълдъръм и уточни, че е "от изключителна важност в края на октомври да влезе в сила подписаното споразумение за визова либерализация". Ако това не се случи, предупреди турският премиер, "Европа ще бъде поставена под огромен риск". Той допълни, че е разяснил това "в подробности на моя приятел Бойко".

Споразумението за визова либерализация и приемане на бежанци на квотен принцип от Турция в замяна на спирането на мигрантския поток, беше одобрено от 28-те в началото на годината, но беше замразено след отказа на Реджеп Ердоган да изпълни някои от условията по него.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  shisharko avatar :-|
  shisharko

  Докато 'преговорите' вървят ние трябва максимално бързо да си изградиме 5 метрова ограда по границата с Турция. С денонощни въоръжени патрули. Ей така, за всеки случай и да не ни рекетират в бъдеще.

 • 2
  sixb0nes1 avatar :-|
  Veselin Vasilev

  Един автомат ще ви реши проблемите. Един пълнител по орда настъпваща по границата. Никой няма да посмее да го направи повече и проблемът ще заобиколи България.

 • 3
  nuzzo avatar :-|

  С действията на вестоносец, без мандат за това, Борисов , оттам и България, все повече ще олеква пред партньорите и съюзниците ни в НАТО и ЕС / Турция все повече , се оказва особен пример изключение на страна членка на НАТО/.
  Сепаратизма на Борисов, от името на България, не вещае нищо добро за тежестта на България , при вземането на колективните решения в ЕС, вкл. и по мигрантската криза. А това , гарнирано с заиграването и опита за ново посредничество на Борисов, в отношенията на Русия с ЕС, е нищо повече от поредна роля на България като Троянски кон.
  И накрая , но не и по важност. Никой не обича предателите , нито предадените , нито приели предателството.
  Справка, еничарите и по времето на османското робство и в днешно време , в българската политика, не се приемат нито от едната, нито от условно другата страна .

 • 4
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Турската граница може и да се опази ако се изсипе цялата армия там. Пролема обаче е гръцката - прелкалено дълга е, дори и всички българи да отидат да пазят. Ако ердоган отприщи бежанците повечето от тях ще влизат през Гърция.
  Изнудването на Европа от Турция е огромно и за това говори пълната подкрепа на европейските страни за агресията на Турция към кюрдите в Сирия тези дни. Проблема е, че ако Европа не единна (а в момента тя не е била никога по-разединена), най-тежко ще го отнесат България и Гърция. С непредвидими последици.

 • 5
  linard avatar :-|
  linard

  Как да тълкувам това?

  "Няколко източника посочиха пред "Капитал", че Борисов се е опитал да отложи срещите с турските лидер за след виждането си с Ангела Меркел утре в Берлин, но от Анкара не са приели това."

  Борисов е бил "задължен" от Турция да отиде днес на откриването?!

 • 6
  karen_walker avatar :-|
  karen_walker

  Султанът си намери еничар в лицето на една голяма, страхлива Тиква, и я търкулна към Европа. Срам, резил, позор за България!

 • 7
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  Гарги плашите ефенди.
  Поздрави на Ман@ф Ибрахимоглу ( името съществува )
  Бенковски.
  И да няма после българи пишат писмо на турският президентин.
  " и за всичко това ни целунете по г...ръба."

 • 8
  nenkoii avatar :-|
  Nenko Gachev

  Вдигайте стената, докато не е твърде късно.

 • 9
  vesela.pasheva avatar :-|
  vesela

  Борисов опитва да играе "висш пилотаж" във външната политика, но не му се удава. Сега го привикаха в Турция, защото клекна за Бююк, утре ще го привикат (и той ще се затърчи) в Русия. Срам и позор. А Меркел призовава за общуване в ЕС.

 • 10
  sunshine54 avatar :-|
  Димка Станева

  От всяка ситуация може да се спечелят и ползи . Цяла Европа се срахува от бежанците . Много са заинтересувани да останат другаде . Ние можем да искаме от тяхната индустрия да изнесе някои изработки в Б-я , за да има работа за надошлите . А когато тези мъже доведат и семействата си , може вече да се поставят условия и при тях . Европа да ни помогне да изградим мощности и жилищни сгради , да има работни места и после .. който не работи ... да се връща откъдето е дошъл или да плаща за предоставените му от държавата условия на живот. Имаме много изоставени села и паланки. При една добра организация и присъствието на полиция , а може и армия да се осигури не голямо движение , а на място да има работа и условия... в тази работа ще има и доста места за наши специалисти. Рано или късно тези бежанци или ще получат статут за Европа или ще имбъде отказано и трябва да си ходят , а получилите статут може би ще се изнесат на Запад , но работата ще остане за нас. Само европейците да не си изнесат всички замърсяващи химически производства както беше при СИВ, вече имаме опит с това, трябва да се внимава. При положение , че са притиснати сега може да поставяме условия. При всички случаи укрепването и опазването на границите няма да струва по-малко , а и нищо полезно няма да ни донесе. И без това никой не инвестира в България . Ако изпълним добре един такъв план , колкото и да е трудно ( сега не е по-лесно : нямаме здравеопазване , пенсионерите нямат достойни старини... и всичко това , защото няма работа, достатъчно продукт за да напълни тези фондове ) . Получава се , че ние ще помогнем на Европа , а тя ще помогне на нас. ЖИВОТЪТ Е ЗА СМЕЛИТЕ . Няма да е лесно, но с общи усилия и добридоговорености може "да отлепим от дъното" . ако не покажем такъв кураж към европейските ни партньори - ще си останем Задунайскя Губерния, по-близка до Русия и Турция отколкото до Европа.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход