Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
20 2 сеп 2016, 16:50, 28385 прочитания

Защо Брюксел захапа Apple

Гигантската глоба от 13 млрд. евро за технологичната компания е нова фаза в глобалната война срещу избягването на данъци

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко:
- Действията на Вестагер са дръзки и революционни, тъй като стъпват на законодателството за държавна помощ, за да преследват съмнителни данъчни схеми.
- Освен че е намеса в правото на страните в ЕС да определят данъчните си политики, решението създава несигурност в бизнеса, че може да бъде преследван със задна дата.
- Действията на ЕК рискуват и да разпалят напрежение между Европа и Америка в момент, когато големите икономики се опитват да координират усилията си срещу избягването на данъци.

Още по темата

Какво означава данъчната реформа в САЩ за Европа

Без да иска, Америка прави услуга на Европа. Сега е моментът ЕС да затвори окончателно възможностите за укриване на данъци и да осигури стабилна данъчна база при по-ниски ставки

26 яну 2018

Данъчно техно

Десет страни от ЕС, включително България, подкрепят идеята IT компаниите да бъдат облагани върху оборота вместо върху печалбата, за да не могат да избягват данъци

21 сеп 2017

Ирландска схема за милиарди

Конфликтът между Ирландия, САЩ и ЕС показва пролуки в решимостта им да се борят с данъчните измами

24 сеп 2016

Плащайте си честно данъците, призова Дейселблум

Впуснали сте се в погрешна битка, допълва финансовият министър на Холандия

11 сеп 2016

Apple не изненада с новата си линия iPhone

От компанията казват сбогом на аудиожака в iPhone 7

8 сеп 2016

Apple се готви да премести офшорните си средства в САЩ догодина

Проблемите в Ирландия няма да спрат изграждането на информационния център на компанията в страната

6 сеп 2016

ЕК: Apple трябва да изплати на Ирландия 13 млрд. евро спестени данъци

Ирландските данъчни облекчения за компанията са били незаконни

30 авг 2016

САЩ критикуват остро Европейската комисия за разследването срещу Apple

Американските власти смятат, че ЕК несправедливо притиска компании от САЩ

25 авг 2016

ЕК ще иска корпорациите да обявяват данъците и приходите си в Европа

Компаниите ще бъдат задължени да правят това за всяка страна от ЕС, твърди Guardian

8 фев 2016

ЕС готви директива срещу укриване на корпоративни данъци

Комисарят Пиер Московиси ще представи план срещу практиката на мултинационалните компании, изобличена с LuxLeaks

24 яну 2016

Двойно облягане

За ирландските коктейли и холандските сандвичи или как Брюксел отваря нов фронт срещу избягването на корпоративните данъци в Европа

23 окт 2015

Apple влага 1.9 млрд. долара в центрове за данни в Европа

Новите инсталации ще се изградят в Ирландия и Дания, като ще обслужват онлайн услугите на компанията

24 фев 2015

Връзките на Apple с доставчик излизат на светло

Фалитът на производителя на синтетичен сапфир GT Advanced Technology разкрива част от проблемите между технологичния гигант и подизпълнители

13 окт 2014

Apple в Страната на чудесата

Технологичният гигант продължава да отчита рекордни продажби и силни финансови резултати, но сякаш губи иновативния си дух

9 май 2014
"Вие сте прехвърлили тази златна кокошка в Ирландия. Преместили сте я в три компании, които не плащат данъци в Ирландия. ... Това са перлите в короната на Apple Inc... Хора, това не е правилно."

Думите не са на европейския комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер, която на 30 август нареди на американския технологичен гигант да преведе на ирландското правителство 13 млрд. евро плюс лихви заради неплатени данъци. Изказването е на конгресмена Карл Левин от 2013 г., когато той води разследване на комисия в американския Сенат, установило, че Apple е "сред най-големите данъчни мошеници в САЩ".

Проверката в САЩ приключва без никакви последици за "ябълковата компания". Но привлича вниманието на Европейската комисия (ЕК), която продължава от там, докъдето са стигнали американските сенатори, и три години по-късно зашлевява Apple с най-голямата сметка за неплатени данъци със задна дата, налагана някога. Вместо обаче да застанат на страната на Брюксел, политиците във Вашингтон реагираха с бурно възмущение и заплахи за отмъщение. Правителството в Дъблин също не се зарадва, че изненадващо ще получи едни 13 млрд. евро, равняващи се на целия годишен бюджет за здравеопазване на Ирландия, а обяви, че редом с Apple ще обжалва санкцията на Вестагер и Ко.

Решението на ЕК е колкото противоречиво, толкова и важно. Ако издържи в съда, то има потенциала да се превърне в нова фаза от битката срещу агресивните практики за данъчно избягване, използвани от мултинационални компании.

Данъчно гнила ябълкаДействията на Вестагер са дръзки и революционни, тъй като стъпват на законодателството за държавна помощ, за да преследват съмнителни данъчни схеми. В случая става въпрос за споразумения между Apple и ирландското правителство от 1991 и 2007 г., понижаващи изкуствено данъците на технологичния гигант, като така му дават нечестно предимство пред конкурентите и нарушават правилата на ЕС, забраняващи на държавите да дават преференциални условия на определени фирми.

В центъра на спора e регистрираната в Ирландия Apple Sales International (ASO), дъщерна компания на Apple Inc. През нея минават всички печалби от продажбите на Apple в Европа. Само че според споразумението с правителството в Дъблин ASO има правото да ги разпределя към свое "централно управление", което съществува само на хартия, без служители и собствени помещения и няма седалище в нито една държава. Съответно не плаща и данъци.

Например през 2011 г. ASO отчита печалба в размер на 16 млрд. евро, но от тях едва 50 млн. са обложени, тъй като останалите са прехвърлени към "централното управление". Така ефективната данъчна ставка за ASO е не 12.5% (колкото е корпоративният данък в Ирландия), а само 0.05%. През 2014 г. тя спада още повече до миниатюрните 0.005%. "Ако моята действителна данъчна ставка беше 0.05%, намаляваща до 0.005%, щях да реша, че може би трябва да хвърля втори поглед на данъчната си декларация", заяви Вестагер. И с тази ефектна реплика обезоръжи обясненията на Apple, че през 2014 г. са платили 400 млн. долара данъци в Ирландия и са най-големият данъкоплатец в страната.

Никакви данъци, ние сме ирландци

Правителството в Дъблин в момента е в странната позиция да се бори срещу това да получи милиарди евро. Финансовият министър Майкъл Нуунън обяви, че ще оспорва решението на ЕК, за "да защити интегритета на нашата данъчна система... и да се противопостави на нахлуването на правилата за държавна помощ на ЕС в данъчните компетенции на суверенните страни членки".

Залогът в случая е репутацията на Зеления остров като привлекателно място за правене на бизнес и магнит за чуждестранни инвестиции. Ирландия отдавна е критикувана от САЩ, че е едва ли не данъчен рай от типа на Каймановите острови. С ниските си ставки Дъблин е трън в очите и на мнозина в ЕС начело с Франция, които гледат на тях като на данъчен дъмпинг. "Да, решението на правителството да обжалва в случая с Apple е странно. Аргументът на Дъблин е, че няма нарушение на закона и ЕС няма право да определя данъчната политика", посочва пред "Капитал" проф. Джеймс Стюарт от дъблинския Trinity College.

Заедно със страни като Холандия и Люксембург Ирландия е сред тези в ЕС, които подкрепят активните политики за окуражаване на данъчната конкуренция и са против всякакви инициативи за хармонизиране на данъчната база на европейско ниво. Но този лагер губи влиятелен съюзник, след като Великобритания гласува за излизане от ЕС. "Това решение на ЕК ще намали данъчната конкуренция сред държавите в ЕС и ще намали атрактивността му за бизнеса. Но страните, които ще бъдат най-силно засегнати, няма да бъдат онези като Италия и Франция (които вече имат високи данъци), а държави като Ирландия и България", казва пред "Капитал" Марк Литълууд, генерален директор на лондонския Institute of Economic Affairs.

Заедно или всеки сам

Макар каузата за преследване на компаниите, възползващи се от пролуките в международния данъчен лабиринт, да е справедлива, санкцията срещу Apple повдига въпроси на няколко нива. Освен че е намеса в правото на страните в ЕС да определят данъчните си политики, то създава несигурност в бизнеса, че може да бъде преследван със задна дата. "Това ще подейства като леден душ за компаниите, които обмислят да се преместят в държави от ЕС. Фирми, които добросъвестно са спазвали законите и правилата на страните, където са базирани, сега внезапно трябва се питат дали в бъдеще няма да им се наложи да плащат милиарди за данъци от минали години", посочва Марк Литълууд.

Как Apple (и останалите от Силициевата долина) избягват данъци

Преглед на оригинала Как Apple (и останалите от Силициевата долина) избягват данъци


Действията на ЕК рискуват и да разпалят напрежение между Европа и Америка в момент, когато големите икономики се опитват да координират усилията си срещу избягването на данъци. В САЩ решението за Apple беше изтълкувано като атака срещу американските компании и Вашингтон обвини Брюксел, че се опитва да се държи като "наднационален данъчен орган". Всъщност опасението в САЩ е, че Европа посяга към онези над 2 трлн. долара необложени печалби, които американски фирми държат по света. На теория върху тях трябва да бъде платен данък в САЩ, когато бъдат репатрирани. На практика обаче не е ясно дали и кога ще се случи това.

Apple например разполага с 215 млрд. долара кешови активи, разпръснати в различни държави. След удара от Брюксел главният изпълнителен директор Тим Кук обяви, че технологичният гигант още следващата година мисли да върне част или всички от тези средства в САЩ. Преди това от Apple твърдяха, че репатрирането зависи от това дали следващият американски президент ще реформира пословично заплетения корпоративен данъчен режим и ще намали ставката от 35%.

Проблемът е, че глобалната данъчна система за облагане на мултинационални компании е безнадеждно остаряла и изобилстваща с пролуки. Създадена за производствената ера, тя е неприложима в съвременния свят, където бизнесът е все повече дигитален, базиран на услуги и движен от нематериални активи като интелектуални права. "Ако си поръчам такси през Uber, аз използвам приложение, създадено в САЩ, през компания, базирана в Холандия, за да получа самонает шофьор, който да дойде да ме вземе във Великобритания - никак не е очевидно къде точно от данъчна гледна точка се е случила тази транзакция", посочва Марк Литълууд. И добавя, че ако данъкът върху печалбата все още работи, когато пазаруваме от местната пекарна или сергия за плодове, то това съвсем не е така в интегриран свят, в който отделни части от транзакцията се случват на няколко места, отдалечени едно от друго и попадащи под различни правни режими. "Трябва радикално да преосмислим данъчната ни система, вместо да се опитваме да изкривим новия бизнес свят, за да го вместим в стара и неподходяща такава", казва директорът на Institute of Economic Affairs.

Според считана за консервативна оценка на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) загубите за националните бюджети от креативното данъчно оптимизиране на мултинационалните компании възлизат на 240 млрд. долара годишно. Това е и причината миналата година по заръка на Г-20 ОИСР да предложи реформи, които да помогнат на държавите да ограничат този тип корпоративни данъчни гимнастики. За да бъдат те въведени и приложени обаче, е нужно големите икономики да действат заедно. И ще бъде жалко, ако със захапването на Apple тези усилия бъдат торпилирани.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Грозното лице на Facebook 10 Грозното лице на Facebook

Скандалът с консултантската фирма Cambridge Analytica показа, че най-голямата социална мрежа мутира в средство за психологическо въздействие

23 мар 2018, 5976 прочитания

Какво друго по света: няколко любопитни идеи Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Walmart патентова дронове-пчели; Щатският флот тества технология от Xbox в подводниците си

23 мар 2018, 682 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Свят" Затваряне
Дилма, или отливът на лявата вълна

Какво очаква Бразилия след отстраняването на президента й

Марош Шефчович: България трябва да прояви активност по въпроса със затварянето на ТЕЦ-овете

Зам.-председателят на Европейската комисия и комисар по Енергийния съюз пред "Капитал"

Ипотека в евро или лева

Лихвите в местна валута по жилищните заеми са по-ниски и те се отпускат масово в тях

"Агрия груп" купува производител на слънчогледово олио

Базираната в Лясковец "Кехлибар" ще е първата компания за преработка на слънчоглед в портфейла на холдинга

Кредитор продава рециклиращите машини на Пламен Стоянов-Дамбовеца

Оборудването е струвало около 10 млн. лв. при покупката му, а сега се предлага за около половината

Как се калява инфлуенсър

Какво представлява инфлуенсър маркетингът и защо става все по-предпочитан канал за реклама и в България

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 12

Капитал

Брой 12 // 24.03.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 24.03.2018 Прочетете