Великобритания: Влизането забранено
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Великобритания: Влизането забранено

Великобритания: Влизането забранено

Колкото и да иска, Обединеното кралство трудно ще блокира достъпа на европейци до трудовия си пазар

22612 прочитания

© Reuters


Темата накратко:

- Макар правителството на Тереза Мей да настоява за "уникална" сделка за Великобритания, която хем да й дава пълен достъп до единния европейски пазар, хем да й позволи да блокира свободното движение на хора от ЕС, такава трудно ще бъде постигната.

- Каквото и да постигне Лондон в още незапочналите преговори с Брюксел, то ще се отнася не за вече работещите на Острова, а за в бъдеще. И най-големите последствия ще бъдат за британската икономика.

- Подходът на британското правителство към ограничаването на миграцията е грешен, тъй като се фокусира върху крайния брой имигранти, вместо върху това какъв е капацитетът на икономиката и какви са нуждите на пазара.

Един от близо 900-те британци, които позвъняват в избирателните центрове в деня след референдума за излизане от ЕС, за да попитат дали могат да променят вота си, е преподавател по информационни технологии от University of Birmingham. Той разказва пред "Капитал", че на 23 юни е гласувал за Brexit под влиянието на страха от скорошно нападение на бангладешци срещу индиец в града, в който живее. Едва след вота той разбира, че напускането на ЕС няма да повлияе на допускането на мигранти извън Европа.

Дори и спирането на идващите от останалите 27 страни в съюза може да се окаже едно от многото неизпълними очаквания след референдума. Колкото и правителството на Тереза Мей да настоява за "уникална" сделка за Великобритания, която хем да й дава пълен достъп до единния европейски пазар, хем да й позволи да блокира свободното движение на хора от ЕС, такава трудно ще бъде постигната.

Вариантите за контролиране на достъпа на европейци до британския трудов пазар след Brexit са много - въвеждане на квоти, работни визи, разрешителни за работа и др. Каквото и да постигне Лондон в още незапочналите преговори с Брюксел, то ще се отнася не за вече работещите на Острова, а за в бъдеще. И най-големите последствия ще бъдат за британската икономика.

В момента 10% oт лекарите в здравната система на Острова са от ЕС. Производствената индустрия също наема 10% от служителите си от ЕС, а в туризма европейските граждани са над 14%. Най-губещи от Brexit могат да се окажат британските ферми, тъй като 65% от работниците в селското стопанство идват от ЕС. И както отбеляза през май управляващият директор на Adecco Адам Хоукинс, "дори най-малката промяна в отношенията между Великобритания и ЕС ще има силно негативен ефект върху способността на британските бизнеси да наемат персонала, от който се нуждаят".

Евтини, но нежелани

В момента във Великобритания работят близо 3 млн. европейски граждани, което е около 6.6% от заетите в страната. Каквото и да се случи след Brexit, малко вероятно е да бъдат изгонени. Анализатори от Chatham House, мозъчен тръст, базиран в Лондон, твърдят, че правата на професионалистите от европейски произход във Великобритания са гарантирани и в бъдеще. Над 70% от тях са работили на Острова в последните пет или повече години, което им дава право да кандидатстват за гражданство. Останалите 30% най-вероятно ще бъдат "помилвани" и ще запазят правата си. Анализ на Centre for European Reform също посочва, че правителството в Лондон най-вероятно ще позволи на всички мигранти, пристигнали преди Brexit, да останат, тъй като "другите опции може да са политически привлекателни, но са непрактични, съмнителни законово или против британските интереси". Нищо че за момента Тереза Мей отказва да гарантира това, твърдейки, че бъдещето на европейците на Острова подлежи на преговори и е обвързано със статута на онези 1.2 млн. британци, живеещи в страни от ЕС.

Не е изключено обаче правата на европейските граждани, дошли на Острова след 23 юни, да бъдат отнети. Крис Грейлинг, министър от кабинета на Мей, казва пред "Капитал", че е възможно Великобритания да преустанови свободното движение на хора от ЕС преди официалното си напускане. Грейлинг добавя, че е вероятно имиграцията в страната да се увеличи непосредствено след вота поради наплив от хора от ЕС, които искат да се възползват от последната си възможност за придобиване на юридически статут във Великобритания.

Детайлите около формата на идентификация и регистрация, която европейските граждани ще трябва да ползват след Brexit, също са неясни. Британското Министерство на вътрешните работи не издава лични карти, а сегашната система по придобиване на право за работа е неефективна и формална. Изчисления на Оксфордския център за наблюдение на миграцията показват, че при настоящия брой държавни служители в британското МВР ще са нужни 140 години, за да се обработят апликациите за постоянно пребиваване от европейските граждани на Острова.

Процесът със сигурност ще бъде реформиран, но за момента няма предложения и информация как. Райън Борн от Institute of Economic Affairs казва пред "Капитал", че една от възможностите е създаването на система, която оценява кандидатите за работа по точков принцип. По-младите, по-високо образовани и по-квалифицирани биха получавали по-голям брой точки. Хората с криминално досие не би трябвало да получават право на работа. Ако нарушат законите, временно пребиваващите европейци трябва да бъдат депортирани, добавя Борн. Преди дни Тереза Мей отхвърли въвеждането на подобна точкова система, но както всичко останало около Brexit, и това вероятно е предпоследно.

Колко страшни са мигрантите

На въпроса дали повишаването на миграцията има негативен ефект върху нивата на заплащане на Острова Кристиан Дъстман от UCL Centre for Research and Analysis of Migration казва: "Краткият отговор е "не"." Няма икономически данни, които да потвърждават твърденията на Мей и на Leave-кампанията, че в районите с висока миграция се наблюдава рязък спад на заплатите. Проучване на The Bank of England от 2015 г. показва пренебрежимо малък ефект върху заплатите на нискоквалифицираните работници. Той е равен на 0.4% за периода от седем години между 2008 г. и 2015 г. и е в резултат на приемането на 13 нови страни в ЕС от 2004 г. насам. Същевременно, както отбелязва Дъстман пред "Капитал", "неоспорим факт е, че мигрантите от Европейското икономическо пространство имат положителен фискален принос, дори и в периодите, когато Великобритания има бюджетен дефицит".

Само че за повечето британци проблемът с имиграцията съвсем не е очакваният негативен ефект върху икономиката, посочва пред "Капитал" Лен Шакълтън от Institute of Economic Affairs. Недоволството идва от културните промени, до които имиграцията води, както и невъзможността на някои области във Великобритания да интегрират чужденците успешно. А след терористичните атаки във Франция се засилиха и притесненията, че формиралите се гета от чужденци във Великобритания могат да се превърнат в гнезда за радикализация. "Голям процент от британските граждани съзнават цената на потенциално ограничаване на миграцията от Европа, но са готови да я платят в името на това да запазят традициите си и да се застраховат срещу терористични атаки", коментира пред "Капитал" Джефри ван Орден, евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформисти.

Според Лен Шакълтън правителството трябва да ограничи правата на европейските граждани да работят на Острова, за да отговори на настроенията на британците. Въпросът е обаче как и дали няма да нанесе вреди. "Надявам се администрацията да го направи по разумен начин. Има опасност бюрократите да се опитат да контролират нивата на миграция чрез налагането на произволни квоти", посочва Шакълтън.

Който не работи, едва ли е от Източна Европа

Напливът към Великобритания в момента не се покачва толкова рязко, особено след затихването на първоначалната вълна от Румъния и България, посочва Райън Борн. "Дори да ограничи броя на европейските мигранти, Великобритания ще трябва да компенсира за липсата им с работна ръка извън ЕС. Неминуемо, докато икономиката на Острова расте, тя ще бъде привлекателна за мигранти", отбелязва той.

Джонатан Портс от National Institute of Economic and Social Research казва пред "Капитал", че подходът на британските консерватори към ограничаването на миграцията е грешен, тъй като се фокусира върху крайния брой имигранти, вместо върху това какъв е капацитетът на икономиката и какви са нуждите на пазара. Портс добавя, че вместо броят на идващите да се ограничава, данъците, които те допринасят, трябва да се преразпределят по-добре към населените места с най-голям обем на миграция. По този начин чуждите работници няма да стават бреме за социалната система.

Те така или иначе не са, въпреки масовата представа. "Мигрантите се възползват от социални помощи по-рядко, отколкото местните; те остават без работа по-рядко в сравнение с британските граждани; чужденците допринасят към британската хазна повече, отколкото изразходват в държавно предоставяни услуги като здравеопазване и образование", обобщава Кристиан Дъстман.

Имиграция през задната врата

Затварянето на вратата вероятно ще има и още един негативен ефект - повишаване на нелегалната имиграция. Желаещите да работят на Острова ще могат да влизат през Ирландия, която ще запази отворената си граница със Северна Ирландия. "Нелегалните имигранти приемат заплащане, по-ниско от минималната работна заплата, в резултат на което безработицата сред местните нископлатени работници се увеличава. Възможно е нивата на нелегални мигранти във Великобритания да се увеличат, ако правителството на Мей отнеме правата на европейците да работят тук легално", посочва Лен Шакълтън.

В атмосферата около и след референдума обаче разумните аргументи трудно се чуват. "Правителството трябва да се справи със заблужденията относно имиграцията, в които много британци вярват, вместо да ги окуражава", казва пред "Капитал" проф. Алън Уинтърс от University of Sussex. В противен случай Лондон рискува да направи преговорите с Брюксел дори по-сложни, отколкото те и без това ще бъдат. И рискът е Великобритания да си нанесе сама рани, които после дълго и трудно ще трябва да лекува.

Темата накратко:

- Макар правителството на Тереза Мей да настоява за "уникална" сделка за Великобритания, която хем да й дава пълен достъп до единния европейски пазар, хем да й позволи да блокира свободното движение на хора от ЕС, такава трудно ще бъде постигната.

- Каквото и да постигне Лондон в още незапочналите преговори с Брюксел, то ще се отнася не за вече работещите на Острова, а за в бъдеще. И най-големите последствия ще бъдат за британската икономика.

- Подходът на британското правителство към ограничаването на миграцията е грешен, тъй като се фокусира върху крайния брой имигранти, вместо върху това какъв е капацитетът на икономиката и какви са нуждите на пазара.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

14 коментара
 • 1
  philologist avatar :-P
  philologist

  "...преподавател по информационни технологии от University of Birmingham..Едва след вота той разбира, че напускането на ЕС няма да повлияе на допускането на мигранти извън Европа."

  Никак не им завиждам на студентите в този университет с този 'осведомен' преподавател...

 • 2
  kalliman avatar :-|
  kalliman

  Въпросния преподавател май не знае че нито Бангладеш нито и Индия са част от ЕУ. Те даже не са част от Европа. Хората които идват от ЕУ да работят, в повечето случаи са образовани/образобащи се и не са толкова различни в културно отношение. В смисъл нямат по 2-3 жени с 5-6 деца. И не ходят зачулени. Големия процент паразити, които тежат на тяхната социална система са 100%тови британци, разглезени от социалната политика и предизборни обещания.

  Сега като се отцепят Шотландия и Ейре, от Великобритания ще стане на Смалобритания.

 • 5
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  Има и др вариант:
  Който има проблеми със статута
  Беж към Ирландия и там на спокойствие си
  Живее и работи.

 • 9
  bobsyn avatar :-|
  Batezuzi

  Демокрация бре хора. Гласуват си и излизат от ЕС. Това кой защо е решил да подкрепи едната или другата позиция няма значение. Резултатът е ясен и да си кажа честно ще се радвам ако се усети това решение икономически от възможно повече хора, за да се знае следващия път да се мисли повече. Всеки трябва да си носи отговорност за решенията.

 • 10
  sylvester avatar :-|
  sylvester

  Единственото, за което съжалявам, че че ЕС ще се договори с тях. Това, което ми се иска, е от 1 януари да им наблъскат мита за стоките. Визи за посещаване. Разрешителни за работа за всеки британец, който иска да работи в ЕС. И всички останали "привилегии". Но, за жалост, както държавите в ЕС, така и самите британци знаят, че Брекзита е политически балон. Ще се договорят. И отношенията ще си бъдат същите както преди.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK