Турция разбърква картите в Сирия

Турските танкове са изпратени да водят битка на два фронта в Сирия

Турция разбърква картите в Сирия

С операция срещу ИДИЛ и кюрдите Ердоган навлиза в едно и без това претъпкано от участници бойно поле

Марина Станева
26322 прочитания

Турските танкове са изпратени да водят битка на два фронта в Сирия

© Reuters


Темата накратко

- В края на август Турция започна операция в Сирия, насочена едновременно срещу ИДИЛ и срещу кюрдските бунтовници.

- Това поставя САЩ в трудната позиция да балансират между два съюзника – единия в НАТО, другия на терен срещу джихадистите.

- Сега Анкара ще трябва да реши дали да обяви операцията за успешна и да се задоволи с ограничените й постижения, или да продължи да опитва да унищожи кюрдските сили, за което й липсват дипломатически и военни средства.

Война, която поначало беше объркана и непредвидима, стана още по-объркана и непредвидима. След като в края на август Турция започна операция в Сирия, насочена както срещу "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), така и срещу кюрдските бунтовници, дългият и кървав конфликт се заплете допълнително.

С нахлуването си в северните райони на своята съседка Анкара се позиционира като поредния военен играч в едно и без това претъпкано от участници бойно поле. Тя твърди, че е мотивирана от джихадистката заплаха, но дори още повече я притеснява напредъкът на кюрдите и обособяването на тяхна територия по границата. Всичко това поставя САЩ в трудната позиция да балансират между два съюзника – единия в НАТО, другия на терен срещу ИДИЛ. И то в момент, когато администрацията на отиващия си американски президент Барак Обама прави отчаяни усилия да договори с Русия споразумение за Сирия.

Срещу едните, а всъщност срещу другите

Подкрепяни от Турция сирийски бунтовници изтласкаха ИДИЛ от град Джараблус, след което завзеха няколко селища. Така джихадистите загубиха контрол над последните си позиции по турско-сирийската граница. Но Анкара не крие, че е сериозно обезпокоена и от напредъка на кюрдските сили, които смята за терористи, но които са ключов играч в борбата срещу ИДИЛ. В момента офанзивата продължава и турските власти казват, че военните сили може да навлязат по-навътре в Сирия, след като подсигуриха 90-километров коридор по границата. Според официалните данни 110 бойци от ИДИЛ и кюрдските милиции са били убити от началото на операцията.

Турските действия са подкрепяни от САЩ, които водят анти-ИДИЛ коалиция. Докато Русия, която поддържа сирийския президент Башар ал Асад, заяви, че е "дълбоко разтревожена" от операцията. През седмицата турският президент Реджеп Тайип Ердоган посочи, че Анкара и Вашингтон са готови да отвоюват от ИДИЛ сирийската й крепост Ракка. Според него идеята за съвместните действия е на Барак Обама. Държавният департамент на САЩ не потвърди това изказване, но негов говорител посочи, че е важно "местни сили да участват в битката, за да бъдат победени джихадистите". "Действията, които Турция извършва по границата със Сирия с американска подкрепа, имат важен ефект за изолирането на Ракка. Това е жизненоважна стъпка в нашата основна цел за освобождаването на града от ИДИЛ", заявява говорителят.

Действията на Турция поставят САЩ пред труден баланс. Офанзивата на Анкара срещу кюрдите допълнително усложнява отношенията между Обама и Ердоган, които и без това са влошени след неуспешния опит за преврат срещу турския президент. В тази нажежена ситуация Вашингтон предупреждава, че турските атаки по кюрдските милиции са удар по анти-ИДИЛ коалицията, и призовава двете страни да се борят срещу джихадистите, а не помежду си. Анкара обаче настоява, че няма да прекрати атаките срещу кюрдите, докато те не се изтеглят на изток от р. Ефрат. Американците принципно подкрепят това турско искане, но казват, че кюрдите вече отстъпват. През август кюрдските сили пресякоха притока на Ефрат р. Саджур, за да изтласкат ИДИЛ от град Манбидж. Но със сегашните си действия Турция всъщност демонстрира, че е решена да прекъсне опита за свързване на кюрдските територии в Северна Сирия. Операцията й на практика показва, че тя работи за изпълнението на целта, която преследва от началото на сирийската война, а именно да създаде "зона за сигурност" по границата. Тази зона трябва да изпълнява ролята на буфер и в нея трябва да бъдат обособени бежански лагери, които да спират бежанския поток към Турция и Европа.

В момента се наблюдава желание както от страна на САЩ, така и на Турция за подобряване на отношенията. В този смисъл намекът на Ердоган, че американците обмислят евентуална роля на Анкара в битката по отвоюването на Ракка от ИДИЛ, очевидно е част от това затопляне. Макар да липсват подробности до каква степен ще бъде намесена Турция, това би било де факто признание от страна на Вашингтон за нейните стратегически интереси в Сирия, пише ВВС.

Докъде ще стигне Анкара

Анализаторът от Chatham House и директор на Fares Center for Eastern Mediterranean Studies към Tufts University Надим Шехади казва пред "Капитал", че най-краткото обяснение защо Турция влезе в Сирия е следното: "Тя вижда решението на сирийската криза в премахването на Асад. И освен това не трябва да се забравя, че е силно притеснена от кюрдския въпрос."

Според Шашанк Джоши, анализатор от лондонския Royal United Services Institute (RUSI), има два основни двигателя зад турската операция. "Единият е заплахата от ИДИЛ и техният контрол над част от границата, използвана като хъб между Сирия и Турция. Но по-важен е фактът, че подкрепяните от САЩ кюрдски групи отбелязват значителен напредък през последните месеци, особено на места като Манбидж", казва Джоши пред "Капитал". Ако бяха продължили, побеждавайки ИДИЛ, те щяха да започнат да се свързват с територията на запад и с Африн. "А това би било възприето като особена заплаха от Анкара. Тя многократно предупреждаваше кюрдите, че не трябва да напредват на запад от р. Ефрат, която е своеобразна "червена линия". Но това бе пренебрегнато", посочва анализаторът от RUSI.

След нахлуването си в Сирия сега Турция е изправена пред важен въпрос. Тя ще трябва да реши дали да обяви операцията за успешна, или да продължи да опитва да унищожи кюрдските сили на фона на американската опозиция, пише в анализ за в. Jerusalem Post Джонатан Спайър от Middle East Forum. Засега изглежда, че действията на Анкара приличат на предишни чуждестранни интервенции в Сирия – те по-скоро са опит за предотвратяване на предстоящи нежелани последици, отколкото да представляват по-мащабен стратегически план. Експерти смятат, че в момента Турция не разполага с дипломатическите или военните средства, за да подеме цялостна кампания срещу сирийските кюрди. Но може да им попречи да продължат да напредват и с операцията си прави именно това. "Какво ще последва ще зависи от това дали Анкара може да се задоволи с това ограничено постижение. Ако не може, тогава ще отвори нов и скъпоструващ фронт във войната си срещу кюрдите. Засега изглежда по-вероятно тя да предприеме по-предпазлив подход", заключава Джонатан Спайър.

Операцията в Сирия постига и друга цел, демонстрирайки, че Ердоган упражнява пълен контрол над турската армия, твърди в. New York Times. Дори след прочистването на редиците й, последвало неуспешния опит за преврат, тя е запазила своите бойни способности и позволи на президента да поеме най-амбициозната роля на страната в сирийската война. Това стана възможно заради елиминирането на фактор, който доскоро сдържаше пълното "развихряне" на Турция в Сирия. Враждата с Москва, която започна миналата година, след като Анкара свали руски военен самолет близо до границата, приключи, когато Ердоган изрази съжаление за случилото се. С отпадането на опасността турска операция в Сирия да доведе до открита война с Москва, сега ръцете на Анкара са развързани.

Как се променя цялата картина

"Всичко това е голям удар по кюрдите, защото означава, че на тях им е наредено от САЩ да се върнат на изток. Те изгубиха инерцията си и е малко вероятно да сформират своя гранична територия. Анкара от своя страна пък получава повече власт в сферата на дипломацията, особено в отношенията между САЩ и Русия. Но едновременно с това действията на Турция вероятно са удар и по ИДИЛ, тъй като турската армия е на терен и за джихадистите става по-трудно да удържат територия. Също така обаче се променя балансът на силите в самите бунтовнически групи, защото подкрепяните от Анкара групи ще бъдат по-мощни от тези, поддържани от западните страни", твърди Джоши.

Надим Шехади смята, че сега ситуацията се е заплела още повече. "Турската операция в Сирия от държава от НАТО срещу кюрдите, подкрепяни от САЩ, които също са в НАТО, разбираемо създава много усложнения. Но коренът на проблема е липсата на ясна стратегия от страна на американците. САЩ отсъстват в тази ситуация. Те просто реагират, в крайна сметка са манипулирани от различни страни и не изглежда да са ключов играч или играч, който знае какво иска", обяснява анализаторът от Chatham House. А това обърква съюзниците на Вашингтон не само в Сирия. И не вещае скорошен край на войната.

Темата накратко

- В края на август Турция започна операция в Сирия, насочена едновременно срещу ИДИЛ и срещу кюрдските бунтовници.

- Това поставя САЩ в трудната позиция да балансират между два съюзника – единия в НАТО, другия на терен срещу джихадистите.

- Сега Анкара ще трябва да реши дали да обяви операцията за успешна и да се задоволи с ограничените й постижения, или да продължи да опитва да унищожи кюрдските сили, за което й липсват дипломатически и военни средства.

Война, която поначало беше объркана и непредвидима, стана още по-объркана и непредвидима. След като в края на август Турция започна операция в Сирия, насочена както срещу "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ), така и срещу кюрдските бунтовници, дългият и кървав конфликт се заплете допълнително.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Ердоган изигра блестящо картите си: стопли отношенията с Русия и показа на САЩ какво могат да загубят, ако продължават да неглижират интересите на Турция. Така си осигури безнаказаност при демарша в Сирия.
  Всъщност тежненията на сирийските кюрди към обединение и автономия силно притесняват и правителството на ал Асад. Затова при турската инвазия то се ограничи само с писмо до СС на ООН. Парадоксално е, но интересите на Дамаск и Анкара по отношение ограничаване влиянието на кюрдските отряди в Северна Сирия съвпадат изцяло. Затова сирийската армия и руските ВКС наблюдават отстрани сраженията между турските части и подкрепяните от САЩ кюрдски милиции. Това двусмислено отношение на САЩ към съюзниците им и възможността да ги изоставят във всеки момент, когато интересите им го искат, прави невероятна услуга на Русия, която е прочута с верността към съюзниците си: "Своих не бросаем".

  Турция ще се изтегли от Сирия в момента, когато Москва поиска това. Още е рано.

 • 2
  juliano95 avatar :-|
  Julian Mall

  [quote#1:"D-r D"]най-краткото обяснение защо Турция влезе в Сирия е следното: "Тя вижда решението на сирийската криза в премахването на Асад. [/quote]
  Ами в Кипър обяснението на турската инвазия беше обратното: тогава Турция искаше възстановяване на власт на сваленият с военен преврат архиепископ Макариус! Когато това беше факт турските войски си останаха в Кипър и по-късно бе обявена Севернокипърската република, така че сега можем да очакваме нова протурска република Северна Сирия! А след време да дойде и нашият ред с някой демократичен Източен Булгаристан!

 • 3
  juliano95 avatar :-|
  Julian Mall

  [quote#1:"D-r D"]
  Турция ще се изтегли от Сирия в момента, когато Москва поиска това. Още е рано.[/quote]
  Това е пълен абсурд! От Ирак се изтеглиха но той все пак е американски протекторат в Сирия ще останат докато не бъдат изтласкани със сила от кюрдите и сирийците! След всичко което и се случи Сирия би предпочела да граничи с кюрдите отколкото със Турция!

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "Julian Mall":


  [quote#2:"Julian Mall"]Ами в Кипър обяснението на турската инвазия...[/quote]

  Няма допирни точки между турското нахлуване в Сирия и инвазията в Северен Кипър през 1974г.
  Според Гаранционния договор, сключен в Никозия през август 1960 г между Великобритания, Гърция и Турция, страните гаранти могат да използват сила, за да възстановят статуквото в Кипър. След прогръцкия метеж и свалянето на правителството на архиепископ Макариос през 1974 г, Турция се възползва от правата, дадени й от договора, и стовари десант в северната част на острова. Министър-председателят Бюлент Еджевит не е имал намерение да възстановява Макариос на власт, а да попречи на обединението на Кипър с Гърция, каквито бяха намеренията и на бунтовниците в Никозия, и на режима на полковниците в Атина.
  Това с по-късната Севернокипърска турска република е друга тема и няма отношение към темата.

  Що се отнася до турското нахлуване от 24 август в Северна Сирия и превземането на Джараблус то не се основава на международен договор или решение на СС на ООН.
  От три години г-н Ердоган се опитва да ангажира САЩ и ЕС с някаква зона за сигурност в Северна Сирия, което всъщност си е непротивопоставяне на турска окупация на населената с кюрди Северна Сирия. Тъй като предложението е прекалено прозрачно, никой не му се върза. Сега г-н Ердоган си осигури по своите виждания безпроблемна окупация на една зона.
  На днешните разговори в Женева между г-дата Лавров и Кери ми направи впечатление, че руският външен министър поема ангажименти, като заявява, че сирийското правителство ще се съобрази с тях. С това отговарям на репликата ви от следващия постинг. В момента в Сирия управлява Русия - дали ви харесва или не е без значение.
  Що се отнася до изтласкването на турската група от Северна Сирия, за което говорите - това няма как да стане със сила. Нужен е политически натиск върху Анкара и поемане на гаранции за ненарушимост на границите й.

 • 5
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "Julian Mall":

  "...най-краткото обяснение защо Турция влезе в Сирия е следното: "Тя вижда решението на сирийската криза в премахването на Асад.
  - цитат на коментар #1 от “D-r D”

  Извинете, ама аз не съм казвал това в своя коментар, още повече не съм убеден, че това е истина.
  Да не ми слагате чужди цитати в устата?

 • 6
  vaticana avatar :-|
  vaticana

  До коментар [#4] от "D-r D":

  Така е. Още повече сделката на Анкара с Москва е много видима: срещу газ, възстановяване на икономическите отношения и неподкрепа за кюрдската автономия от страна на Русия, Турция оттегля протурските милиции от Алепо.
  С превземането на Алепо сирийското правителство реално печели войната.
  Какво му пука на Ердоган за Асад? Той печели изключително важни гаранции от Русия за ненакърнимостта на границите на Турция и слага кръст на американските мераци за Велик Кюрдистан.

 • 7
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#2] от "Julian Mall":

  Ето текста от материала на г-жа Станева, който сте ми приписали:

  "...Анализаторът от Chatham House и директор на Fares Center for Eastern Mediterranean Studies към Tufts University Надим Шехади казва пред "Капитал", че най-краткото обяснение защо Турция влезе в Сирия е следното: "Тя вижда решението на сирийската криза в премахването на Асад. И освен това не трябва да се забравя, че е силно притеснена от кюрдския въпрос..."

  Много некоректно.

 • 8
  juliano95 avatar :-|
  Julian Mall

  До коментар [#4] от "D-r D":
  Официалната причина за турската инвазия е възстановяването на конституционното устройство на Кипър! И когато то бе възстановено турската армия остана на място да го брани! Същото ще стане и в Северна Сирия турските войски ще останат там под предлога да защитят турската държава от откъсване на територии населени с кюрди!
  Колкото до цитата който поради недоглеждане съм ви приписал, ясно е че е цитат от статията затова и не съм се поправял допълнително!

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#8] от "Julian Mall":


  quote#8:"Julian Mall"]Официалната причина за турската инвазия е възстановяването на конституционното устройство на Кипър! И когато то бе възстановено турската армия остана на място да го брани! [/quote]

  Това е несериозно!
  Вие видимо нямате познания за най-новата история на Кипър, а правите свободни съчинения и търсите несъществуващи връзки и съвпадения.

  Ето фактите за Кипър:
  Има две турски инвазии в Кипър - на 20 юли и на 14 август 1974 г.
  Има мирни преговори на страните-гаранти в Женева в края на юли. Има резолюция 367 на СС на ООН, която оспорва легитимността на турските действия, защото в резултат от нашествието суверенитетът и териториалната цялост на Кипър не само не се запазва, а точно обратното - създава се отделна политическа единица в северната окупирана част на острова.
  На 13 февруари 1975 г. Турция обявява окупираните райони на Република Кипър за Федерална турска държава.
  През 1983 г. кипърският-турски меджлис обявява независимостта на Севернокипърската турска република. След тази декларация Великобритания свиква заседание на СС на ООН, което приема резолюция 541, определяща "опита за създаване на Севернокипърска турска република за невалиден".
  На следващата година, Резолюция 550 на СС на ООН осъжда „обменът на посланици“ между Турция и СКТР.

  В Сирия турските войски и съпътстващите ги отряди на ССА се натъкват на ожесточена съпротива на халифатаджиите. Техните части предвидливо напуснаха Джараблус преди достигането на турската колона, която реално се занимава с избиване на кюрди от силите за самоотбрана. Сутринта гледах видео за трети унищожен турски танк.

  Ако много държите на исторически позовавания, инвазията на Турция в Сирия прилича на малък братовчед на съветската инвазия в Афганистан от 80-те г. на ХХ в. Редовна армия е обучена и може ефективно да се сражава с редовна армия. Срещу партизански действия е безсилна. Турската армия в момента е лишена от половината си генералитет, средният й ешелон е разследван за връзки с гюленистите и демотивиран.
  Срещу турските армейски части противостоят воюващи пета година джихадисти, добре въоръжени и познаващи перфектно терена.
  Нищо добро не чака турските части в Сирия. • 10
  juliano95 avatar :-|
  Julian Mall

  До коментар [#9] от "D-r D":
  [quote#9:"D-r D"]Това е несериозно!
  Вие видимо нямате познания за най-новата история на Кипър, а правите свободни съчинения и търсите несъществуващи връзки и съвпадения.
  [/quote]
  Не знам само как цитираните от вас факти оборват моето твърдение че Турция винаги намира някакъв предлог да извърши инвазия и ако в 1974г все пак това бе осъдено от ООН днес дори и това го няма! Така че територията заета от турските войски най-вероятно ще бъде заселена със сирийски бежанци враждебни на Асад и тази част от Сирия ще се отдели като Северен Кипър и ще бъде под пълен турски контрол!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход