Турската икономика забавя растежа си за пръв път от 2014 г.
18 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Турската икономика забавя растежа си за пръв път от 2014 г.

Увеличените държавни разходи и новият строителен бум частично компенсират ефектите от свитото потребление

Турската икономика забавя растежа си за пръв път от 2014 г.

Причините са забавянето на вътрешното потребление и свиването на инвестициите

Мартин Димитров
5055 прочитания

Увеличените държавни разходи и новият строителен бум частично компенсират ефектите от свитото потребление

© OSMAN ORSAL


Турция най-вероятно няма да достигне желания годишен ръст на икономиката от 4.5%. Това стана ясно след публикуването на макроикономическите данни на страната за последното тримесечие (април - юни) от националния статистически институт TÜİK в петък. Намалението на вътрешното потребление и инвестициите през първата половина на годината, както и слабият туристически сезон са основните причини за забавянето, което може да продължи и през следващото тримесечие. Причината за това очакване е понижението на индустриалното производство и износа след неуспешния опит за преврат на част от турската армия през юли, ефектите от които тепърва ще си проличават. Увеличението на държавните разходи с 16% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, инвестициите в строителния сектор, увеличаването на минималната работна заплата и намаляването на лихвените проценти по кредитите не успяват да компенсират напълно горните ефекти.

Официалните данни показват, че БВП на страната е нараснал през второто тримесечие с 3.1% на годишна база. През първото тримесечие на годината икономическият растеж беше 4.7% в сравнение със същия период на 2015 г., припомня Bloomberg. Това е първият път от 2014 г., когато растежът се понижава под прогнозите на турската статистическа служба.

Свито потребление и високи държавни разходи

Един от значимите фактори за спада в икономическите показатели на страната е свиването на инвестициите на компаниите в страната. "Въпреки увеличението на инвестициите на строителния сектор виждаме общо свиване на разходите, особено що се отнася до инвестиции в машини и съоръжения", отбелязва вицепремиерът Мехмет Шимшек, цитиран от турския Hurriet Daily. Той добавя, че ефектите от опита за военен преврат са намалили индустриалното производство и търсенето на турски стоки в чужбина, но общите икономически перспективи са се подобрили през август. След кризата от 15 юли разходите на компании за машини и съоръжения са се свили с 5.3%, а частните инвестиции през второто тримесечие са намалели с 1.6% спрямо миналата година.

Свиването на частния сектор се компенсира с увеличение на държавните разходи, които съставляват близо 12% от турската икономика. Това се случва в неудобен момент, когато Турция се нуждае от точно обратното - понижение на държавните разходи и повече чуждестранни инвестиции, с които да запълни бюджетния си дефицит, който е 4.5% от БВП през 2015 г. С този дефицит държавата финансира тежко задлъжнелите си компании. По думите на Шимшек, казани на икономически форум в средата на миналата седмица, правителството ще предложи нужните стимули, които да накарат и компаниите, и гражданите да спестяват повече.

Спешна нужда от структурни реформи

За да бъдат привлечени инвеститорите обаче, правителството трябва да направи множество реформи. Вицепремиерът Шимшек загатна за тях по време на своята реч. Според 65-ата правителствена програма, представена през май, държавните инвестиции ще се концентрират във високотехнологични области, свързани с науката и образованието. Въздухоплавателната и военната промишленост и развитието на информационни и комуникационни технологии ще бъдат в центъра на турската стратегия за устойчив ръст и "Четвърта индустриална революция" в страната, твърди Шимшек.

Как се представя турската икономика

- 3.1% е годишният ръст на БВП през второто тримесечие при 4.7% през първото.

- 5.2% е нараснало потреблението на домакинствата спрямо 7.1% през предходните три месеца.

- 15.9% са нараснали правителствените разходи през второто тримесечие при 10.9% между януари и март.

- 1.6% са се понижили инвестициите на компаниите за периода април - юни.

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK