Влязлото в сила примирие в Сирия засега се спазва

То беше постигнато в Женева след месеци на разговори между САЩ и Русия

Примирието в Сирия, което влезе в сила на залез слънце в понеделник, засега се спазва. По информация на базираната във Великобритания Сирийска обсерватория за човешките права няма регистрирани цивилни жертви през първите 15 часа от спирането на военните действия, пише ВВС. Жителите на Алепо, който е център на боевете, също съобщават за временно спокойствие.

Сирийската армия заявява, че примирието ще продължи седем дни, но си запазва правото да отговори на всяка провокация. От своя страна няколко бунтовнически фракции приветстваха договорката, но изразиха резерви относно прилагането й.

Хуманитарна помощ

ООН иска да достави хуманитарна помощ на нуждаещите се, но за целта са необходими по-големи гаранции, че примирието ще се задържи. И правителството в Дамаск, и бунтовниците са обвинявани, че са нарушили мира със спорадични атаки. Говорител на ООН заявява, че хуманитарната помощ може да влезе от Турция, но "трябва да видим сваляне на оръжията, което ни удовлетворява. А докато говоря, това още не е станало".

Споразумението е описвано от американския държавен секретар Джон Кери като "последния шанс да спасим обединена Сирия". То беше постигнато в петък в Женева след месеци на разговори между САЩ и Русия и изисква и двете страни да позволят достъп на хуманитарна помощ. Ако примирието се задържи седем дни, Вашингтон и Москва ще извършат координирани въздушни удари върху милиции, включително "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) и "Джебхат Фатах аш Шам" (новото име на фронт "Ан Нусра").

Опозиционната Свободна сирийска армия посочи, че ще "сътрудничи положително" с примирието, но се опасява, че то ще облагодетелства правителството. Друга голяма бунтовническа група – твърдолинейната ислямистка "Ахрар аш Шам", първоначално отхвърли споразумението, но по-късно прие по-умерена позиция. Сирийският президент Башар ал Асад приветства сделката, но коментира, че продължава да е "решен да си върне всяка област от терористите и да я възстанови".

Тест за Вашингтон и Москва

Дали примирието ще се задържи ще бъде голям тест за САЩ и Русия, чиито външни министри напоследък създават впечатлението, че поддържат по-добри работни отношения. Досега дипломацията се проваляше и основна причина за това беше блокажът между Москва, която е ключов съюзник на Асад, и Вашингтон, който настоява за незабавното му слизане от власт. Оттогава досега Русия се превърна в най-влиятелната външна сила в Сирия. Докато САЩ предимно отсъстват в тази ситуация.

Според някои анализатори може би сега Москва е готова да надгради над примирието и да накара Асад да се съгласи за политически преход, който може да сложи край на войната. Или може би, както смятат противниците на Асад и Русия, спирането на военните действия е прикритие за прегрупиране и превъоръжаване.

Според Сирийската обсерватория за човешките права броят на загиналите, регистрирани от началото на конфликта през 2011 г., надминава 300 хил. души и е много вероятно да достига до 430 хил. Над 4.8 млн. са избягали от страната, а 6.5 млн. други са напуснали домовете си и са се преместили някъде другаде в рамките на Сирия.