ЕК дава нови права на издатели и музиканти в интернет

Платформите за споделено съдържание ще трябва да плащат на авторите

Youtube ще трябва да плаща повече на музикантите и продуцентите им.
Youtube ще трябва да плаща повече на музикантите и продуцентите им.    ©  Reuters
Youtube ще трябва да плаща повече на музикантите и продуцентите им.
Youtube ще трябва да плаща повече на музикантите и продуцентите им.    ©  Reuters
Издателите ще могат да изискват от сайтове като Google заплащане за използване на съдържанието им.

Издателите, музикантите и други автори ще могат да изискват заплащане, ако техните творби се използват от уебсайтове, става ясно от черновата на новия закон на ЕС за защита на авторските права, публикувана в сряда. Идеята на Европейската комисия е да защити творците и да им осигури екслузивни права да разпространяват онлайн съдържанието си. Така например журналисти и издатели на вестници и списания ще могат да искат заплащане от Google News и други сайтове, които използват части от статиите им. Издателите често се оплакват, че например Google, собственост на Alphabet Inc., генерира печалби чрез реклами, които показва до тяхно съдържание, отбелязва Bloomberg.

Новата директива трябва да замени досегашната, която е била въведена преди 15 години, и да уеднакви остарелите и фрагментирани правила в различните страни. Старата директива от 2001 г. даваше сходни по мащаби нива на защита на авторското право, но новата би трябвало ефективно да ги гарантира.

Повече права за издатели и журналисти

Предложението на ЕК е да се въведе ново право на издателите, подобно на това, което вече съществува в закона на ЕС за филмовите, звукозаписните и други производители в развлекателната и авторската индустрия. Новото право признава важната роля, която журналисти и медийни издатели имат в "инвестирането и създаването на качествено журналистическо съдържание, което е от изключителна важност за достъпа на гражданите до знание в демократичните ни общества", пише в черновата на директивата.

"Тъй като те ще са законно признати като собственици на това право, ще бъдат за пръв път в по-добра позиция, когато договарят използването на съдържанието си с онлайн агрегаторите, които го използват или дават достъп до него." Освен това директивата предвижда да гарантира обезщетения за инвестициите на издателите, тъй като "честното споделяне на стойността е необходимо, за да осигури устойчивостта на издателския сектор".

Ще има ли реакция от големите агрегатори на съдържание

Новата директива може на практика да ограничи способността на компаниите - агрегатори на съдържание, да предлагат услуги в Европа. Например през 2014 г. Google вече затвори новинарския си портал в Испания, след като закон в страната позволи на издателите да таксуват уебсайтове, които са използвали съдържанието им. Услугата Google News изцяло разчита на информация, която е била събрана и публикувана от новинарски агенции, а YouTube разчита на печалба от реклами, не от съдържанието, която после разделя между собствениците на авторски права. Така Youtube и други сходни сайтове за споделяне на аудио- и видеосъдържание като Vimeo и DailyMotion ще трябва по-активно да преглеждат съдържанието си, за да проверят за записи и видеа, които нарушават авторските права.

ЕК смята, че тези сайтове трябва да предприемат "подходящи и пропорционални мерки, за да осигурят защита" на защитените творби чрез технологии за разпознаване на съдържание. Те ще бъдат длъжни да информират собствениците на авторските права колко добре работят тези технологии и да им осигурят начин да си търсят обезщетение от нарушителите на правата им, заявява още ЕК. Например Google използва ContentID за тази цел и твърди, че досега е обезщетил носителите на правата с 2 млрд. долара, твърди Bloomberg. Компанията е разследвана отделно от ЕК и за влиянието си върху резултатите при търсене, за онлайн реклами и за софтуера си за мобилни телефони Android.

Повече права за самите автори

Освен издателите вече и музикантите ще могат да изискват допълнително плащане от продуцентите. Авторите и изпълнителите в музикалния сектор често прехвърлят правата си срещу предварително заплащане, но ЕС смята, че трябва да могат да проследяват каква печалба генерира трудът им и да могат да предоговарят условията, ако смятат, че сделката е била нечестна. По думите на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер важното е "журналистите, издателите и авторите да получават честно заплащане за труда си".

ЕК ще публикува нови правила и за роуминга през следващата седмица

През следващата седмица Европейската комисия ще представи и новите си правила за роуминга, обяви Жан-Клод Юнкер в сряда по време на речта си за състоянието на ЕС в Страсбург. Миналата седмица той изтегли първоначалния проектоплан на ЕК за отмяна на роуминг таксите от средата на 2017 г. с цел да бъде подобрен. Планът предвижда използване на мобилни услуги в чужбина на цената според националния план на потребителя за не по-малко от общо 90 дни годишно или за 30 дни непрекъснато. След изтичането на тези дни ще влиза в сила роуминг такса, но тя няма да е по-висока от 4 цента за минута разговор, 1 цент за кратко текстово съобщение и 0.85 цента за мегабайт данни. Но ако клиентът се върне само за ден до България и отново отиде в Европа, започва да тече нов 30-дневен срок. Предложението вече среща голяма съпротива от телекомите, но преди да влезе то в сила, ще трябва да бъде одобрено от европарламента и Европейския съвет.