Брюксел е негов храм, а той е върховният жрец
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Брюксел е негов храм, а той е върховният жрец

Сцената е готова за предстоящ сблъсък

Брюксел е негов храм, а той е върховният жрец

Изборът на Ги Верхофстад за преговарящ на Европейския парламент за Brexit е лоша новина за британците

Марина Станева
17818 прочитания

Сцената е готова за предстоящ сблъсък

© Reuters


Темата накратко

- Заклетият европейски федералист Ги Верхофстад, агитиращ за "повече Европа", ще бъде преговарящият от името на ЕП за Brexit.

- Евроскептиците в Обединеното кралство го смятат за "антибритански фанатик, който защитава един по-интегриран ЕС". И очакванията са за предстоящи напрегнати разговори и дори сблъсъци между Брюксел и Лондон.

- Ролята на лидера на ALDE в преговорния процес няма да е толкова голяма. Но дуелът обещава да бъде интересен.

Той не се притеснява да каже директно на британците какво смята за тяхното решение да напуснат ЕС, като "глупост" е най-меката дума, която употребява. Обичайно концентрира светлините на прожекторите с ярките си речи пред Европейския парламент (ЕП), които предизвикват реакции в двете крайности – от бурни аплодисменти до поривисти освирквания. И е нещо като еквивалент на рок звезда в политиката, като благодарение на своя неподражаем стил надскача ограниченията на реалното си влияние.

На младини Ги Верхофстад е искал да стане актьор. Днес може да се каже, че отчасти е осъществил тази мечта, тъй като изпълнява своите страстни монолози пред голяма публика, а ролите, в които се е превъплъщавал, са разнообразни - евродепутат, лидер на либералната група ALDE и белгийски премиер. Изборът му за преговарящ на ЕП, когато Лондон стартира процеса по излизане от ЕС, е лоша новина за британците. Като заклет европеец той е категоричен: "Наше задължение е да превърнем Brexit в успех за Европа и нейните граждани. Това е възможност не да я убием, а да я преоткрием. ЕС е лекарството за рака на национализма."

Евроскептиците в Обединеното кралство просто няма как да бъдат доволни от новото му назначение, тъй като според тях той е "антибритански фанатик", който защитава това, което те категорично отхвърлят, а именно един по-интегриран ЕС. И очакванията сега са за предстоящи напрегнати разговори, тропане по масата и дори сблъсъци между Брюксел и Лондон.

Рунд 1: Заклетият европеец срещу Brexit

Страшилището за всички брекситъри - Верхофстад, може да се опише най-кратко като заклет европейски ветеран, агитиращ за "повече Европа". Той иска по-амбициозен ЕС, който да развие енергийната инфраструктура, инвестициите и банковия съюз. Според него Брюксел е изправен пред пропаст между поколенията, като от едната страна са проевропейските младежи, а от другата - по-възрастното население, което има "големи проблеми с ЕС". По думите му наболели въпроси в съюза като тероризма и избягването на данъци могат да бъдат решени само чрез "инструменти, надхвърлящи рамките на националните интереси". В интервю за онлайн изданието Cafebabel Верхофстад обяснява концепцията за ЕС така: "Представете си клас от 28 ученици. Всеки от тях има свои идеи, предимства и трудности. Идеята е те да работят заедно и да създадат съюз, който подкрепя и подсилва членовете си."

Критиците му го определят като радикален федералист, който често се е изказвал в полза на създаването на Съединени европейски щати. Лидерът на ALDE не крие, че според него само чрез политическо обединение Европа ще успее да остане значима сила в глобализиращия се свят. Новото му назначение не се приема еднозначно дори сред колегите му в ЕП. "Мисля, че това е почти провокация за Великобритания. Става въпрос за държава, която понякога с основание е скептична към ЕС. За съжаление преди референдума политиците не успяха да обяснят на хората защо Европа е необходима, така че мнозинството гласува да напусне съюза. И след това да сложиш за преговарящ човек, който не е в средата на политическия спектър, а е от спектъра на искащите федерална Европа, не е най-добрият ход", казва пред "Капитал" холандският евродепутат от групата на социалистите Кати Пири. Но допълва, че в крайна сметка Верхофстад ще трябва да представлява целия ЕП. Което означава, че няма да може да излага само личното си мнение, а ще трябва да вземе под внимание и вижданията на големите политически групи. "Така че смятам, че той ще трябва да заеме позиция, отразяваща мнозинството тук. Сигурна съм, че като опитен политик, като бивш белгийски премиер, той е способен да го направи. Но първоначалната реакция на Великобритания също е разбираема", казва Кати Пири.

През седмицата Верхофстад повтори позицията си, че четирите свободи в ЕС – движението на стоки, услуги, капитали и хора, не могат да се делят и Великобритания не може да има една от тях без всички останали. Думите му бяха подкрепени от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, който заяви в годишната си реч за състоянието на съюза, че Лондон няма да получи достъп до единния пазар, ако забрани на граждани на ЕС да работят във Великобритания след Brexit. "Не може да има достъп по избор до единния пазар", категоричен беше Юнкер.

Според Найджъл Фараж от Партията на независимостта на Обединеното кралство (UKIP) тази позиция означава, че договарянето на сделка е малко вероятно. Той нарече новото назначение на Верхофстад "военен акт срещу всеки разумен преговорен процес", а самия него определи като "върховния жрец в храма на Брюксел". Неприязънта между двамата в ЕП не е отскоро, като веднъж лидерът на ALDE дори заяви: "Фараж постоянно говори за заплати и пилеене на пари. Но според мен най-голямото прахосване на пари в ЕС днес е заплатата, която всички му плащаме. Нека бъдем честни – той е член на комисията по риболова и никога не е там. Идва тук и казва, че заплатите, които се плащат, са скандални. А той получава заплата, без да е свършил никаква работа в собствената си комисия. Той може и да се смее, но това е реалността."

Адвокатът по развода на ЕС

Веднага след като резултатите от британския референдум станаха ясни, Верхофстад посочи, че това е тъжна новина, но сега трябва да последва "бърз и приятелски развод", за да се ограничат негативните ефекти. След избирането му за преговарящ на ЕП той отчасти омекоти непримиримите си проевропейски позиции, като заяви: "Brexit не е въпрос на наказание, не е въпрос на отмъщение. Нека да спрем и от двете страни на Ламанша нашата колективна депресия и политиката на разделение."

Британският премиер Тереза Мей обаче не дава признаци, че смята скоро да активира член 50 от Договора за ЕС, който ще сложи началото процеса за излизане от съюза. Тя посочи, че няма да задейства механизма преди следващата година, тъй като е необходима значителна подготовка. Докато Верхофстад иска това да стане колкото се може по-скоро, за да може ЕС да има споразумение за британското напускане преди следващите европейски избори през 2019 г.

Верхофстад няма да е сам в новото си амплоа, а се включва в екип. Той ще участва в разговорите за Brexit заедно с преговарящите от ЕК и от Европейския съвет – съответно французина Мишел Барние и белгиеца Дидие Сеювс. През седмицата ЕК обяви, че германката Сабине Вейанд, която е заместник-директор в търговския отдел на комисията, ще се присъедини към Барние. Целта им ще бъде "да координират работата по всички стратегически, операционни, законови и финансови въпроси, свързани с преговорите".

От британска страна обаче посочват, че ролята на лидера на ALDE няма да е толкова голяма. "Комбинацията от Верхофстад и Барние е разглеждана във Великобритания като не особено симпатизираща към каузата на Лондон. Но ЕП не е основен актьор в това, така че няма голямо значение какво мисли Верхофстад, защото всички преговори първоначално ще бъдат между Обединеното кралство и ЕК и страните членки. Чак на по-късен етап ще бъде намесен ЕП. Така че от повечето британци назначението на Верхофстад не е смятано за толкова значимо, дори той да е враждебен към позицията на Лондон", казва пред "Капитал" проф. Иън Бег, анализатор от Европейския институт към London School of Economics.

Според Винченцо Скарпета от Open Europe Верхофстад ще бъде "особено непреклонен", що се отнася до разделянето на четирите свободи на ЕС. По думите му като "твърд федералист" лидерът на ALDE вероятно ще защитава "категорична позиция". "Но предвид по-ограничената роля на ЕП неговото влияние върху предстоящите разговори за Brexit не трябва да бъде преувеличавано", твърди Скарпета, цитиран от британската ВВС.

Самият Верхофстад контрира, че ЕП "ще трябва да даде съгласието си за споразумението, както се посочва в член 50, така че е разумно той да бъде включен от началото на този процес". Във всеки случай дългогодишният политически опит на бившия белгийски премиер означава, че той ще може да подходи прагматично в търсенето на решение. Със заемането на ключовите позиции в преговорите дуелът вече спокойно може да започне. И обещава, че ще бъде интересен.

По темата работи и Александър Терзиев

Верхофстад за Brexit

"Геополитически британските граждани знаят много добре, че Обединеното кралство без ЕС всъщност е джудже в световен мащаб."

"Brexit е глупост за страна с 53% износ, отиващ за континента и останалата част от Европа. Това е толкова глупаво, че дори най-добрите приятели на британците – САЩ, не го разбират."

"Единствените печеливши от Brexit ще са Найджъл Фараж и Владимир Путин, които биха изпитали удоволствие от една разделена Европа."

Темата накратко

- Заклетият европейски федералист Ги Верхофстад, агитиращ за "повече Европа", ще бъде преговарящият от името на ЕП за Brexit.

- Евроскептиците в Обединеното кралство го смятат за "антибритански фанатик, който защитава един по-интегриран ЕС". И очакванията са за предстоящи напрегнати разговори и дори сблъсъци между Брюксел и Лондон.

- Ролята на лидера на ALDE в преговорния процес няма да е толкова голяма. Но дуелът обещава да бъде интересен.

Той не се притеснява да каже директно на британците какво смята за тяхното решение да напуснат ЕС, като "глупост" е най-меката дума, която употребява. Обичайно концентрира светлините на прожекторите с ярките си речи пред Европейския парламент (ЕП), които предизвикват реакции в двете крайности – от бурни аплодисменти до поривисти освирквания. И е нещо като еквивалент на рок звезда в политиката, като благодарение на своя неподражаем стил надскача ограниченията на реалното си влияние.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  damianrm1 avatar :-P
  damianrm1

  Честито на британците! Сега ще видят кон боб яде ли ..

  Няма да излезнат според мен-ПРОСТО няма да се намери британски политик, който да иска името му да остане в историята като стартирал национална катастрофа ...

 • 2
  bat_plamen avatar :-|
  bat_plamen

  До коментар [#1] от "damianrm1":

  ++++++++++++++++++++++++++
  Дори и да излязат тези Острова все пак ще се съобразят с основните европейски ценности ,защото иначе става страшно за икономиката /стандарта/ им.

 • 6
  fresia avatar :-|
  fresia

  Ще излязат,защото в момента ЕС не е най-доброто място за живеене и обвързването им с нас носи много минуси.
  После,когато нещата се уталожат,ще кандидатстват пак и ще бъдат приети с аплодисменти.
  Не ги мислете англичаните.
  Нас гледайте,че сме цъфнали и вързали.Веднъж като българи,втори път като европейци,да се ***** в късмета.

 • 7
  mxk43498737 avatar :-|
  Мухарем Сербезовски‏

  До коментар [#6] от "fresia":

  Аплодисменти, казваш ... С любопитство чакам да видя как големи като Германия и Полша ще се заклатят да ръкопляскат (особено първите, дето сега вече ще колят кучето).
  Нека си влизат и излизат, важното е да не им се пуска аванта. В тоя смисъл Ферхофстадт е много добър избор :-)

 • 8
  fresia avatar :-|
  fresia

  До коментар [#7] от "Мухарем Сербезовски‏":
  С аплодисменти,да.
  Нали виждаш,че европолитиците всичките са от една глутница.Слугуват само на себе си и се подкрепят един друг,нищо,че на драгия зрител спретват евтин цирк как освиркват английските дудуци и показно ги гонят.Зад кулиса си делят баницата дружески.Те са елитите,а ние всички сме стадото,което доят.
  Но ще се радвам англичаните да си го получат,разбира се.

 • 9
  mxk43498737 avatar :-|
  Мухарем Сербезовски‏

  До коментар [#8] от "fresia":

  Та кой, казваш, ще ръкопляска, политически анализаторе от Ганковото кафене ?

 • 10
  blurred avatar :-|
  blurred

  Браво!!! Страхотен избор за главен преговарящ! Много съм доволен! Подкрепям напълно Верхофстад във всичките му виждания. Най-вече за България е супер добра идеята за обща европейска прокуратура и армия. Които са единствено възможни без Великобритания, защото тя винаги е пречела на тези начинания по всякакъв начин.
  Идеята как влизат европейски прокурори в прокуратурата в София, без да питат никого и арестуват Цацаров, изключително много ми харесва.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Светът през 2021

Светът през 2021

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK