Двете лица на Братислава

Първата среща на европейските лидери след Brexit трябваше да стане символ на солидарност, но разкри разделенията в ЕС

Туск и Юнкер си обещаха до шест месеца да са изработили пътна карта за бъдещето на ЕС
Туск и Юнкер си обещаха до шест месеца да са изработили пътна карта за бъдещето на ЕС
Туск и Юнкер си обещаха до шест месеца да са изработили пътна карта за бъдещето на ЕС    ©  Reuters
Туск и Юнкер си обещаха до шест месеца да са изработили пътна карта за бъдещето на ЕС    ©  Reuters
Темата накратко:

- Срещата в Братислава трябваше да покаже, че ЕС може да работи и без Великобритания в условия на кризи. Тъй като все още никой от двете страни на Ламанша не е наясно как трябва да протече процесът по Brexit, фокусът бе изместен в посока сигурност.

- Единствените теми, които могат да обединят европейските лидери в момента, са тези за затягането на граничния контрол и единната европейска армия. Липсваха разговори за проблемите на еврозоната.

- Не е ясно дали България печели нещо повече от няколко десетки милиона евро за бежанците, като например подкрепа за присъединяване към Шенген и валутния съюз.

"Грандиозен успех." Така бе описан поредният дипломатически поход - този път в посока Братислава - на премиера Бойко Борисов от раболепните на правителството български медии. Факт е, че решението от срещата на върха в словашката столица България да получи спешно 160 млн. евро бе една от малкото конкретни новини, но това, погледнато по-отгоре, всъщност е точно обратното на успех.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  thepirineagle avatar :-|
  thepirineagle
  • - 3
  • + 6

  1. ЕС трябва да започне действителна депортация на всички нелегални имигранти и такива с отхвърлени молби за убежище към родните им страни или трети страни по договореност. Съмнява ме обаче политическата воля,макар че който го започне ще пожъне невероятен политически успех.
  2. Промяна на цялото законодателство за кандидатстване за убежище и отхвърляне на възможността за предоставяне при нелегално пресичане на границата.
  3. Изграждане на миграционни центрове в БИ и Сев. Африка с цялостна инфраструктура и интегриране към локалните иконномики.
  4. Радикални мерки за справяне с набъбващата банкова криза в Италия и други страни / включително по-бързо изграждане на банков съюз поне в рамките на еврозоната и общи облигации / .
  5. Промяна на подхода към младежката безработица,нивата на бюджетен дефицит при определени случаи,но със стриктни условия.
  6. Тотално пренасочване на еврофондовете и програмите към стимулиране на иновации,растеж и наука.
  7. Изграждане на действително силна гранична агенция с наднационални правомощия и забързано изграждане на общоевропейски сили за бързо реагиране / 60 000 - 80 000 души /, които да станат гръбнака на бъдеща ЕС армия.

  Нередност?
 • 2
  onufrii avatar :-|
  onufrii
  • - 1
  • + 7

  Най-добрата и доказано работеща европейска интеграционна политика е приложена още преди 500 години от Техни Испански Кралски Величества Изабела Кастилска и съпруга и Фердинанд Арагонски-а именно НЕЗАБАВНО (може и НЕДОБРОВОЛНО) ПОКРЪСТВАНЕ!!! на всички евреи маври бахайци и китайци,за КАТЕГОРИЧНО НЕЖЕЛАЕЩИТЕ между тях да се покръстят-еднопосочен билет до Константинопол
  ........Испанската историография не дава данни за смайващи примери на Християнски подвизи като раздаване на имущество на сиромаси,аскетизъм и мистицизъм сред потомците на новопокръстените(интегрирани) европейци,но което е по-важно не дава и данни за взривове, тероризъм,джихад и нападения над жени от горепосочените нови европейци

  Нередност?
 • 3
  jd89 avatar :-|
  jd89
  • - 1
  • + 5

  До коментар [#2] от "onufrii":

  Това е точно така. На съвременните западни политици им липсва мъдрост и далновидност, пропити са от либерална глупост и действат първосигнално. Едно привидно добро дело може да има ужасни последици за поколения напред, и обратно. Не случайно народът е измислил поговорки като "Трай бабо за хубост". Християнството също учи на мъдрост и разум, а не на необмислени действия.

  Нередност?
 • 4
  chuden_chudenov avatar :-|
  chuden_chudenov
  • - 2
  • + 4

  Евреите през 1492 и после циганите двадесет години по-късно са изгонени със закон от Испания и Португалия (само тези които не са приели християнството) За да се следят дали тези които са се покръстили (марони) - действително спазват християнството се засилва религиозната полиция (позната у нас като инквизиция - Туркемада е първия инквизитор по това време) Всъщност за цялото време в Испания от инквизицията са осъдени малко над 3000 човека (за всеки един случай има досие и съд с поне три заседания - първоначално съдът е бил в град Авила) За следващите два -три века Испания и Португалия стават едни от най-успешните държави в света

  Нередност?
 • 5
  bvw1434023445433113 avatar :-|
  EP
  • - 2
  • + 2

  До коментар [#1] от "thepirineagle":

  Много добър коментар!

  Но смеем ли да се надяваме поне половината от това да бъде реализирано.

  Нередност?
 • 6
  penetrating avatar :-|
  penetrating
  • - 2
  • + 1

  До коментар [#1] от "thepirineagle":

  Точно така. Бих добавил в изнесените центрове на БИ и СА да се създадат комисии за приемане и разглеждане на случаите на бежанци,в ключ утежни и политически. Самите потенциални бежанци се оставят да изчакат решението там.

  Нередност?
 • 7
  glog avatar :-|
  glog
  • + 1

  Всъщност това, че братиславската среща завършва без особени резултати, е нещо, което трябва да ни радва. Защото тя можеше да завърши с някакви реални резултати само ако Меркел и Юнкер бяха успели да наложат своята воля, а тяхната воля е нещата в ЕС така да се променят, че всичко да си остане на практика такова, каквото е и сега. Като се тушират само националистическите процеси в почти всички държави на ЕС, но основно в богатите. Нещо, което е невъзможно, защото точно сегашното управленческо състояние на ЕС е в основата на тези процеси.

  Събитията, които заливат Европа (ЕС), не са случайни, както не е случайно и това, че след 2007 година ЕС е в обща криза. Криза, започнала ПРЕДИ началото на масовото ислямско нашествие в Европа. Криза, която неочаквано обхваща не бедните държави, а богатите. И която извади на показ фалшивото благоденствие на такива държави, като Гърция и Италия, които зад привидното си процъвтяване всъщност са банкрутирали. И криза, която във връзка с предварителните избори за избор на кандидат-президенти в САЩ неочаквано избухна и там, и то в неподозирано големи и дълбоки размери.

  Тази криза е почти изцяло политическа. И засяга не една или друга отделна държава, а цялата политическа система, в която САЩ имат преобладаващо влияние. Защоно в САЩ сега финансово-икономическа криза няма. Кризата е предисвикана от начина, по който нетният национален продукт на САЩ се разпределя във вид на чист доход между социалните (класовите) групи в държавата. И от нарастващата социална несугурност на така наречената СРЕДНА КЛАСА в САЩ. И тъй като това зависи не толкова от икономиката, колкото от политиката, която под формата на закони регламентира пазарните отношения между социалните групи в обществото, както и начина на разпределяне на чистия доход между тях, кризата е не икономическа, не финансова, а политическа. И не случайно тя избухна в един изцяло политически процес: В процеса на предварителните избори за кандидат-президенти на САЩ.

  В ЕС нещата са аналогични, макар и не толкова ясни. Защото тук нетният продукт на съюза като цяло се дели най-напред между държавите-членки на съюза (което става по правила, определени от договора за членство и допълвани от нормативните разпоредби на Еврокомисията и Европарламента, които са задължителни за националните правителства), а след това и между социалните (класовите) групи в различните държави. И именно този начин на разпределянето на нетните доходи, най-напред между държавите, а после и между социалните групи в отделните държави, води до бурно финансово-икономическо развитие на Германия и затъването в дългове на такива държави, като Италия например (дълг в трилиони евро) и засилваща се бедност (като в България например). И до засилването на национализма, доколкото пазарните отношения между държавите от ЕС, регламентирани от управленческите органи на Съюза, са една от основните причини за нарастване на разликата в степента на икономическо развитие на държавите в него. Факт, който обяснява защо Италия като част от триото ГЕРМАНИЯ + ФРАНЦИЯ + ИТАЛИЯ, което Германия иска да използва, за да продължи да използва своите преимущества, предоставени ѝ от договорите и решенията на ЕС, се дистанцира от това трио. Което ще направи още по-невъзможно търсеното от Меркел и от Юнкер стабилизиране на управленческите структури на ЕС такива, каквито те в момента са. Още повече, ако Меркел и Юнкер продължат да си въобразяват, че могат да продължат да толерират ислямското нашествие и едновремено да запазят ЕС.

  Може ли ЕС да се стабилизира, да оцелее и да продължи да се развива не само икономически, но и политически?

  Може! Но първо трябва да спре навлизането на нови нашественици в него и да затвори границите си за нови имигранти. А едновременно с това и да промени пазарните правила за отношенията между държавите от ЕС. Тоест, като или напълно премахне границите между тях, или напъно ги възстанови, като им върне и целия суверенитет.

  Нередност?
 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Като за начало могат да регистрират всички бежанци веднагически на територията, на която се намират. Особено в Сърбия. Всички индианци от Централна Азия да се депортират там, където им е мястото - на Изток в някоя мирна държава. Европа няма работа да прибира хора от другия край на света, само защото им се живее като германци. Сирийците и Либийците поне са на границите, какво поражда нуждата "бежанци" да пропътуват половината свят?!

  Нередност?
Нов коментар