Путин с ултиматум към САЩ да изтеглят част от военните си в България и Прибалтика

С указ руският президент отмени споразумението си със САЩ за преработка на плутония

САЩ и Русия навлизат в период на по-сериозни търкания.
САЩ и Русия навлизат в период на по-сериозни търкания.    ©  KEVIN LAMARQUE
САЩ и Русия навлизат в период на по-сериозни търкания.
САЩ и Русия навлизат в период на по-сериозни търкания.    ©  KEVIN LAMARQUE
Москва иска да покаже, че няма да отстъпи по спорните въпроси със САЩ като войната в Сирия.

Руският президент Владимир Путин поиска от САЩ да намалят военната си инфраструктура и контингенти в новите членки на НАТО (присъединили се след 1 септември 2000 г.) - България, Румъния и балтийските държави. Москва поиска още Вашингтон да прекрати "неприятелската си политика" към страната, като изплати обезщетение за причинените щети от американските санкции, както и компенсация за загубите, които Русия понесе от собствените си контрасанкции. Това са част от условията на Путин, за да поднови ангажимента си за унищожаването на обогатен плутоний за военни цели, след като в понеделник той с указ отмени едностранно споразумението на Русия със САЩ за преработката на плутония.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  Дръжте си плутония и далече от БГ.

 • 2
  hadji1964 avatar :-(
  NIKE

  Става все по лошо!!!!!!!!!!!!!!!

 • 3
  danid avatar :-|
  danid

  Много песимистично се очертава бъдещето.

 • 4
  cuam4o avatar :-P
  Ангел

  Ебати. Бедните руснаци ще го унищожават по скъпия метод, а богатите американци ще го заравят. 100 тей праят?

 • 5
  atcomtatz avatar :-|
  Уточнител

  ЗА СВЕДЕНИЕ НА НЕЗНАЕЩИТЕ
  БЫСТРЫЙ ГЛОБАЛЬНЫЙ УДАР (PROMPT GLOBAL STRIKE)
  (по материали на руски експерти)
  Быстрый глобальный удар, БГУ (англ. Prompt Global Strike, PGS, также глобальный молниеносный удар) — инициатива вооруженных сил США по разработке системы, позволяющей нанести удар обычным (неядерным, англ. conventional) вооружением по любой точке планеты в течение 1 часа, по аналогии с ядерным ударом при помощи МБР.*
  Суть БГУ сводится к нарушению существующего баланса стратегических ядерных сил сдерживания (СЯС) еще до начала агрессии или в самом ее начале путем уничтожения большей части СЯС дальнобойными высокоточными средствами поражения в обычном (безъядерном) оснащении.
  Цели PGS — мобильные и стационарные пусковые баллистических ракет, командные пункты, ядерные объекты, пусковые установки любых ракет, ну и, наконец, некая террористическая инфраструктура.
  Первый компонент «удара», наиболее реалистичный по исполнению — это обычные межконтинентальные ракеты, оснащенные высокоточными неядерными боевыми блоками, в том числе и кассетными, индивидуального наведения.
  Вторым компонентом средств PGS стали стратегические крылатые ракеты с гиперзвуковой скоростью.
  Ну и третьим компонентом PGS называют так называемое кинетическое оружие —тяжелые тугоплавкие стержни из вольфрама длиной 5-10 метров, которые с высокой точностью сбрасываются аж с космической орбиты. Выпущенный из космоса, такой снаряд, достигая поверхности земли в нужной точке, дает высвобождение в точке удара энергии, эквивалентной взрыву 12 тонн тротила.
  В ядерной стратегии 2013** года говорится, что США не полагаются на концепцию контрценностного нацеливания, преднамеренно не нацеливаются на гражданское население или гражданские объекты и будут стремиться к сокращению до минимума побочного ущерба гражданскому населению и гражданским объектам.
  _________________________________
  * само САЩ могат да нанесат PGS
  **засега последна

 • 6
  shahta avatar :-|
  Sotir Kostadinov

  Това касае само България и НАТО. Всичко друго е незачитане на националният ни суверенитет. Никой не бива да се изненадва от подлата позиция на кремъл

 • 7
  dgerald avatar :-|
  dgerald

  До коментар [#5] от "Уточнител":

  Абе товарищ, объркал си форума!

 • 8
  scifiction avatar :-|
  scifiction

  Защо е по-лесно е да се направи айфон, отколкото да се утилизира плутоний
  http://oleglurie-new.livejournal.com

 • 9
  ixquick avatar :-|
  Ixquick

  Заглавието е подвеждащо.
  Договорът е преговарян и подписан и съдържа позиции как точно , по какъв метод, да бъде унищожаван плутония , сроковете, и че не трябва да се произвеждат нови атомни оръжия.
  Излиза , че САЩ не са способни да спазят договора, не са построили завод за преработка защото нямат и не са създали от 2000г до сега технологията за процеса, сменят регламентирания метод в договора с друг, технически обратим, с възможност за следващо военно използване.
  Освен това нарушават още една клауза, започват смяната на атомното оръжие разположено в Германия/ атомната база в Бюхел, с ново, подобрено, ще бъдат променени съответно и немските Торнадо, които трябва да хвърлят новите бомби, изработването и използване на нов вид бомби е забранено по договора. • 10
  ixquick avatar :-|
  Ixquick

  "Според Associated Press САЩ разполагат около 100 тона плутоний за военни цели, а Русия – 140 тона."/ Цитат от статията.
  Тук не са взети под внимания количествата на съюзниците, Франция и Англия, а също така , че атомно оръжие на САЩ е разположено в 5 държави от НАТО в Европа, Белгия, Холандия, Германия, Италия и Турция.
  Така сметките в 2016 според данни на SIPRI са

  САЩ 6 970 бойни глави
  Русия 7 300 бойни глави

  Франция 300 бойни глави
  Британия 220 бойни глави

  Значи съюзниците притежават 7 490 атомни бойни глави, а Русия 7 300.Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал