От плана "Юнкер" са се възползвали най-богатите в ЕС

В 15-те страни от Западна Европа са отишли 92% от досегашните инвестиции.

Reuters
Reuters    ©  Reuters
Reuters
Reuters    ©  Reuters

Почти всички средства, изразходвани до момента от специалния инвестиционен план на ЕС, известен като плана "Юнкер", са отишли в 15-те най-богати страни. Останалите 13 по-бедни са привлекли едва 8%.

Това сочи доклад на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), цитиран от Reuters.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  gembirdkz avatar :-|
  gembirdkz

  Запада доказва своето лицемерие точно с тази програма!!!Ние българите е крайно време да започнем да се оправяме сами без путиновци които искат да ни държат като роби и без лицемерите от запада!!?

 • 2
  glog avatar :-|
  glog

  Нищо ново под слънцето. Договорните условия за влизане в ЕС са такива, че поради нееднаквата пропускливост на границите между държавите-членки на практика това води до концентрацията на богатствата ва богатите и до концентрацията на бедността в бедните държави.

  Простото премахване на границите обаче не би поправило нещата, защото възроденият национализъм ще доведе до концентрация на богатства и на бедност по народностен, а не на държавен принцип, което в края на краищата не променя същността на нещата. Така че единствено ако ЕС се превърне в съюз на суверенни държави с реални граници между тях, които водят съгласувана политика начело с някакъв координиращ орган, проблемите могат да бъдат решени и съюзът като цяло да просперира.

 • 3
  cgb1418927446385869 avatar :-|
  Любомир Попалексов

  Като при всяка социална държава или общност, каквато е ЕС, която е призвана да взима от тези, които имат в повече и да дава на тези, които нямат, се получава обратното, визима се от бедните и се дава на богатите - едните да станат още по-бедни, богатите по-богати.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "gembirdkz":

  Крайно време беше Запада да помисли и за себе си. Десетилетия вече трошат грешни пари, за да може в Източна Европа да си оправяме градинките и роднинския бизнес с тях. Време е да се инвестира в иновации - където има капацитет, там. За да се "оправиме сами" точно това трябва да ни е основната цел - да имаме повече капацитет за иновации и да привличаме такъв тип високоефективни инвестиции.

  Докато ЕС чака ние да се накрадем, бизнеса му става все по-неефективен.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#3] от "Любомир Попалексов":

  Колосална глупост. Лесна проверка в цифрите показва колко непропорционално големи дялове от средствата на ЕС взимат развиващите се членове. С тази разлика, че ние с парите си правим в пъти по-малко, от колкото германците, например. Никой не ни е виновен, че ЕС най-сетне направи една програма, която да се движи от ефективност, а не от лицемерие.

 • 6
  montag avatar :-|
  Петър42

  Ами това е план за иновации…който има капацитет да прави иновации, той ще усвоява пари за иновации.

  В Западна Европа, научните центрове работят съвместно с предприятия: от най-големите, до малките и средни предприятия, за да развиват съвместно иновации и да правят технологичен трансфер от научните центрове към индустрията. Къде ги тия неща в България?

  Второ, БВП на ЕС-27 е 14 635 млрд.€, БВП на ЕС-15 е 13 882.7 млрд.€. или иначе казано, БВП на ЕС-15 е точно 95% от БВП на ЕС-27. Парите са разпределени пропорционално на съществуващата икономика, което просто значи, че средства, събрани от ЕС са инвестирани в иновации в страните-членки. Изборът е бил преразпределянето на средства между членките да не е значително: това е валиден политически избор, за който няма какво да упрекваме ЕК.

 • 7
  montag avatar :-|
  Петър42

  Като препрочитам статията, държавите от ЕС-15 са получили 92% от средствата, а държат 95% от БВП. Значи, все пак има някакво малко преразпределение на средства, но то е именно към по-бедните държави. На какво отгоре претенции за повече?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал