МВФ и Световната банка призовават към повече държавни разходи

Институциите се опасяват от протекционистичните тенденции и забавянето на световната търговия

Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ, и президентът на Световната банка Джим Йон Ким по време на срещата във Вашингтон
Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ, и президентът на Световната банка Джим Йон Ким по време на срещата във Вашингтон    ©  YURI GRIPAS
Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ, и президентът на Световната банка Джим Йон Ким по време на срещата във Вашингтон
Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ, и президентът на Световната банка Джим Йон Ким по време на срещата във Вашингтон    ©  YURI GRIPAS
За съгласуване на монетарната и фискалната политика между държавите призоваха МВФ и Световната банка.

Нарастващата враждебност срещу глобализацията, слабият икономически растеж и търсене, миграцията и климатичните проблеми бяха основните теми, обсъдени на есенната среща между МВФ и Световната банка в събота. Двете организации призоваха към по-голямо сътрудничество между държавите по отношение на монетарната и фискалната политика, както и за увеличаване на държавните разходи, където е възможно.

Финансовите лидери подчертаха приноса на световната търговия през последните десетилетия за увеличаването на просперитета, като според президента на Световната банка Джим Йон Ким един милиард души са излезли от бедност през последния четвърт век благодарение на отворените икономически граници. Целта беше да защитят свободната търговия от набиращата популярност протекционистична реторика. Това беше първа среща между двете институции след референдума на Великобритания за излизане от ЕС и след като Доналд Тръмп си осигури президентската номинация на Републиканската партия с активна кампания срещу търговските споразумения.

Световната търговия намалява

"Все повече хората не се доверяват на елитите си. Те нямат доверие нито в икономическите си лидери, нито в политическите", заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле във Вашингтон. "Във Великобритания всички от елита говореха на хората "не гласувайте за Brexit". Но те го направиха", добави той. Според Шойбле Германия се опитва да "задържи Европа обединена" пред опасността от нарастващия национализъм и ако не успее, това ще доведе до лоши последствия за глобалното икономическо сътрудничество. Миналата седмица Световната търговска организация намали прогнозата си за ръста на световната търговия от 2.8% до 1.7% за тази година. Причината е забавянето на вноса в Северна Америка, както и на търговията в развиващите се икономики като Бразилия и Китай. МВФ също акцентира върху забавянето на търговския обмен в есенната си прогноза за икономиката преди дни.

На срещата във Вашингтон МВФ призова към изработването на политики, които да "отговорят на притесненията на тези, които бяха "изоставени", и да осигурят на всеки "възможността да спечели от глобализацията и технологичната промяна". Директорът на МВФ Кристин Лагард поднови призивите си към правителствата да увеличат разходите си, където е възможно, централните банки да поддържат лихвените проценти на изключително ниско ниво и да въвеждат реформи в подкрепа на бизнеса, за да се подобри икономическата ефективност. Тя отказа да коментира директно въпрос за опасностите за глобалната икономика, ако Тръмп спечели битката за Белия дом на изборите през ноември и изпълни обещанието си за предоговаряне на търговски споразумения и въвеждане на наказателни мита.

"Просто отбелязвам, че търговията е била голям двигател на икономическия ръст", заяви тя. Въпреки призивите за повече бюджетни харчове обаче във времена на нарастващ дълг не е много ясно откъде правителствата ще намерят средства, за да подобрят образованието и да подсилят мрежите за социална сигурност.

Китай под прицел

Именно нарастващите китайски дългове бяха посочени като рисков фактор по време на дискусиите. Китай беше критикуван и заради свръхпроизводството в стоманената и металната индустрия, както и за раздутия си жилищен пазар. Лидерите обаче поздравиха страната за положените усилия да включи юана към международните валути на МВФ от октомври. Освен това пазарите и икономическият растеж на страната изглеждат стабилизирани през последните месеци, пише Wall Street Journal. Американският финансов министър Джейкъб Лю обаче предупреди Пекин за свръхпроизводството: "Говоря за стомана, за алуминий, за имоти – когато нямате пазарни сили, които да движат инвестициите, когато нямате лоши инвестиции, на които им е позволено да се провалят, резултатът е разпределение на ресурсите по начин, който в крайна сметка задушава икономическия растеж", каза Лю.

ЕЦБ ще продължи с разхлабената монетарна политика

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви на срещата, че при необходимост банката ще предприеме допълнителни стимулиращи политики. Той предупреди, че икономическият растеж в еврозоната е по-слаб, но че досегашните мерки дават необходимия тласък за укрепването на икономическото възстановяване в еврозоната и постепенно завръщане към инфлация на ниво от близо 2%. Драги призова за пореден път европейските правителства да съдействат на ЕЦБ, като реформират структурно икономиките си, възползвайки се от "уникалните възможности", които разхлабената парична политика на централната банка е създала.

Латинска Америка

Подновеният инвеститорски интерес към дългове в местна валута се оказа основна тема и между лидерите от Латинска Америка на срещата през уикенда. В условията на твърде ниска доходност в повечето развити пазари дълговете в местна валута на развиващите се пазари изглеждат привлекателни за инвеститорите. Това обаче може да е проблем за страните, които се опитват да държат инфлацията под контрол и спазват сдържани фискални политики, като например Русия, Индия, Бразилия и Аржентина.

"Трябва да се подготвим за времената, когато Фед ще започне да нормализира лихвите", предупреди финансовият министър на Перу Алфредо Торн. Финансовите министри от Латинска Америка също изразиха притеснения за нарастващите протекционистични настроения в развитите икономики, тъй като те може да доведат до прекратяването на търговски споразумения като Транстихоокеанското споразумение, което включва Мексико и Перу.