От Brexit паунда го боли
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

От Brexit паунда го боли

Тереза Мей пое курс към "твърд" Brexit. Курсът на паунда пое към дъното

От Brexit паунда го боли

Как сривът на валутата може да стимулира или да съсипе британската икономика

7458 прочитания

Тереза Мей пое курс към "твърд" Brexit. Курсът на паунда пое към дъното

© Reuters


Категоричните изявления на премиера Тереза Мей за условията по Brexit се превърнаха в основен фактор за движението на паунда.
Темата накратко:

- Обезценяването на паунда може да стимулира местния туризъм, промишлеността и износа, с което да помогне на британската икономика преди Brexit.

- Инфлацията обаче ще има негативни последици върху търговията на дребно и потребителите.

- Най-големият риск остава несигурността и готовността на инвеститорите да се изтеглят от Великобритания.

- Съществена роля за успокояването им ще имат действията и думите на правителството и Bank of England.

Късно в сряда британските потребители на Marmite, Pot Noodles, майонезата Hellmann's, препаратите за почистване Domestos, Cif, Persil и други не успяха да ги намерят в сайта за продажби на най-голямата търговска верига в страната Tesco. Причината беше, че производителят Unilever реши да вдигне цените им, за да компенсира резкия спад на стойността на британския паунд. Решението разпали светкавична ценова война - Tesco отказа да се съобрази и премахна стоките на Unilever от сайта си.

Ден по-късно от Unilever излязоха със съобщение, че са се споразумели с Tesco, без да уточняват дали това означава, че цените на продуктите ще се увеличат наистина. Случката обаче потвърди опасенията, че сривът на паунда спрямо долара и еврото през последните седмици ще надуе бързо инфлацията. По-слабият паунд си има цена и в краткосрочен план очевидно тя ще бъде платена от британските вносители, търговците на дребно и потребителите.

От страната на печелившите пък ще бъдат компаниите износители и местният туризъм. Неслучайно борсовият индекс FTSE 100, в който преобладават именно експортно ориентирани корпорации, отбелязва ръст от около 13% от началото на юни (виж графиката). Обезценяването на британската валута (с около 15% за съшия период) ще намали и големия дефицит по текущата сметка на страната. Но той показва колко зависима е Великобритания от желанието на чуждите инвеститори да изпращат капитал в страната. А тяхното доверие в момента е поразклатено предвид реториката на правителството на консерваторите в полза на "твърд" Brexit и нестабилността на валутата. Освен това в дългосрочен план експортните компании ще трябва да внасят на по-високи цени различни части за производството си, което ще се отрази на печалбите им. Така обещанията на Brexit лагера, че Великобритания е способна да процъфтява извън единния пазар на ЕС и слабият паунд ще изстрелят нагоре износа, ще доведе до производствен ренесанс и ще свие дела на услугите до по-здравословно ниво, може да се окажат поредната голяма илюзия.

Когато Тереза Мей заговори

Сривът на паунда започна от 24 юни, ден след референдума за излизане на Великобритания от ЕС, когато британската валута загуби около 8% за един ден. После продължи да се движи надолу през лятото, а на 7 октомври паундът падна с повече от 6% в самото начало на последната за седмицата азиатска сесия. За по-малко от минута курсът на валутата срещу долара се понижи от 1.2616 до 1.2030. В следващите дни флуктуациите на паунда продължиха, с което той записа най-големия си спад спрямо долара от повече от 30 години. А на 12 октомври удари рекордно дъно за последните 168 години спрямо кошница валути.

Предположенията за причината преминаха през теории за човешка грешка, инвеститорска атака, срив в алгоритмите за електронна търговия. И накрая се фокусираха най-вече върху опасенията за "твърд" Brexit - цялостно оттегляне на Великобритания от единния пазар и митническия съюз на ЕС. Те се увеличиха, след като британският премиер Тереза Мей обяви в началото на октомври, че няма да жертва правото да ограничи имиграцията, дори и с цената на това британските компании да загубят свободата за опериране в Европа.

Всъщност Великобритания има късмет, че паундът не е във фиксиран курс към друга валута, смятат анализатори. "Ако имаха фиксиран обменен курс, той щеше да се срине", твърди Кенет Рогоф, известният икономист от Harvard University. Благодарение на свободното движение на паунда британската икономика може да преглътне шока от Brexit, като остави валутата, а не акциите и облигациите, да понесе последствията, докато същевременно се възползва от отварящия се шанс да увеличи конкурентоспособността на бизнеса си навън. Това е възможност, от която "загазилите" страни в еврозоната като Гърция не можеха и не могат да се възползват.

Кой печели

"Като цяло позитивите от обезценяването лесно надвишават негативите, поради което толкова много страни се опитват да отслабят валутите си. Несъмнен печеливш е туризмът – британците пътуват повече у дома и вероятно повече чужденци ще са склонни да посетят страната", посочва пред "Капитал" Адам Бътън, управляващ директор и валутен анализатор във ForexLive. Според прогноза на в. Financial Times шанс да извлече ползи от евтиния паунд има и Банско, тъй като с поскъпването на ски ваканциите в Алпите британците може да се пренасочат към по-евтини дестинации.

В краткосрочен план щастливи могат да бъдат и британските износители (минната и петролната индустрия, производителите на автомобили и др.). Мнозина припомнят предишните обезценявания на паунда през 1949, 1967, 1972 и 1992 г. След всяко от тях експортът беше стимулиран, а икономиката се възстановяваше бързо. Надеждите сега са подобни - поевтиняването на британската валута да стесни разликата между вноса и износа. Великобритания е с най-големия в развития свят дефицит по текущата сметка (7% от БВП в края на 2015 г.), като според изчисления на анализатора Лорънс Макдоналд от BearTraps паундът трябва да падне до 1.02 долара, за да може да започне балансиране. То е необходимо, тъй като при сегашните валутни сътресения и опасността от "твърд" Brexit чуждите инвеститори може да не са толкова желаещи да финансират дефицита, като купуват британски активи. Размерът му означава по-голяма уязвимост към външни шокове и променящите се настроения на пазарите.

Надеждите са и за промяна на икономическия модел и засилване на британското производство. "Трайно обезценяване на паунда подтиква към промяна на икономиката към такава, която произвежда повече у дома и купува по-малко отвън", твърди лейбъристкият депутат Остин Мичел пред Yorkshire Post.

Само че в ситуацията има няколко уловки. Първо по линия на "твърд" Brexit (ако се стигне до него)- по-евтиният паунд може да не успее да компенсира наложените мита от ЕС след окончателното излизане на Великобритания. "Валутата предлага някакъв буфер в краткосрочен план", казва Алън Монкс, икономист от J.P. Morgan Chase, пред Wall Street Journal. "Но по-слабата валута не дава задължително толкова силен стимул на износа и производството", добавя той.

Втората уловка е, че нивата на глобализация в момента означават, че експортно ориентираните производители работят с все повече части отвън, а слабият паунд оскъпява вноса. Това означава, че износителите може да не се опитат да увеличат пазарния си дял навън, като намалят още цената си, а да оставят без промени производството си и да се възползват от моментните по-високи печалби заради валутния курс. Междувременно ще трябва да преглътнат и по-високите разходи за транспорт заради оскъпяването на петрола.

Третото условие за увеличаването на износа е състоянието на основните търговски партньори на Обединеното кралство – страните от еврозоната, чиито икономики разочароват в последната година. Впрочем в краткосрочен план еврозоната ще бъде ударена от евтината британска валута. "По-слабият паунд е голямо препятствие пред конкурентоспособността на еврозоната. Обединеното кралство се конкурира в производството, финансовите услуги и други индустрии. Изведнъж става по-евтино да се наемат работници и компании там", смята Адам Бътън.

Инфлацията тръгва нагоре

Междувременно, както показва случката с Tesco и Unilever, спадът на паунда ще изстреля инфлацията нагоре. Въпросът е с колко. Целта на Bank of England е потребителските цени да се увеличат с около 2%, но е възможно тя да бъде надвишена. Асоциацията на търговците на петрол на дребно (The Petrol Retailers Association) вече предупреди, че горивата ще поскъпнат с около 4-5 пенса за литър до края на октомври.

Ако скоростта на инфлацията надмине темпа на растеж на доходите, резултатът ще е известно обедняване. Въпреки това предвид последните месеци на ниска инфлация (0.6%) опасността не е чак толкова голяма. "Падащият паунд ще доведе със сигурност до по-високи цени за вноса и на много потребителски стоки. Това ще е еднократен ефект и Bank of England ще пренебрегне изкривяването. Единственият риск е, ако по-високите цени поведат към спирала, с която вдигат заплатите и очакванията за инфлация, но вероятността е малка", коментира Адам Бътън.

Засега сигналите от Bank of England са, че няма да предприемат мерки за укротяване на инфлацията и в подкрепа на паунда. Ако се опитат да спрат инфлацията, като вдигнат лихвите, това ще подложи под риск икономическия растеж. Опциите на Bank of England да подкрепи валутата по друг начин са няколко, коментира изданието The Street. Първият е чрез разширяване на програмата за изкупуване на държавни облигации. Доходността им вече се повиши до почти 1% спрямо 0.3% преди шест месеца, след като инвеститорите започнаха да ги продават. Към момента централната банка има ангажимент да изкупи ценни книжа за още 60 млрд. паунда, с което ще придобие 30% от всички британски облигации на пазара. Друг вариант е да започне да изкупува паундове директно от пазара или да избере търговски банки, които да го направят. И двете мерки се използват за сплашване на спекулантите в развиващите се страни, но са краткосрочни. Последната опция е да даде сигурност чрез думи – в стил Марио Драги, председателят на ЕЦБ, който през 2012 г. заяви, че ще направи "каквото е необходимо", за да подкрепи еврото, добавя The Street.

Какво предстои

За момента е ясно, че Bank of England ще се въздържи от по-голямо разхлабване на монетарната политика през ноември. Това обаче няма да помогне за парирането на най-голямата опасност - несигурността.

Повечето анализатори смятат, че тенденцията за обезценяване на паунда ще се задържи. Решаваща за последиците от него обаче ще бъде скоростта на движението на валутата, а тя зависи както от икономически, така и от политически фактори. Засега британската икономика се представя по-добре от очакваното след шока от Brexit - заетостта остава стабилна, борсите също, жилища продължават да се купуват и продават, а потребителите не са стиснали портфейлите си. Така големият риск се оказва политическият.

"Падащата валута гони чуждите инвестиции и руши местното икономическо доверие. Все още не сме близо до този момент, но новият гняв започва да подкопава позициите на премиера Тереза Мей", коментира Адам Бътън. Всичко това означава, че в момент, в който нито управляващите, нито пазарите могат да предвидят как точно ще се случи Brexit, движението на паунда зависи до голяма степен от думите и действията на самото правителство. Ако премереността на консерваторите надделее, тогава от ситуацията може да се извлекат икономически ползи. В противен случай щетите за британската икономика няма да се ограничат само с потъването на паунда. Иначе казано, рулетката се върти в ръцете на Тереза Мей.

Категоричните изявления на премиера Тереза Мей за условията по Brexit се превърнаха в основен фактор за движението на паунда.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    bvm1433088109432231 avatar :-|
    VINS VINSOV

    Тия нагли англичани, не ги чака нищо добро. Както се казва "Всичко се връща...".
    Какво производство може да увеличават, като размера на заплатите е в пъти спрямо други страни в Европа. Просто повечето компании ще се изнесат в Европа. Според мен, съвсем скоро ще видим блестящата британска дипломация в действие и ще се стигне до едно завоалирано споразумение с ЕС, подобно на това със Швейцария. Междувременно справедливостта ще тържествува и пенсионните им фондове ще бъдат обезценени значително.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK