Какво би било успех в Мосул

Дори ИДИЛ да бъдат изтласкани от града, опасността е разделенията и битките в Ирак да продължат

В офанзивата участват сили с различни, а често и противоположни интереси
В офанзивата участват сили с различни, а често и противоположни интереси    ©  Reuters
В офанзивата участват сили с различни, а често и противоположни интереси
В офанзивата участват сили с различни, а често и противоположни интереси    ©  Reuters

Темата накратко

- Вторият по големина град в Ирак – Мосул, се превърна в символ на възхода на ИДИЛ и затова операцията по отвоюването му бе дългоочаквана.

- Притесненията, свързани с офанзивата, са много – от опасност за тежки цивилни загуби и бежанска криза, през предупреждения, че ЕС трябва да се подготви за завръщането на джихадисти, до опасения, че групировката може да активизира съществуващите си клетки за извършването на терористични атаки.

- Основният проблем е, че всяка фракция от настоящата иракска анти-ИДИЛ коалиция има различни възгледи относно това какво следва след евентуалното изтласкване на джихадистите. И е нужен смислен план какво ще стане с Мосул след отвоюването му.

Именно от Мосул "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) обяви своя "халифат" в части на Ирак и Сирия. Именно оттам се очаква да дойде и краят на групировката на иракска територия. Началото на операцията по отвоюването на града бе дадено в понеделник от премиера на страната Хайдер ал Абади: "Часът на победата дойде. С божията благословия ще се срещнем в Мосул, за да отпразнуваме освобождението му, така че да можем да живеем отново заедно и обединени във всички религии."

Но какво всъщност би означавало операцията да бъде успешна? Притесненията не са едно и две. Първо, дори и ИДИЛ да бъдат изтласкани от Мосул, те все още ще контролират райони в Северен и Източен Ирак. Второ, има опасност от тежки загуби сред мирното население и бежанска криза, при която до 1 млн. иракчани да напуснат домовете си. Трето, ЕС трябва да се подготви за завръщането на джихадисти, а групировката може да активизира съществуващите си клетки за извършването на терористични атаки. Четвърто, всяка фракция от настоящата иракска анти-ИДИЛ коалиция има различни възгледи относно това какво следва след евентуалната победа над джихадистите. И без смислен план какво ще случва в Мосул след края на офанзивата разделенията и битките ще продължат.

Една толкова символична битка

Вторият по големина град в Ирак бе завзет от ИДИЛ през юни 2014 г. Това се превърна в символ на възхода на джихадистите и на способността им да контролират територия. Затова и операцията по отвоюването му бе дългоочаквана. Сега иракските войски се придвижват към него от юг, а техните кюрдски съюзници – от изток. Сунитски племенни бойци и водени от шиитите паравоенни сили също са част от офанзивата. Оглавяваната от САЩ коалиция срещу ИДИЛ подкрепя атаката с въздушни удари, а американски военнослужещи от специалните звена съветват войниците на терен. Командващият американските сили в Ирак и Сирия генерал-лейтенант Стивън Таунсенд посочи в изявление, че иракските войски са поддържани от "широк обхват от коалиционни мощности, включително разузнаване, съветници и целеуказващи части при въздушните удари". Напредъкът обаче вероятно ще бъде бавен и кюрдските командири предвиждат, че може да отнеме две седмици, преди иракската армия да влезе в Мосул и два месеца, преди градът да бъде освободен.

Става въпрос за изключително сложна операция, в която участват сили с различни, а често и противоположни интереси. Пример е Турция и през седмицата Анкара и Багдад сблъскаха позиции относно турското участие в офанзивата. Хайдер ал Абади предупреди обучените от Турция сили да не се включват в боевете, но президентът Реджеп Тайип Ердоган настоява за необходимостта от турска намеса и заявява, че Анкара няма как да бъде спряна от участие. В момента турски военни в Ирак подготвят местни бойци за битката за Мосул, а в миналото Ердоган неведнъж е изразявал опасения относно бъдещето на сунитите и туркмените в града заради евентуалното включване на иракските шиити и на кюрдите в освобождаването му. "Турция има историческа отговорност. Така че ще бъдем там", посочи турският президент. Но според Майкъл Рубин, бивш служител на Пентагона, да се допуснат сили на Анкара в Мосул би било катастрофално поради две причини. "Първо, Ердоган отдавна играе двойна игра по отношение на ИДИЛ. И второ, ще бъде много по-трудно тези сили да напуснат Мосул, отколкото да влязат", казва Рубин пред Newsweek.

Денят преди...

Хиляди хора вече напуснаха околността на града и се очаква много други да ги последват. До 1.5 млн. цивилни все още са в Мосул, заедно с около 5000 джихадисти. ООН се подготвя за "най-голямата хуманитарна криза, причинена от човешка дейност в скорошно време". В покрайнините на града се изграждат бежански лагери, които да подслонят избягалите от битката. Но опасенията са, че ИДИЛ може да използват жителите като човешки щитове и дори да употребят химическо оръжие. Американският президент Барак Обама заяви, че е изключително важно да се гарантира, че хората ще могат безопасно да напуснат Мосул.

Експертът Майкъл Найтс от Washington Institute for Near East Policy прогнозира в анализ за ВВС, че основната битка ще започне през ноември или декември. Но коалиционните сили трябва да вземат предвид цивилните като основен фактор. "Докато освободителните части стесняват периметъра, хората ще започнат масово да напускат, след като ИДИЛ вече не могат да ги спрат. Това е една причина, поради която коалицията може да се поколебае да приближи Мосул, преди да е готова да завземе целия град. Препоръчително е цивилното население да остане на място и да се скрие по време на боевете. Ако то не е на улиците, това ще позволи по-чисти въздушни удари, насочени срещу джихадистки бойци и превозни средства", твърди Найтс.

Според него правителствената централа в Западен Мосул има символна локация и освобождаването на града не може да бъде обявено, преди тя да е завзета. Но старият град се състои от тесни улички, в които силите за сигурност не могат да използват така лесно бронирани превозни средства, артилерия и въздушни удари. "Когато съпротивата рухне, започва последната стабилизираща фаза на операцията. Бягащите джихадисти трябва да бъдат разпознати сред напусналите домовете си цивилни, а законът и редът трябва да бъдат установени бързо, но и хуманно. Това може да се окаже по-трудно от самата битка", заключава Найтс.

...и денят след офанзивата

За да не се обърка фатално операцията, етническите, сектантските и религиозните съперничества трябва да бъдат взети под внимание, пише ВВС. Още в началото много местни сунити приветстваха настъплението на ИДИЛ, защото бяха разгневени от маргинализиращите политики на предишното правителство, водено от шиитите. Те чувстваха, че са колективно обвинявани и наказвани за жестокостите на Саддам Хюсеин към шиитското мнозинство. Но след две години на брутално управление от страна на джихадистите опозицията срещу тях в Мосул нараства.

Жителите на града обаче се притесняват от участието на шиитски милиции в офанзивата, особено след като те бяха обвинени в сектантско насилие в други отвоювани градове. Хайдер ал Абади, който е шиит, опита да ги успокои, че само иракски сили за сигурност ще бъдат допуснати да влязат в Мосул. Премиерът работи и за включването отново на сунитите в иракския политически дневен ред. Например финансира и въоръжава сунитски племенни сили, които трябва да изиграят важна роля в битката за Мосул. Жителите на града по-вероятно ще приветстват тяхното присъствие, отколкото това на предимно шиитската иракска армия, шиитските милиции (подкрепяни от Иран) и кюрдските сили. Но шиитските милиции са съставени от опитни бойци и имат влиятелни поддръжници в Багдад. Затова оставянето им в периферията на боевете би било трудно.

Според иракско-британския журналист Мина ал Ораиби картината е още по-сложна. "Лидерите на кюрдските сили настояват, че трябва да запазят контрола си над всяка територия, която завземат от ИДИЛ, дори ако тя не попада под правомощията на Кюрдското регионално правителство. Политически представители на сунитите, християните и язидите също се опитват да изградят свои собствени сили, които да се бият с джихадистите и да спечелят места на масата", обяснява Мина ал Ораиби пред Reuters.

Изтласкването на ИДИЛ от Мосул ще е само началото на истинската битка за бъдещето на града. Проблемът е, че всяка фракция от анти-ИДИЛ коалицията има различни виждания какво да бъде то и вече дори се говори за разделянето на провинция Ниневия (чийто главен административен център е Мосул) на шест до осем етнически или сектантски кантона с автономия от Багдад.

Както сп. Economist обобщава "без споразумение между многото страни с интереси в Мосул опасността е, че краят на една битка ще даде сигнала за започването на следващата". А това би бил най-лошият възможен сценарий.

Икономическата цена

Чисто икономически загубата на Мосул ще е болезнена за джихадистите. По време на разцвета си в Ирак през 2015 г. ИДИЛ е получавала около 30 млн. долара на месец от облагане с данъци и изнудване. Пред AP Хишам ал Хашими, който съветва иракското правителство относно групировката, казва, че тези времена вече са в миналото, но джихадистите все пак успяват да съберат около 4 млн. долара на месец от данъци само в Мосул. Затова изтласкването им от града би било съществен икономически удар.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


14 коментара
 • 1
  dabeda avatar :-|
  Da be.. da..

  Не е ли странно... как сме по-информирани какво става в алепо и мосул... вместо в Силистра или Ямбол.,, А?

 • 2
  stabilnost avatar :-|
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ

  дано имат готов план какво да правят след освобождаването на града

  най-големия проблем беше, че щатите се оттеглиха прекалено рано от ирак

 • 3
  stabilnost avatar :-|
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ

  [quote#1:"Da be.. da.."]Не е ли странно... как сме по-информирани какво става в алепо и мосул... вместо в Силистра или Ямбол.,, А? [/quote]

  що - там война ли се води?

  вероятно има местни сайтове, които можеш да четеш ако се интересуваш толкова

 • 4
  s.iordanov avatar :-?
  s.iordanov

  Щото живеем в България и тези градове са в България и там се мъчат да живеят българи. И щото не всички взимаме долари или рубли и повече ме интересува какво става в нашата страна, отколкото къде има ли в Танганайка война. Малката България оправихме, та акъл да дадем и за Ирак. До коментар [#3] от " Sinite - завоят наляво забранен ":

 • 5
  knmixov avatar :-?
  knmixov

  Любопитен съм дали ако битката за гр. Мосул се затегне, авторката ще има ли смелост да напише статия със заглавие "Ужасът Мосул" !!!

 • 6
  daskal1 avatar :-|
  daskal1

  Тактически, въоръжените сили на ИДИЛ в Мосул изчакват именно битката в центъра на града. Започнали са и изместването на отрядите си в болници и училища, които не могат да бъдат атакувани съгласно американския боен устав, осве ако не стане грешка. Под къщите в центъра пре тези две години са прокопани свързващи тунели, има изградени къщи и тунели-капани с доста сложни взривни устройства. Примерите се виждат от завзетите села около Мосул, при разминирането на които загина американски сапьор (технически хъмвито му в взривено от подобен заряд). Удари по съседни населени места, като Киркук, също са симптоматични индикатори. Всичко товА ще забави, но няма да отмени реУлтата. Голямата задача и победа след това е религиозно-етничното помирение. Шиитските части на Иракската армия влизат със своите знамена в един сунитски регион. Как ще се отрази това на отношенията с ми рното население, ето проблема.

 • 7
  seniorbb avatar :-|
  джендър NATO generals

  КОЙ беше чувал за ИД преди Барак Хюсеин Осама да стане президент на САЩ? Никой! Страх ме е още колко ще се разпростре Ислямска държава, когато начело на САЩ застане следващата версия на Обама-Хилари!

 • 8
  tos_buratino avatar :-|
  tos_buratino

  "Препоръчително е цивилното население да остане на място и да се скрие по време на боевете. Ако то не е на улиците, това ще позволи по-чисти въздушни удари, насочени срещу джихадистки бойци и превозни средства", твърди Найтс." Леле, каква дълбока мисъл имат краварите!

 • 9
  pvv51523210 avatar :-|
  venci4

  Колкото повече, толкова по-добре..

 • 10
  cobanmaala avatar :-|
  чобанмахала

  [quote#1:"Da be.. da.."]Не е ли странно...[/quote]Би било странно, ако нямаше толкова много щрауси, завряли си глава в ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход