Защо Валония блокира споразумението на ЕС с Канада
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Защо Валония блокира споразумението на ЕС с Канада

Премиерът на Валония Пол Манет неведнъж е заявявал, че от 27 април насам валонският парламент е повтарял пред ЕК критиките си към СЕТА.

Защо Валония блокира споразумението на ЕС с Канада

Международен инвестиционен съд и защита на земеделието в ЕС, са основните искания на белгийския регион

24977 прочитания

Премиерът на Валония Пол Манет неведнъж е заявявал, че от 27 април насам валонският парламент е повтарял пред ЕК критиките си към СЕТА.

© Francois Lenoir


Белгийският регион иска последните отстъпки, които получи от ЕС, да се впишат черно на бяло в договора с Канада.

Шансовете на ЕС да убеди правителството на Валония - френскоезичния регион в Белгия с население от 3.6 млн. души, да се съгласи да подпише споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (СЕТА) клонят към нула. Председателят на валонския парламент Андре Антоан обяви в понеделник сутрин "няма да е възможно да се спази срокът на ултиматума", фиксиран за понеделник вечер, и поиска още време.

А следобед премиерът на Белгия Шарл Мишел е съобщил на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, че неговото правителство не е в състояние да подпише търговското споразумение CETA, съобщиха местни медии след среща, организирана с представители на регионалните власти, предава Reuters. Брюксел вече предупреди, че ако до понеделник вечер Белгия не излезе с ясна позиция, ще отмени срещата на високо равнище с Канада, насрочена за четвъртък. В неделя вечер премиерът на Валония Пол Манет отговори, че смята ултиматума на ЕС за несъвместим с демократичния процес. В туитър той добави: "Жалко, че натискът на ЕС върху тези, които блокират борбата срещу данъчните измами, не е толкова интензивен."

Валонските власти твърдят, че искат споразумение за свободна търговия с Канада, но само след изясняване и промяна на някои клаузи.

Арбитражните съдилища

Първата точка на несъгласие е механизмът за решаването на конфликти между мултинационалните компании и държавите. "Това, което ни трябва, са юридически клаузи, които да гарантират, че (...) не се отслабват възможностите на държавата да регулира, да защитава нашите публични услуги, социалните ни норми, нормите за околната среда, всичко, което представлява европейския модел на общество, към който сме много привързани", коментира валонският премиер Пол Манет.

Според изяснителния документ, който ЕК представи на валонското правителство в неделя, се предвижда да се въведе постоянен съд за уреждане на спорове между инвеститори и държава в състав от 15 съдии, избрани от ЕС и Канада, чиито изслушвания ще бъдат публични. Подчертава се, че изборът на всички съдии в съда и в апелативния съд ще бъде под контрола на европейските институции и страните в ЕС, а съдиите ще получават възнагражденията си от ЕС и Канада. ЕК припомня, че механизмът за защита на инвеститорите "няма да влезе в сила преди ратификацията на СЕТА от всички страни-членки на ЕС".

Според обкръжението на Манет това тълкуване разочарова. По отношение на "уреждането на споровете обявяват, че ще има многостранен инвестиционен съд. Но защо не се създава веднага? Това вече би било значителен напредък", коментира днес пред Bel RTL председателят на валонския парламент Андре Антоан. Той смята, че бележката за намерение за създаването му на ЕК няма юридическа стойност. Освен това Антоан смята, че съдиите трябва да са на пълно работно време, а етичните изисквания трябва да бъдат изяснени в най-малки детайли в задължителен Кодекс за поведение.

Липса на достатъчно защита за земеделците

Валония е против това, че предпазната клауза в СЕТА по отношение на земеделската политика е едностранна - в полза на Канада. Канада ще има право да се защити, ако европейският износ на земеделски стоки стане твърде важен, докато ЕС няма да може. "Наистина нашият партньор е по-малък от ЕС, но един канадски продукт, чийто квоти за износ се пренасочат към една страна или един регион, може да дестабилизира цяла една мрежа", обяви Манет миналата седмица в интервю за Le Monde. Освен това депутати от валонския парламент настояват за включването на "земеделско изключение" в СЕТА, което да признае, че "земеделските и агро-хранителните продукти не могат да се третират като стоки с изключителна търговска стойност". Андре Антоан добави днес, че споразумението може да доведе до предоговаряне на общата селскостопанска политика в ЕС, което в момента подкрепя определени производства в ЕС чрез публични европейски фондове. Канадците вече са поели ангажимента да коригират на техния пазар подкрепата за земеделците си.

От своя страна ЕК подчертава, че няма да се махнат митата за определени продукти, като говеждо и свинско месо (за тях ще продължат да важат квоти, които ще се увеличат обаче). Забранен ще бъде вносът в ЕС на ГМО, говеждо месо с хормони и на свинско с рактопамин, както и на пилешко, обработвано с хлор. В петък Пол Манет призна, че има значителен напредък по този въпрос в преговорите с ЕК през последните дни.

СЕТА като заместител на ТПТИ

Още един повод за недоволство на Валония са съмненията, че американски корпорации със седалище или клонове в Канада ще използват СЕТА, докато очакват договарянето на споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС да излезе от буксуването, в което попадна през последните месеци. Засега валонското правителство не е уточнявало какви гаранции иска по този въпрос.

Въвеждане на промените в СЕТА, а не само в "имейли"

Андре Антоан добави още, че последните отстъпки на ЕК трябва да бъдат вписани черно на бяло в текста на договора. Той коментира още, че никакви писма и имейли нямат стойност, а ангажиментите на ЕК трябва да бъдат потвърдени. "Съществува юридическо кодифициране в международното право, което трябва да може да се уважи", настоява Антоан.

Белгийският регион иска последните отстъпки, които получи от ЕС, да се впишат черно на бяло в договора с Канада.

Шансовете на ЕС да убеди правителството на Валония - френскоезичния регион в Белгия с население от 3.6 млн. души, да се съгласи да подпише споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада (СЕТА) клонят към нула. Председателят на валонския парламент Андре Антоан обяви в понеделник сутрин "няма да е възможно да се спази срокът на ултиматума", фиксиран за понеделник вечер, и поиска още време.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  БРАВО на Парламента на Валония! Те защитават интересите на малкия човек и показват нагледно за кого работят чиновниците в Брюксел.
  В България никой нищо не знае за това споразумение. Никой нищо не коментира. В Белгия някакъв си местен парламент има сериозни аргументи срещу клаузи на споразумението. Помислете си що за държава сме, що за медии имаме и за какви овце ни смятат. Хвърлиха ни едно падане на визи, което си е задължение на Канада и цървула Бойко реши чинно да подпише. Щото началниците били решили. Аман от избрани от народа дето си имали началници и им слугуват безпрекословно..

 • 2
  bestbuy avatar :-?
  За да останат ХОРА в България.

  Не само, че няма да спазят срока, ами още една провинция в Белгия го блокира днес. Така че нещата съвсем закучиха, другарки и другари..

  Може би ще има проглеждане?

 • 3
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  J'aime la Belgique! Vive la Valonie! Ей на това му се вика местно самоуправление. А у нас кой "ебава" проблемите и решенията например на община Каспичан, Баничан или Гърмен? Пол Манет и Андре Антоан доказаха, че има мислещи глави, а не само безмозъчни послушници като Великия лицемер от Великото херцогство на Лукса, по-известен като "ръководител, организатор и вдъхновител" на данъчните измами Жан Клод Банкер. Иначе олигархията и задкулисието от Американа и Канадия получиха по един среден пръст от Моленбек и Скарбек в отговор на операция NewLand през 2015, по-известна като Пътя на скакалеца и молеца.

 • 4
  pyc1468972272501898 avatar :-|
  Тодор Панаров

  Не е почтено такъв голям икономически гигант като ЕС да извива ръцете на Канада! Срамота другари и другарки от Брюксел! Къде остана международната солидарност?!

 • 5
  stenli1 avatar :-P
  stenli1

  До коментар [#4] от "Тодор Панаров":

  Къде отиде "интернационализЪма" и международното положение?

 • 6
  popopo avatar :-|
  popopo

  Канада население = 37 милиона
  Европейски Съюз население 508 милиона

  Колкото и американски фирми да има в Канада и те да произвеждат всичко, май е пак малко прекалено да се сравняват.

  И още:
  Канада БВП = 1.827 трилиона
  ЕС БВП = 16.220 трилиона
  Дори и да не са абсолютно точни дават представа за мащабите.


 • 7
  hristo_72 avatar :-|
  hristo_72

  срамното е че нашите управляващи нямат мнение по въпроса и въобще не бе обсъждан в общественото пространство.
  защо?
  какво ще стане ако не разпишем?
  не можем ли и ние да поставим условия..ама не на Канада, а на ЕС - нашите субсидии колкото на останалите в ЕС!
  да видим тогава кой ще кляка...ама нашите кой ги брои за х**
  разписват като селски кметове ...иначе договорили визите
  те за тях могат да осъдят Канада за неравнопоставеност и дискриминация...

 • 8
  drug avatar :-|
  реалист

  Браво на Валонците ! Измиват очите на ЕС, на тези, най- близко до нашия хал. Нашите предатели и глупаци, платените "глобалисти", винаги ни набутват на дъното, а сега практически ни променят Държавата без да ни питат. СЕТА или ТПТИ, в не реформиран и адаптиран вид , значи загуба на суверенитет и нулева възможност на Правителствата за социални практики. А в Конституцията е записано , че България е Социална Държава. Свръх могъщите Интернационални концерни работят и Частните им съдилища съдят, само и единствено по специално създадени, безогледни със своя протекционизъм закони. Международните закони на СТО и Световното право са без значение (никой не те кара да ги подписваш ). Примамката в капана е по -голям пазар, но това важи само за равностойни партньори. Българското законодателство за собственост, индустриални права, патенти, комунални услуги, Държавна намеса и др., както и правните ни практики са подобни на повечето малки държави в ЕС, но коренно различни от Американските и практически ни превръщат в беззащитна колония. Явно се намесват, такива могъщи, реакционни, капиталистически сили, че Валонците нямат никакво доверие в Европейските комисии и това , което са договорили по СЕТА. Референдум трябва не за партийни глупости, с него и без него, все тая , а за тези жизнено важни договори ,Още веднъж, Браво!

 • 9
  plamen_b avatar :-|
  plamen_b

  "Това, което ни трябва, са юридически клаузи, които да гарантират, че (...) не се отслабват възможностите на държавата да регулира, да защитава нашите публични услуги, социалните ни норми, нормите за околната среда, всичко, което представлява европейския модел на общество..."

  Разбирай, "валонския модел на общество", защото останалата част на ЕС е в подкрепа на СЕТА. Аз съм за ред и законност. Но на практика не може да има общ пазар в ЕС с повече от 28 законности! Общият пазар е една от най-големите придобивки (и силата!) на ЕС. Без него най-голямата икономическа общност в света се превръща в купчина дребни територии, които са неспособни да вземат единно решение за каквото и да е, да не говорим за конкурентноспособност.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.