ЕС и Канада поетапно ще отворят пазарите си

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение - СЕТА, беше подписано в Брюксел

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, канадският премиер Джъстин Трюдо, председателят на Европейският съвет Доналд Туск и словенският министър председател Робърт Фико при подписването на споразумението.
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, канадският премиер Джъстин Трюдо, председателят на Европейският съвет Доналд Туск и словенският министър председател Робърт Фико при подписването на споразумението.    ©  FRANCOIS LENOIR
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, канадският премиер Джъстин Трюдо, председателят на Европейският съвет Доналд Туск и словенският министър председател Робърт Фико при подписването на споразумението.
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, канадският премиер Джъстин Трюдо, председателят на Европейският съвет Доналд Туск и словенският министър председател Робърт Фико при подписването на споразумението.    ©  FRANCOIS LENOIR
Двустранната търговия между България и Канада сега е символична, инвестициите - почти отсъстващи, така че в бъдеще това може да се промени.

Европа и Канада ще търгуват и инвестират свободно помежду си. В неделя в Брюксел беше подписано Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) - след седемгодишни преговори и преодоляна в последния момент спънка от малкия белгийски регион Валония. Европейският съюз доказа пред света, че въпреки сложната си структура може да постига общи решения. А това дава основания да се очаква, макар и след време, подобна сделка и с много по-големия партньор - САЩ.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

18 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  xali avatar :-|
  ''zms15783''
  • - 8
  • + 7

  Е браво, победа.Честито на Канада за усилията.

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 14
  • + 10

  До коментар [#1] от "xali":
  [quote#1:"xali"]Е браво, победа[/quote]
  И в какво се състои победата?

  Всъщност СЕТА е по-приемливия за пред публиката резервен вариант на ТТИП. Създава се измамното впечатление, че от другата страна на масата уж не стоят американските транснационални корпорации, а някакви канадски национални компании. Истината е, че всички глобалистки корпорации, регистрирани в САЩ имат филиали/клонове и в Канада. Така че, например, американската ГМО-царевица ще залее пазара на ЕС с канадски митнически документи...

  Защо, според вас, едно търговско споразумение изисква създаването на специални съдилища, които да разглеждат възникналите търговски спорове, а да не се прилагат международните практики на СТО, например?
  На практика СЕТА поставя транснационалните корпорации по-високо от националните правителства. Европейците сме заплашени от юридически ангажименти към глобалните бизнес играчи. Причината за това е възможността, давана на многонационалните компании, които инвестират в страна по договора, да внасят иск срещу държавата, ако води политика, противоречаща на техните интереси. Финансовите резултати на транснационалните компании се поставят над националните интереси, чиито изразител по дефиниция са правителствата!

  Валония с упорството си да провали СЕТА си извоюва повече гаранции за защита от могъщите многонационални компании и възможност Белгия да се оттегли от споразумението .

  Така направи и Германия.

  Водената от Бойко Борисов България получи само обещания за "поетапно падане на визите"... И отново: "Конграчулейшънс, дженерал..."

  Нередност?
 • 3
  basilicum avatar :-|
  basilicum
  • - 7
  • + 3

  инвестициите за Бг ще дойдат точмо толкова, колкото дойдоха от САЩ и ЕС досега.

  как пък някой досега не каза с какво толкова ще се облажи обикновения гражданин? или може би защото няма с какво. едно мащабно търговско споразумение между два блока се прави в интерес на големия бизнес. келепира е взаимен за големите канадски и европейски компании, като човешкия и природния ресурс ще се гледа да се експплоатира масимално.

  факта, че зад големия канадски бизнес стоят едни американски собственииц едва ли трябва да го коментирам. СЕТА се превръща в задна вратичка за най-хищническия капитализъм. очакванията могат само да бъдат в посока - намаляне на жизнения стандарт на европейците в северно-американски стил.

  Нередност?
 • 4
  basilicum avatar :-P
  basilicum
  • - 6
  • + 3

  чудя се сега дали във Великобритания не псуват през зъби по въпроса? нямаше ли да ги огрее точно едно такова споразумение с бивша колония, част от Британската Общност? не може да не са си правили и тези с метки. Британците са стари и обиграни лисици. тука явно са решили, че не са на далавера, или, че и двустранно споразумение ги устройва, евентуално, някой слънчев ден. нищо, че и в двете страни слънце практически няма :)

  Нередност?
 • 5
  comandante avatar :-|

  Ами не ни остава друго освен и не да започнем и ние експорт!
  Малцинствата и пришелеца ще ги експортираме към жадния за човешки ресурс трудов пазар в Северна Канада!
  Баце да им купи по една ушанка и да ги праща вместо да ги издържа социалната ни система!

  Нередност?
 • 6
  comandante avatar :-|

  До коментар [#4] от "basilicum":
  Ти май забрави ,че Канада е парламентарна монархия в лична уния с Великобритания,демек са си британската общност и най-хищническия капитализъм от британските офшорки към ЕС минава именно през Канада!
  Справки - ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛС ЧЕЛОПЕЧ

  С други думи Баце като подписа този договор само от съдебни компенсации ако им застрашим печлбите ще ни извлекат повече милиарди от нас от колкото златото гратис!

  Нередност?
 • 8
  bulgariaftw avatar :-|
  bulgariaftw
  • - 1
  • + 9

  До коментар [#2] от "D-r D":
  Позволи да обясня от къде идва неразбирането ти.

  Ти се представяш, че тези съдилища ще дават право на Канадски фирми (или Американски - без значение е) да ни съдят, ако да кажем България забрани разни канадски играчки с оловна боя. И корпоративния интерес ще дойде над националния и ще го позволят. Не. Имаме право на разумни ограничения, както и в тъговията ни с членовете на ЕС.

  Нуждата от нов съд е следната - Европейския съд позволява на всяка една компания в ЕС да ни съди, ако законодатеслтвото ни е нередовно. Ако приемем закон, че не може да се продава Zubrowka в България, веднага ще ни съдят от Полската компания. Ако приемем закон, че опаковките на самобръсначки трябва да са на Български, веднага ще ни съдят корпорации от редица ЕС държави. Ако приемем закон, че млякото трябва да се продава на българския пазар в специални опаковки – веднага ще ни съдят редица корпорации, защото това надушава свободата на търговията. Освен ако не може да докажем, че има здравна причина да трябват други опаковки – тогава може да наложим ограничението.

  Проблема е, че Канада няма достъп то Европейския съд. Затова трябва нов съд, където канадски корпорации да ни съдят, ако кажем че забраняваме продажбата на канадско уиски в България. Абсолютно същите права, които имат европейски корпорации, се дават и на Канадски. И на българските – ако Канада забрани лютеницата – може да ги съдим.

  Идеята е, че този съд ще поддържа свободната търговия между ЕС и Канада. СТО не е релевантна в такъв съюз, както не е и в остатъка от ЕС.

  За ГМО-тата. Това е твърде научна тема и ние с теб не може да дадем твърд отговор. Факт е, че от 100 професора по биология – 90 одобряват ГМОтата. А от 100 монтьора на улицата – само 10 одобряват. Аз лично вярвам на професорите в този случай!

  Всичко добро! :)

  Нередност?
 • 9
  yez18383939 avatar :-|
  Pronto
  • + 5

  И какъв ви е проблема с големите "глобалистки" корпорации? Като не си купувате техни продукти, нито ще ви съдят, нито ще ви пробутват ГМО /апроро то си остава забранено/. Ще спечелят тези, които ще си скъсат гъза да търгуват с Канада или да привлекат техни инвестиции. Мрънкачите нищо няма да спечелят, а искат право да блокират - аре ве, само ще забранявате!

  Нередност?
 • 10
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 3

  До коментар [#8] от "bulgariaftw":

  Благодаря да коментара ви.
  Примерите, които давате в подкрепа на тезата си са на границата на абсурда и в този смисъл не внасят яснота в казуса. Мога да додам в този тон, че ако със закон задължим полските производители на бели яйца да ги опаковат поединично в сандъчета от ливански кедър, те ще ни осъдят от воле.

  Това не е съществено. СЕТА се цели по-далеч.
  Нарочно ли заобикаляте по-съществения казус с канадската добивна компания Дънди прешъс метълс, която добива злато и пр. редки метали (извън концесията) в Челопеч и Крумовград? Според заключенията на Сметната палата от одита на концесията, тя е определено неизгодна за българската държава. Ето линк по темата с цифри и заключения на държавен орган: http://www.mediapool.bg/dandi-dobila-zlato-i-med-v-chelopech-za-15-mlrd-vnesla-v-haznata-0023-mlrd-news252192.html

  СЕТА реално отхвърля възможността вече такива неизгодни договори да могат да се преразглеждат с възможностите на националните законодателства. Т.е. ако българско правителство или НС предприемат действия за защита на националния интерес и промяна на концесионните правила, Дънди ще се обърне към въпросния съд и на база приоритета на международните договори пред националното законодателство опитите да се направи въпросната златодобивна концесия изгодна за България ще бъдат отхвърлени.

  Що се отнася до темата с ГМО - предполагам, че се шегувате. Иначе защо цял ЕС ще се съобразява с мнението на 90 монтьори и ще забранява употребата на ГМО? Апропо, имате ли линк или някакво инфо към това изследване, на което се позовавате?
  Слънчев ден и на вас.

  Нередност?
Нов коментар

Вход

Още от Капитал