Най-ценната реликва на Червената армия (инфографика)

Финалният щурм срещу Алепо ще бъде и бойното кръщение на единствения действащ руски самолетоносач

9

Само след няколко дни, на 8 ноември, американците ще избират своя 45-и президент. Горе-долу по същото време единственият руски самолетоносач "Адмирал Кузнецов" и неговата корабна група най-вероятно ще засипят с огън Алепо – последния голям град в Сирия, контролиран от противници на Башар Асад.

На практика това ще е първата реална бойна операция на флагмана на руския боен флот. Ще е и нагледна демонстрация, че въоръжените сили на Руската федерация също могат да "проектират сила" по море на хиляди километри от своята територия по подобие на държави като САЩ и Франция, които не само притежават самолетоносачи, но и са ги използвали в истински бойни мисии.

"Адмирал Кузнецов" е може би най-ценното наследство от военноморския флот на СССР. Той е първият и единствен истински руски самолетоносач (или тежък авионосен крайцер), реално пуснат на вода през 1985 г. в корабостроителницата в Миколаев, днешна Украйна. Неговият брат близнак - корабът "Варяг", никога не е завършен. Корпусът му е продаден на Китай, който успява да го дооборудва и така създава своя първи самолетоносач "Лиаонинг".

Преди "Адмирал Кузнецов" Русия конструира още четири по-леки авионосни крайцера клас "Киев", които обаче носят само по 12 изтребителя с вертикално излитане Як-38, които са съветския еквивалент на британските самолети Harrier. Единият от руските авионосни крайцери клас "Киев" на име "Баку" пък е продаден на Индия, като е преустроен в истински самолетоносач и прекръстен на "Викрамадитя".

Ако бъде сравнен със своите американски събратя от типа "Нимиц", настоящият флагман на руския боен флот "Адмирал Кузнецов" минава за самолетоносач среден клас и съответно може да носи приблизително два пъти по-малко самолети – около 40 на брой. Освен това корабът се задвижва не от атомен, а от дизелово-турбинни двигатели, изпускащи характерния гъст черен пушек, който го съпровожда и провокира шеги в социалните мрежи. Липсата на ядрено задвижване е една от причините той да не може да действа самостоятелно без презареждане повече от 45 дни. Затова и настоящата руска бойна флотилия, пътуваща към бреговете на Сирия, е ескортирана от три танкера, предназначени за евентуално транспортиране на гориво от руските пристанища по крайбрежието на Черно море.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


54 коментара
 • 1
  qvd50491823 avatar :-|
  Костадин Иванов

  Реални изпитания след 31 години на вода?
  Затова империите вечно са водели войни. Винаги е имало офицери и сержанти, реално участвали в бойни действия и се е знаело кое оръжие колко работа върши.
  А мъниците като нас се надяват да не станат цел на упражнението.

 • 2
  onufrii avatar :-|
  onufrii

  Най-ценната реликва?
  Просто ген. Шойгу ще ви демонстрира кво може да ви стори учебен батальон с дърта дизелова трошка,а вие си направете извода на кво е способен основния им флот натоварен на атомни подводници и кораби

 • 3
  ian_smith avatar :-|
  Ian Smith

  Вие се молете дъртото корито въобще да стигне до Сирия, че инак ще е голям резил, а тези лакърдии с учебните батальони може да си ги разтягате на кварталните вечеринки на червените бабички.

 • 4
  sirano avatar :-|
  Дон Кихот

  Това, от което можем да се учим от незомбираните руснаци, е чувството им за хумор.

  https://www.youtube.com/watch?v=-QUh8gh61fE&list=PLeyjAzwHN9fzKjA-ipkMQLzLahjjDHRyC

 • 5
  posledno10 avatar :-|
  posledno10

  До коментар [#4] от "Дон Кихот":

  Клипчето е украинско. Но съм съгласен, че в самата Русия има огромен брой нормални хора с изключително чувство за хумор и най-вече - за самоирония.

 • 6
  deaf avatar :-P
  deaf

  [quote#2:"onufrii"]Най-ценната реликва? [/quote]

  До коментар [#2] от "onufrii":

  Най - ценната реликва на Червената армия е била заградително - наказателните отряди,които със стрелба по собствените войници,са ги окуражавали да се бият! Къде и в коя армия има такова животно?! Но днес другарят Путин не може да възроди тази славна традиция,затова ако днес Червената армия започне истинска,пълно - мащабна война,по една друга традиция от Втората световна война,милиони червеноармейци ще почнат да се предават на врага. Както тогава - на Вермахтът и Хитлер.
  Впрочем,те вече почнаха! Говори се,че доста руснаци са отказали да бъдат мобилизирани за борба срещу "фашистка" Украйна и "Крим - наш"! И дори имало комитети на майки отказващи да пуснат синовете с редиците на "Непобедимата"!

 • 7
  emilm13 avatar :-?
  emilm13

  До коментар [#2] от "onufrii":

  За кои атомни кораби говориш? И за кой атомни подводници дето носят самолети или хеликоптери?

 • 9
  equalizer avatar :-|
  equalizer

  Малеее, какви глупости се реят в статията... Ракетните крайцери клас "Киров" не са авионосни, ако не броим трите хеликоптера Камов. Клас "Киев" (познати още като "Кречят" или Проект 1143) са тежки авионосни крайцери, които разполагат с VTOL изтребители Як-38 и вече корабът от класа на име "Баку" е предаден на индийците за доработка в пълен самолетоносач. Малко, но много съществено объркване, тъй като "Киров" са единствените в момента на въоръжение ракетни крайцери с атомно задвижване. За "Кузнецов" може да се говори много - има си и кусури и добри страни. Голяма част от нещата валидни за класовете "Киев" (и по-стария клас вертолоносачи "Москва") и "Кузнецов" се дължат на специфики свързани със съветската доктрина за развитие. Още една бележка - технически след модернизацията "Кузнецов" вече не се води крайцер, защото крилатите ракети са премахнати (които в статията дори не са споменати), за сметка на разширен хангар за самолети.

 • 10
  anton_mihailov avatar :-(
  maugli

  Инфографиката и статията е писана от военен дилетант...няма есминец "СеверНоморск" (името е грешно), а корабът е класифициран като БПК, а не есминец. Наименованията на самолетите са сгрешени и са полу на кирилица, полу на латиница (пример Су-25UTB, а правилното е УТГ). Отново се говори за "атомен двигател" при английски термин Nuclear propulsion, тъй като освен ядрен реактор се използват и парни турбини при задвижването на американските самолетоносачи. Лошото е, че тези неща при проверка в нета лесно се установяват, обаче автора не го е направил или просто е ползвал уикипедия. Жалко, а можеше доста по-професионално, защото Janes Intelligence дава и данни за авионосната група и за ТАКР.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход