Как изборите за американски президент ще повлияят на пазарите

Избор на Тръмп ще доведе до по-голяма волатилност в краткосрочен план

Пазарните наблюдатели следят отблизо развитието на надпреварата за президент в САЩ.
Пазарните наблюдатели следят отблизо развитието на надпреварата за президент в САЩ.    ©  Toru Hanai
Пазарните наблюдатели следят отблизо развитието на надпреварата за президент в САЩ.
Пазарните наблюдатели следят отблизо развитието на надпреварата за президент в САЩ.    ©  Toru Hanai

Пазарните движения по време на кампанията за президентските избори в САЩ досега показват, че инвеститорите и финансовите институции смятат, че ако Хилъри Клинтън спечели, това ще доведе до по-сигурна икономическа и финансова среда поне в краткосрочен план, отколкото при победа на Доналд Тръмп, твърди New York Times. По принцип е трудно да се гадае как политическите новини ще повлияят върху пазарите, но изданието отбелязва, че по време на кампанията се е наблюдавал ясен модел на пазарно поведение всеки път, когато някой от кандидатите е повеждал пред другия. Добрите новини за кандидатурата на Клинтън са съвпадали с поскъпвания на акциите и на мексиканското песо, както и със спад в очакванията за волатилност на пазара на акции. Добрите новини за Доналд Тръмп са имали точно обратните ефекти. Влиянието върху стойността на долара и държавните облигации обаче остава по-неясно.

Акциите и мексиканското песо ще бъдат пряко повлияни

Няколко са примерите, когато президентската кампания очевидно е довела до раздвижвания на пазарите, по-специално около скандалите с имейлите на Клинтън и вулгарните забележки на Тръмп за жените. Анализ на икономистите Джъстин Уолфърс и Ерик Зицевиц, направен около първия дебат между двамата кандидати, твърди, че пряката връзка между обратите в кампанията и цените на пазарите означават, че победа на Тръмп ще доведе до спад от 10 до 15% на големите борси и значителен срив в цената на петрола и на мексиканското песо, в комбинация с по-голяма нестабилност. Борсови анализатори са съгласни като цяло с тези изводи, макар и да липсва консенсус помежду им за тежестта им. В бележка в понеделник Evercore I.S.I. изтълкува доказателствата като знак, че победа на Тръмп ще доведе до спад от 5-6% на акциите. Ако Клинтън спечели, те ще поскъпнат с 2%, смятат те.

"Победа на демократите може да доведе до притеснения за по-високи данъци и повече регулации сред инвеститорите и корпоративните лидери, коментира Итан Харис, икономист от Bank of America Merrill Lynch. Победа на Тръмп би могла да има дори още по-голям ефект заради несигурността около това как обещанията му от кампанията ще бъдат превърнати в политики."

Трудни прогнози в дългосрочен план

Дори и тези оценки да предвидят правилно краткосрочните пазарни реакции на изборите, способността им за по-дългосрочни предвиждания за икономиката и бизнес средата не е особено добра. Пример за това е британският референдум за напускане на ЕС от 23 юни. В дните след вота за Brexit британската борса падна рязко, както и паундът. В следващите седмици ситуацията на пазарите се стабилизира, като в момента британските акции са по-скъпи, отколкото бяха в деня на вота, измерени от индекса FTSE 100.

Засега икономистите и пазарните анализатори твърдят, че по-трудно предсказуеми са ефектите, ако Тръмп спечели, тъй като не е ясно как точно ще управлява. Победа на Клинтън се приема, че ще означава последователност на политиките на досегашния президент Обама и по-малко радикални промени. Детайлите за тях обаче също ще са важни за пазарите. В този случай не се знае например дали тя ще намери необходимата подкрепа в Конгреса, за да въведе политиките от програмата си.

С други думи, реакцията на пазарите в сряда, от една страна, ще е отговор на разрешената загадка (кой е победителят), но веднага ще последва нова загадка – как този човек ще управлява.

Очакванията на банките

Според анализаторите на швейцарската банка UBS победата на Клинтън вече до голяма степен е отработена от пазарите и не би трябвало да има сериозен средносрочен ефект върху валутния пазар. Докато успехът на Доналд Тръмп би имал най-сериозно влияние върху търговията долар/мексиканско песо.

От френската банка Société Générale смятат, че Клинтън ще победи и това ще донесе нотка на облекчение на фондовите пазари, които ще отбележат ръст.

Според брокерската компания TD при победа на Клинтън шансовете Фед да повиши лихвите през декември ще се повишат до 85%, доларът умерено ще поскъпне, слабо ще се повишат цените на петрола и неблагородните метали. Ако Тръмп победи, шансовете Фед да вдигне лихвите през декември ще намалеят до 20%, доларът ще поевтинее с 2% спрямо еврото и канадския долар, а цените на петрола и металите ще спаднат с 4%.