Каква ще бъде Америка на Клинтън и на Тръмп

Разликите между двамата кандидати за американски президент са огромни

Тръмп иска да анулира цялото управление на Обама, докато Клинтън цели да го удължи с още един мандат
Тръмп иска да анулира цялото управление на Обама, докато Клинтън цели да го удължи с още един мандат    ©  Reuters
Тръмп иска да анулира цялото управление на Обама, докато Клинтън цели да го удължи с още един мандат
Тръмп иска да анулира цялото управление на Обама, докато Клинтън цели да го удължи с още един мандат    ©  Reuters
Демократът планира да вдигне данъците за богатите, а републиканецът - да ги ореже.

Хилъри Клинтън планира да вдигне данъците за богатите, докато Доналд Тръмп иска да ги ореже. Това е една голяма разлика в политиките на демократическия и на републиканския кандидат за американски президент. Друго голямо различие е, че Тръмп желае да анулира здравните реформи на Барак Обама, докато Клинтън настоява те да бъдат запазени и подсилени. Трета сфера на сблъсък е ядрената сделка с Иран – Клинтън я подкрепя, докато Тръмп твърди, че е глупост, и иска да я предоговори. Това са само част от примерите за двете Америки, които представляват двамата претенденти за Белия дом, пише Рolitico.

Икономика

Тръмп вярва, че мащабното орязване на индивидуалните и корпоративните данъци заедно с премахването на тежките регулации ще доведe до икономически разцвет. Това е стандартна републиканска догма, освен че той също така подкрепя 35% данък върху вноса и по-строги монетарни политики, въпреки че повечето икономисти смятат, че това ще се отрази негативно на растежа. Милиардерът планира разходи за инфраструктура и подсилване на военните, макар че не казва как възнамерява да плаща за тях. Клинтън заявява, че икономиката трябва да работи за всички. Обещава да не вдига данъците за средната класа, но иска богатите, корпорациите и Уолстрийт да плащат повече. Основната й стратегия за растеж се свежда до правителствени инвестиции – в инфраструктура, чиста енергия, научни изследвания и висше образование, както и субсидии за отглеждането на деца. Позицията на Клинтън относно търговските въпроси е уклончива. Първоначално подкрепяше Транстихоокеанското търговско партньорство на Обама, но после му се противопостави, след като беше изправена пред вътрешнопартийната конкуренция на Бърни Сандърс. Според анализаторите плановете на Клинтън ще намалят прогнозираното увеличение на дълга с 500 млрд. долара за 20 години, тъй като повишените данъци ще платят за нейните нови разходи. Докато плановете на Тръмп ще добавят 16 трлн. долара към тези прогнози, защото неговото орязване на данъците и военните разходи не са покрити.

Имиграция

Тази тема получи много внимание през 2016 г. заради стената, която Тръмп иска да построи по границата с Мексико. Той също така казва, че ще депортира 11 млн. имигранти без документи, които вече са в САЩ, макар че понякога заявява, че ще се фокусира първо върху престъпниците, което всъщност вече се прави от Обама. Клинтън не иска да депортира имигранти, които не са престъпници, и подкрепя имиграционна реформа, която да включва път към получаване на гражданство. От своя страна Тръмп предложи забрана за бежанците мюсюлмани от съображения за сигурност, въпреки че по-късно посочи, че е имал предвид бежанците от определени страни, а друг път обещава само "изключително строги проверки". Клинтън подкрепя идването на някои бежанци от мюсюлмански страни, стига те да са проверявани. И отхвърля идеята за дискриминиране по религиозни причини, като обаче допълва, че също е загрижена за сигурността на границата.

Външна политика

Според Тръмп по времето на Обама светът "отива по дяволите", а САЩ са под постоянна заплаха. Докато Клинтън вижда напредък в някои области и предизвикателства в други. Макар че постоянно си мени мнението по много външнополитически въпроси, в момента мотото на милиардера е "Америка на първо място", което означава по-малко военни интервенции в Близкия изток и други горещи точки. Но същевременно казва, че би взривил ирански кораб, след като един от неговите моряци е отправил неприличен жест към американците. Това не показва твърда линия по отношение на изолационизма. Тръмп твърди, че възнамерява да изгради по-близки връзки с Владимир Путин. Веднъж каза, че НАТО може и да не защити прибалтийските държави, ако Русия ги нападне, и нарича алианса "остарял". Ядрото на програмата му е силата, която мисли, че ще му позволи да предоговори търговски сделки и договори, които не одобрява. За разлика от него възгледите на Клинтън по отношение на външната политика доста приличат на тези на Обама. Но макар че набляга върху дипломацията и изграждането на коалиции пред заплахите и бомбите, тя е значително по-голям ястреб от сегашния президент. Настояваше за интервенцията в Либия и лобираше за по-твърда позиция в Сирия. Едновременно с това обаче подкрепя отварянето към Куба, климатичната сделка от Париж и ядреното споразумение с Иран. По отношение на климатичните промени Клинтън иска да превърне страната в световна сила на чистата енергия, докато енергийните планове на Тръмп се фокусират върху насърчаване на добива на петрол и прекратяване на антивъглищните регулации и други екологични правила, които по думите му задушават растежа.