Доналд Тръмп взе ключови щати по пътя към президентството

Изненадващо силно представяне на републиканския кандидат в драматичните избори за президент на САЩ

   ©  Joshua Roberts
   ©  Joshua Roberts

Доналд Тръмп излезе пред Хилари Клинтън в надпреварата към Белия дом и е на 26 електорални гласа от победата на изорите. Ключови щати като Охайо, Флорида и Мичиган, които през 2012 г. гласуваха за Барак Обама, сега са червени, твърдят прогнозните резултати.

Охайо беше първият колебаещ се щат, в който Тръмп спечели срещу Хилъри в Клинтън в драматичната нощ. След това дойде победата на демократичния кандидат във Вирджиния и Колорадо. Последният засега щат с обявени резултати е Невада, където бившият държавен секретар е победител, но това е слаба утеха на фона на спечелените до момента 244 електорални гласа от Тръмп (при нужни 270 за влизане в Белия дом) при ясен изход от надпреварата в 42 щата. Основната надежда, която остава на екипа на Хилари, е Пенсилвания, където засега Тръмп води с под под 1%.

За момента се очертава и републиканците да запазят контрола си както в Камарата на представителите, така и в Сената при провеждащите се едновременно с президентския вот избори за Конгрес.

Победата на Доналд Тръмп във Флорида и Охайо хвърли надпреварата в Белия дом в несигурна територия още рано миналата нощ и накара пазарите да потръпнат. Мексиканското песо - превърнало се в ключов показател за шансовете на републиканския кандидат - падна с над 13% спрямо долара, което е най-големият срив от валутната криза от 1994-1995 г. Индексът S&P 500 е надолу с 5%, а златото поскъпна с 4.1% докато инвеститорите се подготвят за шок, сравним с вота за Brexit през юни.

"Изглежда сме изправени пред най-оспорваните избори от 2000 насам. Няма съмнение, че Тръмп се възползва от недоволството, което чувстват много избиратели. Честно казано нашата партия трябва да свърши по-добра работа сред хората от бялата работническа класа," признава Брендън Бойл, конгресмен демократ от Филаделфия.

Какви са първите реакции на пазарите може да прочетете тук

Подробности следете в лайв блога на "Капитал"